Adakah SARAWAK FOR SARAWAKIANS Berani Melabelkan Rosli Dhobi dan Sharif Mashor Sebagai Lanun Sebagaimana James Brooke Labelkan Rentap Sungai Sekrang?

Wednesday 22 July 2015


Pada hari ini dalam tahun 1963, Sarawak telah dikeluarkan daripada jajahan Crown British. Walau bagaimanapun, Sarawak tidak mencapai kemerdekaan sebagaimana yang cuba digambarkan oleh para penyokong dan pembesar-pembesar S4S dan puak-puak pemisah Sarawak dari Malaysia.

Kerajaan Interim Sarawak tidak mempunyai sebarang kuasa kerana sebahagian daripada pentadbiran dan pengurusan negeri Sarawak kekal di bawah penguasaan British. Sarawak hanya merdeka sepenuhnya daripada British pada 31 Ogos 1963 apabila menyertai Persekutuan Malaysia.

Bagaimanapun, disebabkan Konfrontasi Indonesia ke atas Malaysia, 'Ganyang Malaysia' dan tuntutan Filipina ke atas Sabah, tarikh 31 Ogos 1963 telah diganjakkan menjadi 16 September 1963 sebagai tarikh rasmi penubuhan Malaysia.

Awal sebelum itu, sebelum tahun 1841, Sarawak adalah nama lama bagi Bandaraya Kuching sekarang ini. Sarawak terletak di bawah penguasaan Syarif dan Pangeran dari Brunei Darussalam. Dengan kata lain, Sarawak merupakan sebahagian daripada Brunei Darussalam, termasuklah beberapa daerah lain yang kurang diberikan perhatian oleh Kesultanan Brunei yang pada ketika itu terlibat dalam pergelutan kuasa di kalangan keluarga Sultan Brunei.

Kegagalan Pangeran Mahkota yang merupakan gabenor Sarawak untuk mengamankan serta menstabilkan keadaan ditambah pula dengan dasar percukaian yang tidak munasabah dalam usahanya untuk merampas takhta di Brunei, menyebabkan muncul penentangan daripada Datu Patinggi Ali yang merupakan pembesar Melayu berketurunan dari Raja Jarom, menguasai Saribas bersama-sama saudara lelakinya yang berkuasa di Samarahan, Kalaka dan Sadong.

Seperti dalam sejarah beberapa buah negeri di Semenanjung, kedatangan manusia dari Barat telah dijadikan asas kepada penentangan lebih besar. Di Sarawak, Datu Patinggi Ali kemudiannya bergabung dengan seorang pelayar atau lebih tepat lagi lanun bernama James Brooke untuk memerangi Pangeran Muda Hashim dan Pangeran Mahkota antara tahun 1837 sehingga 1841.


Sebelum itu, James Brooke dengan kapalnya seberat 142 tan, The Royalist telah membantu Pangeran Muda Hashim untuk menghancurkan pemberontakan orang tempatan ke atas keluarga Pangeran Brunei. 1841, James Brooke kemudiannya dilantik oleh Pangeran Muda Hashim sebagai Gabenor Sarawak. James Brooke kemudiannya dengan bantuan daripada unit Skuadron China British telah melancarkan serangan, menakluk Brunie, membunuh sultan Brunei yang sedang bertakhta dan melantik seorang sultan yang lain.

1842, James Brooke memperolehi Sarawak/Kuching daripada Sultan Omar Ali Saifuddin II dan bergelar Raja Sarawak. Tarikh lebih tepat adalah 24 September 1841 sekalipun deklarasi pengisytiharan hanya dibuat pada 18 Ogos 1842.

Sepanjang pentadbiran James Brooke dan tiga keturunannya selepas itu, dasar melabelkan penduduk pribumi sebagai LANUN amat giat. Atas nama memerangi lanun jugalah, ramai orang Cina dibawa masuk ke Sarawak.

'Lanun' yang paling ditakuti oleh James Brooke adalah Rentap Sungai Sekrang, seorang pahlawan Iban yang telah memerangi James Brooke sehinggalah kematiannya kerana usia tua pada tahun 1863. Rentap jugalah yang telah berjaya membunuh Datu Patinggi Ali yang bekerjasama dengan James Brooke dalam satu pertempuran di Karangan Peris pada 19 Ogos 1844.


Penentangan Rentap menyebabkan James Brooke meramaikan lagi masyarakat Cina yang diketahui amat taat dan setia kepadanya. Mereka ditempatkan di kuala-kuala sungai untuk menghalang Rentap dan pasukan penentang pribumi daripada menyerang kepentingan Brooke. Pembinaan kubu Nanga Skrang adalah bukti dasar James Brooke. Kubu Nanga Skrang diketuai oleh William Brereton. Awal 1853, Rentap telah menyerang kubu tersebut dan satu pertempuran sengit tercetus di Lintang Batang. Menantu Rentap bernama Layang berjaya membunuh Alan Lee dan William Brereton pula telah tercedera tetapi berjaya melarikan diri.

Selepas Perang Dunia Kedua, keluarga Brooke menyerahkan Sarawak kepada Britain. Pada masa yang sama, kumpulan Cina telah mewujudkan Parti Komunis Kalimantan untuk menguasai Sarawak dalam jajaran Empayar Komunis Asia Pasifik dan bekerja rapat dengan Parti Komunis Malaya. Ramai masyarakat Pribumi terutama sekali masyarakat Iban telah dibunuh dengan kejam oleh komunis Kalimantan. Komunis menguasai beberapa bandar besar seperti Sibu, Miri dan Bintulu.

Bagaimanapun, perjuangan komunis berjaya dipatahkan kerana tidak mendapat sambutan daripada penduduk pribumi, sama seperti di Semenanjung. 1963, dengan syarat Sarawak menyertai Persekutuan Malaysia pada ketika Britain dilanda kemelesetan ekonomi yang teruk dan peperangan ke atas komunis dan pemberontakan bersenjata daripada kaum pendatang memakan belanja yang besar, Kerajaan Interim Sarawak diwujudkan. Selama 56 hari, Kerajaan Interim Sarawak menjaga negeri itu sebelum penyertaan ke dalam Malaysia, menjadikan Sarawak wujud sebagai sebuah negeri yang kita kenali pada hari ini.

Catatan sejarah di atas, tidak langsung diceritakan oleh S4S yang rata-rata didalangi dan dikuasai oleh para pembesar berbangsa Cina. Mereka cuba menggambarkan Sarawak sebagai sebuah negara merdeka pada tahun 1841 iaitu pada ketika James Brooke dilantik sebagai Gabenor Sarawak oleh Pangeran Muda Hashim Brunei.

Masyarakat Cina langsung tidak mempunyai sebarang sumbangan kepada kemerdekaan Sarawak sebaliknya mempunyai sumbangan yang sangat besar dalam memporak-perandakan Sarawak sepanjang musim konfrontasi Parti Komunis Kalimantan di Sarawak.

Begitu juga ketika Rosli Dhobi, seorang pahlawan yang hanya berusia 17 tahun ketika dihukum gantung sampai mati pada 2 Mac 1950 kerana membunuh Gabenor Sarawak kedua Sarawak, Duncan George Stewart bersama-sama rakannya dari Rukun 13, Awang Ramli Amit Mohd Deli, Morshidi Sidek dan Bujang Suntong di Sibu.Sekarang, S4S mendakwa mereka mahu memperjuangkan rakyat Sarawak? Adakah perjuangan mereka sama seperti perjuangan Parti Komunis Kalimantan yang telah membunuh penduduk pribumi dan Bumiputera? Mengapa pada ketika musim menuntut kemerdekaan, kesemua mereka tidak muncul tetapi selepas kemerdekaan berjaya diraih, mereka mula menonjol diri sebagai pejuang?

Rakyat Sarawak seharusnya mencungkil sejarah negeri mereka sendiri. Mengenalpasti sejarah apa yang telah tercatat di Negeri Bumi Kenyalang, berbanding bergantung sepenuhnya kepada pemesongan fakta oleh golongan DAP yang berselindung di belakang nama Sarawak For Sarawakians demi merampas hak serta harta penduduk pribumi dan bumiputera.

Jangan ulangi lagi kesilapan bumiputera dan pribumi di Semenanjung yang cukup bermegah dengan slogan muhibbah yang akhirnya, menyaksikan mereka sekadar hidup dalam bayangan angan-angan.


12 comments:

 1. Si puak PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL RASIS Anti-Islam/Melayu dari puak DAPBANGKAI/PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 asyik BEBAS, untuk terus MENGHINA Islam/umatnya termasuk sampai asyik nak MENJATUHkan ISLAM, YAB PM Islam/Melayu kita, DYMM Kesultanan Islam/Melayu kita, UMNO, IMDB, MARA, FELDA dll kita serta MEMISAHkan Sabah/Sarawak sewenangnya!

  Kalau umat Islam/Melayu bersuara MEMPERTAHANkan dgn. LANTANG, Islam, hak dan identiti kita, seolah cepatnya nak dibicarakan, penjarakan dan didakwa bawah AKTA HASUTAN - walau dekat Hari Raya ni; sedgkan si PORNO-alvinBABI, PORKsen, puak PENGGANAS PEMISAH Sabah/Sarawak dan ramai lagi ni terus BEBAS! Geram betul aku!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. bahasa pn mncarut2..ini ka yg Islam ajar..

   Delete
 2. Dan apahal BENDERA KRISTIAN PENJAJAH British-ZIONIS-KEPARAT boleh dibenaqkan BERKIBAR sewenangnya kat NEGARA ISLAM yg. telah MERDEKA ini; sedgkan ISLAM adalah AGAMA NEGARA juga?! Dan mana BUMIPUTERA Islam/Melayu Sarawak yg. banyak MENGORB ANkan diri MENENTANG PENJAJAH British Brooke-ZIONISBABI tu - asyik DIAM saja pasal ni apasal?! Sepatutnya KDN/PDRM ambil TINDAKAN bawah AKTA HASUTAN pasal BENDERA ni dan ANCAMAN TERORISMA dari PENGGANAS Kristian (asyik-asyik PENGGANAS Islam saja yg. ditangkap) ni yg. tak habis-habis utk. MENGHURU-HARAkan NEGARA ISLAM MERDEKA dan BERDAULAT kita ni - jgn. asyik tunggu sampai dah TERLAMBAT mcm. kes FITNAH S.REPOT-KEPARAT (sekrg. baru dengaq suara kepimpinan-LIBERAL-Pemuda UMNO-yg. buat aku MENYAMPAH betul, yg. selama ni buat diam aja, sedgkan pimpinan PEMUDA UMNO WP shj. yg. BERANI mempertahankan YAB PM/IMDB selama ini)!

  Itulah masalahnya bila BUMIPUTERA Islam/Melayu TAK diBENAQkan BERSATU di Sarawak, di bawah UMNO atau mana-mana parti ISLAM/Melayu sendiri! Sampaikan depa harus TUNDUK kpd. ANCAMAN DALANG-DUA-MUKA dari para PENGKHIANAT yg. MENYOKONG PENGGANAS ANTI-ISLAM/Melayu dari puaka-puaka PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAIBABI/ PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1; yg. mahu menJAHANAMkan Bumiputera Islam/Melayu Sarawak/Sabah dari BERSATU!

  PENGGANAS-PENGGANAS ANTI-BUMIPUTERA Islam/Melayu dari si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO yang termasuk puak PENGGANAS PEMISAH Sabah/Sarawak, iaitu si KULI-rejim-rejim PENGGANAS Barat/NATO-ISrael/Zionis, juga memang nak MEMISAHkan Sabah/Sarawak yg- kaya minyak/gas, dari Malaysia dan diGABUNGkan dgn. SingaPORK-pusat-CIA-MI6/Mossad/NATO di Asia Tenggara- lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 3. Bukan kah sebahagian dri swak dulu dijusl kpd org inggeris oleh brunei. Mmg asalnye milik rajs brunei bukan org cina. Bahasa pun bukannye inggeris. Klau nk ikutkan sarawak ni bukan undrr british pun. Di jual kpd rakyat british. Jadi pulau privasi dia. Pas tu bru take over by British. Org sarawak sejati mnentang british yg tergila sokong british tu cina. Mmg dri dulu mnentang sarawak bergabung dgn smenanjung klau kerna org kuat iban dan suku local lain yg myokong pyatuan ini. Cina dimana2 pun tamak dn dengki. Hye sebahagian yg tau bersyukut.

  ReplyDelete
 4. Polis takut dan tak ada telur

  ReplyDelete
 5. Bagaimana nak sedarkan orang Melayu dan bumiputera kerana mereka tidak endah tentang cita-cita Cina komunis ni yang berselindung pada demokrasi. Lihatlah apa jadi pada Melayu Singapura. Mereka jadi alpa. Buku sejarah Singapura di selewengkan. Anak muda jadi buta sejarah dan jati diri.

  ReplyDelete
 6. james masing nak bawa swk keluar malaysia .......rumak dayak di jalan satok hanya siap setelah terbengkalai lebih 30 tahun....pintar tapi bodo

  ReplyDelete
 7. Mana kupasan berkaitan Isi kandungan syarat yang dikenakan oleh Kerajaan Negara Sarawak sebelum bersetuju untuk memyertai pembentukan Persekutuan Malaysia bersama Sabah, Singapura dan Malaya? Tentu lebih menarik.

  ReplyDelete
 8. Sebab itu,mata pelajaran sejarah wajib terangkan fakta2 yang sebegini dan wajib lulus kalau nak lulus SPM?MCM sekarang biar orang cina yang buta sejarah ni tahu asal usul mereka tu sikit.Kalaul saya jadi Zahid dah lama tangkap ketua Sarawak for Sarawak ni.tukar je Zahid ni lembab.tukar dgn Bung MoKhtar baru cina Sarwak ke Sabah ke tahu tinggi rendahnya langit tu.

  ReplyDelete
 9. Siapa di belakang S4S?

  ReplyDelete
 10. Paloiiii S4S ya di bodo oleh komunis Sik tak dolok ibanlah paling byk d bunuh komunis

  ReplyDelete
 11. Pembetulan fakta.. Sabah dan Sarawak tidak menyertai atau masuk Malaysia tapi MEMBENTUK Malaysia bersama dgn Singapura iaitu Negara Baru. Mengapa Sabah dan Sarawak mesti menyambut 31 Ogos sebagai Hari Kemerdekaan..? Sedangkan itu adalah tarikh kemerdekaan Perketuan Tanah Melayu dan pada masa itu Malaysia masih belum wujud..

  ReplyDelete

Adakah SARAWAK FOR SARAWAKIANS Berani Melabelkan Rosli Dhobi dan Sharif Mashor Sebagai Lanun Sebagaimana James Brooke Labelkan Rentap Sungai Sekrang?

Wednesday 22 July 2015 ·


Pada hari ini dalam tahun 1963, Sarawak telah dikeluarkan daripada jajahan Crown British. Walau bagaimanapun, Sarawak tidak mencapai kemerdekaan sebagaimana yang cuba digambarkan oleh para penyokong dan pembesar-pembesar S4S dan puak-puak pemisah Sarawak dari Malaysia.

Kerajaan Interim Sarawak tidak mempunyai sebarang kuasa kerana sebahagian daripada pentadbiran dan pengurusan negeri Sarawak kekal di bawah penguasaan British. Sarawak hanya merdeka sepenuhnya daripada British pada 31 Ogos 1963 apabila menyertai Persekutuan Malaysia.

Bagaimanapun, disebabkan Konfrontasi Indonesia ke atas Malaysia, 'Ganyang Malaysia' dan tuntutan Filipina ke atas Sabah, tarikh 31 Ogos 1963 telah diganjakkan menjadi 16 September 1963 sebagai tarikh rasmi penubuhan Malaysia.

Awal sebelum itu, sebelum tahun 1841, Sarawak adalah nama lama bagi Bandaraya Kuching sekarang ini. Sarawak terletak di bawah penguasaan Syarif dan Pangeran dari Brunei Darussalam. Dengan kata lain, Sarawak merupakan sebahagian daripada Brunei Darussalam, termasuklah beberapa daerah lain yang kurang diberikan perhatian oleh Kesultanan Brunei yang pada ketika itu terlibat dalam pergelutan kuasa di kalangan keluarga Sultan Brunei.

Kegagalan Pangeran Mahkota yang merupakan gabenor Sarawak untuk mengamankan serta menstabilkan keadaan ditambah pula dengan dasar percukaian yang tidak munasabah dalam usahanya untuk merampas takhta di Brunei, menyebabkan muncul penentangan daripada Datu Patinggi Ali yang merupakan pembesar Melayu berketurunan dari Raja Jarom, menguasai Saribas bersama-sama saudara lelakinya yang berkuasa di Samarahan, Kalaka dan Sadong.

Seperti dalam sejarah beberapa buah negeri di Semenanjung, kedatangan manusia dari Barat telah dijadikan asas kepada penentangan lebih besar. Di Sarawak, Datu Patinggi Ali kemudiannya bergabung dengan seorang pelayar atau lebih tepat lagi lanun bernama James Brooke untuk memerangi Pangeran Muda Hashim dan Pangeran Mahkota antara tahun 1837 sehingga 1841.


Sebelum itu, James Brooke dengan kapalnya seberat 142 tan, The Royalist telah membantu Pangeran Muda Hashim untuk menghancurkan pemberontakan orang tempatan ke atas keluarga Pangeran Brunei. 1841, James Brooke kemudiannya dilantik oleh Pangeran Muda Hashim sebagai Gabenor Sarawak. James Brooke kemudiannya dengan bantuan daripada unit Skuadron China British telah melancarkan serangan, menakluk Brunie, membunuh sultan Brunei yang sedang bertakhta dan melantik seorang sultan yang lain.

1842, James Brooke memperolehi Sarawak/Kuching daripada Sultan Omar Ali Saifuddin II dan bergelar Raja Sarawak. Tarikh lebih tepat adalah 24 September 1841 sekalipun deklarasi pengisytiharan hanya dibuat pada 18 Ogos 1842.

Sepanjang pentadbiran James Brooke dan tiga keturunannya selepas itu, dasar melabelkan penduduk pribumi sebagai LANUN amat giat. Atas nama memerangi lanun jugalah, ramai orang Cina dibawa masuk ke Sarawak.

'Lanun' yang paling ditakuti oleh James Brooke adalah Rentap Sungai Sekrang, seorang pahlawan Iban yang telah memerangi James Brooke sehinggalah kematiannya kerana usia tua pada tahun 1863. Rentap jugalah yang telah berjaya membunuh Datu Patinggi Ali yang bekerjasama dengan James Brooke dalam satu pertempuran di Karangan Peris pada 19 Ogos 1844.


Penentangan Rentap menyebabkan James Brooke meramaikan lagi masyarakat Cina yang diketahui amat taat dan setia kepadanya. Mereka ditempatkan di kuala-kuala sungai untuk menghalang Rentap dan pasukan penentang pribumi daripada menyerang kepentingan Brooke. Pembinaan kubu Nanga Skrang adalah bukti dasar James Brooke. Kubu Nanga Skrang diketuai oleh William Brereton. Awal 1853, Rentap telah menyerang kubu tersebut dan satu pertempuran sengit tercetus di Lintang Batang. Menantu Rentap bernama Layang berjaya membunuh Alan Lee dan William Brereton pula telah tercedera tetapi berjaya melarikan diri.

Selepas Perang Dunia Kedua, keluarga Brooke menyerahkan Sarawak kepada Britain. Pada masa yang sama, kumpulan Cina telah mewujudkan Parti Komunis Kalimantan untuk menguasai Sarawak dalam jajaran Empayar Komunis Asia Pasifik dan bekerja rapat dengan Parti Komunis Malaya. Ramai masyarakat Pribumi terutama sekali masyarakat Iban telah dibunuh dengan kejam oleh komunis Kalimantan. Komunis menguasai beberapa bandar besar seperti Sibu, Miri dan Bintulu.

Bagaimanapun, perjuangan komunis berjaya dipatahkan kerana tidak mendapat sambutan daripada penduduk pribumi, sama seperti di Semenanjung. 1963, dengan syarat Sarawak menyertai Persekutuan Malaysia pada ketika Britain dilanda kemelesetan ekonomi yang teruk dan peperangan ke atas komunis dan pemberontakan bersenjata daripada kaum pendatang memakan belanja yang besar, Kerajaan Interim Sarawak diwujudkan. Selama 56 hari, Kerajaan Interim Sarawak menjaga negeri itu sebelum penyertaan ke dalam Malaysia, menjadikan Sarawak wujud sebagai sebuah negeri yang kita kenali pada hari ini.

Catatan sejarah di atas, tidak langsung diceritakan oleh S4S yang rata-rata didalangi dan dikuasai oleh para pembesar berbangsa Cina. Mereka cuba menggambarkan Sarawak sebagai sebuah negara merdeka pada tahun 1841 iaitu pada ketika James Brooke dilantik sebagai Gabenor Sarawak oleh Pangeran Muda Hashim Brunei.

Masyarakat Cina langsung tidak mempunyai sebarang sumbangan kepada kemerdekaan Sarawak sebaliknya mempunyai sumbangan yang sangat besar dalam memporak-perandakan Sarawak sepanjang musim konfrontasi Parti Komunis Kalimantan di Sarawak.

Begitu juga ketika Rosli Dhobi, seorang pahlawan yang hanya berusia 17 tahun ketika dihukum gantung sampai mati pada 2 Mac 1950 kerana membunuh Gabenor Sarawak kedua Sarawak, Duncan George Stewart bersama-sama rakannya dari Rukun 13, Awang Ramli Amit Mohd Deli, Morshidi Sidek dan Bujang Suntong di Sibu.Sekarang, S4S mendakwa mereka mahu memperjuangkan rakyat Sarawak? Adakah perjuangan mereka sama seperti perjuangan Parti Komunis Kalimantan yang telah membunuh penduduk pribumi dan Bumiputera? Mengapa pada ketika musim menuntut kemerdekaan, kesemua mereka tidak muncul tetapi selepas kemerdekaan berjaya diraih, mereka mula menonjol diri sebagai pejuang?

Rakyat Sarawak seharusnya mencungkil sejarah negeri mereka sendiri. Mengenalpasti sejarah apa yang telah tercatat di Negeri Bumi Kenyalang, berbanding bergantung sepenuhnya kepada pemesongan fakta oleh golongan DAP yang berselindung di belakang nama Sarawak For Sarawakians demi merampas hak serta harta penduduk pribumi dan bumiputera.

Jangan ulangi lagi kesilapan bumiputera dan pribumi di Semenanjung yang cukup bermegah dengan slogan muhibbah yang akhirnya, menyaksikan mereka sekadar hidup dalam bayangan angan-angan.


12 comments:

Anonymous said...
22 July 2015 at 18:51  

Si puak PENDATANG PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL RASIS Anti-Islam/Melayu dari puak DAPBANGKAI/PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1 asyik BEBAS, untuk terus MENGHINA Islam/umatnya termasuk sampai asyik nak MENJATUHkan ISLAM, YAB PM Islam/Melayu kita, DYMM Kesultanan Islam/Melayu kita, UMNO, IMDB, MARA, FELDA dll kita serta MEMISAHkan Sabah/Sarawak sewenangnya!

Kalau umat Islam/Melayu bersuara MEMPERTAHANkan dgn. LANTANG, Islam, hak dan identiti kita, seolah cepatnya nak dibicarakan, penjarakan dan didakwa bawah AKTA HASUTAN - walau dekat Hari Raya ni; sedgkan si PORNO-alvinBABI, PORKsen, puak PENGGANAS PEMISAH Sabah/Sarawak dan ramai lagi ni terus BEBAS! Geram betul aku!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...
22 July 2015 at 18:52  

Dan apahal BENDERA KRISTIAN PENJAJAH British-ZIONIS-KEPARAT boleh dibenaqkan BERKIBAR sewenangnya kat NEGARA ISLAM yg. telah MERDEKA ini; sedgkan ISLAM adalah AGAMA NEGARA juga?! Dan mana BUMIPUTERA Islam/Melayu Sarawak yg. banyak MENGORB ANkan diri MENENTANG PENJAJAH British Brooke-ZIONISBABI tu - asyik DIAM saja pasal ni apasal?! Sepatutnya KDN/PDRM ambil TINDAKAN bawah AKTA HASUTAN pasal BENDERA ni dan ANCAMAN TERORISMA dari PENGGANAS Kristian (asyik-asyik PENGGANAS Islam saja yg. ditangkap) ni yg. tak habis-habis utk. MENGHURU-HARAkan NEGARA ISLAM MERDEKA dan BERDAULAT kita ni - jgn. asyik tunggu sampai dah TERLAMBAT mcm. kes FITNAH S.REPOT-KEPARAT (sekrg. baru dengaq suara kepimpinan-LIBERAL-Pemuda UMNO-yg. buat aku MENYAMPAH betul, yg. selama ni buat diam aja, sedgkan pimpinan PEMUDA UMNO WP shj. yg. BERANI mempertahankan YAB PM/IMDB selama ini)!

Itulah masalahnya bila BUMIPUTERA Islam/Melayu TAK diBENAQkan BERSATU di Sarawak, di bawah UMNO atau mana-mana parti ISLAM/Melayu sendiri! Sampaikan depa harus TUNDUK kpd. ANCAMAN DALANG-DUA-MUKA dari para PENGKHIANAT yg. MENYOKONG PENGGANAS ANTI-ISLAM/Melayu dari puaka-puaka PENGGANAS-PENGGANAS KAPIRDAJAL DAPBANGKAIBABI/ PKRHOMO-EJEN Barat/ZIONIS-PEROMPAK/PENJENAYAH- no 1; yg. mahu menJAHANAMkan Bumiputera Islam/Melayu Sarawak/Sabah dari BERSATU!

PENGGANAS-PENGGANAS ANTI-BUMIPUTERA Islam/Melayu dari si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRHOMO yang termasuk puak PENGGANAS PEMISAH Sabah/Sarawak, iaitu si KULI-rejim-rejim PENGGANAS Barat/NATO-ISrael/Zionis, juga memang nak MEMISAHkan Sabah/Sarawak yg- kaya minyak/gas, dari Malaysia dan diGABUNGkan dgn. SingaPORK-pusat-CIA-MI6/Mossad/NATO di Asia Tenggara- lihat di http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009!

Nek Tempoyak.

Anonymous said...
22 July 2015 at 19:01  

Bukan kah sebahagian dri swak dulu dijusl kpd org inggeris oleh brunei. Mmg asalnye milik rajs brunei bukan org cina. Bahasa pun bukannye inggeris. Klau nk ikutkan sarawak ni bukan undrr british pun. Di jual kpd rakyat british. Jadi pulau privasi dia. Pas tu bru take over by British. Org sarawak sejati mnentang british yg tergila sokong british tu cina. Mmg dri dulu mnentang sarawak bergabung dgn smenanjung klau kerna org kuat iban dan suku local lain yg myokong pyatuan ini. Cina dimana2 pun tamak dn dengki. Hye sebahagian yg tau bersyukut.

Anonymous said...
22 July 2015 at 19:02  

Polis takut dan tak ada telur

Anonymous said...
22 July 2015 at 19:02  

Bagaimana nak sedarkan orang Melayu dan bumiputera kerana mereka tidak endah tentang cita-cita Cina komunis ni yang berselindung pada demokrasi. Lihatlah apa jadi pada Melayu Singapura. Mereka jadi alpa. Buku sejarah Singapura di selewengkan. Anak muda jadi buta sejarah dan jati diri.

Anonymous said...
22 July 2015 at 19:53  

james masing nak bawa swk keluar malaysia .......rumak dayak di jalan satok hanya siap setelah terbengkalai lebih 30 tahun....pintar tapi bodo

Anonymous said...
23 July 2015 at 09:07  

Mana kupasan berkaitan Isi kandungan syarat yang dikenakan oleh Kerajaan Negara Sarawak sebelum bersetuju untuk memyertai pembentukan Persekutuan Malaysia bersama Sabah, Singapura dan Malaya? Tentu lebih menarik.

Kang Gary said...
23 July 2015 at 14:06  

bahasa pn mncarut2..ini ka yg Islam ajar..

Anonymous said...
23 July 2015 at 19:58  

Sebab itu,mata pelajaran sejarah wajib terangkan fakta2 yang sebegini dan wajib lulus kalau nak lulus SPM?MCM sekarang biar orang cina yang buta sejarah ni tahu asal usul mereka tu sikit.Kalaul saya jadi Zahid dah lama tangkap ketua Sarawak for Sarawak ni.tukar je Zahid ni lembab.tukar dgn Bung MoKhtar baru cina Sarwak ke Sabah ke tahu tinggi rendahnya langit tu.

Anonymous said...
24 July 2015 at 13:44  

Siapa di belakang S4S?

Anonymous said...
24 July 2015 at 15:50  

Paloiiii S4S ya di bodo oleh komunis Sik tak dolok ibanlah paling byk d bunuh komunis

Anonymous said...
28 July 2015 at 23:03  

Pembetulan fakta.. Sabah dan Sarawak tidak menyertai atau masuk Malaysia tapi MEMBENTUK Malaysia bersama dgn Singapura iaitu Negara Baru. Mengapa Sabah dan Sarawak mesti menyambut 31 Ogos sebagai Hari Kemerdekaan..? Sedangkan itu adalah tarikh kemerdekaan Perketuan Tanah Melayu dan pada masa itu Malaysia masih belum wujud..

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks