Dua Mesej Dari Grup Yang Berlainan, Menceritakan Perkara Yang Berbeza Tentang Insiden Low Yat Pada 13 Julai 2015

Tuesday 14 July 2015


Hari ini dalam Sejarah. Tragedi 13 Julai 2015.
 

Sebuah kompleks besar milik Cina sudah lengang dan sepi. Banyak kedai tutup hampir 98%.

Hal ini akan berlarutan dan trauma dalam kalangan rakyat biasa mungkin berpanjangan. Reputasi Lowyat sebagai pusat IT terbesar Malaysia juga tercalar.

Sedikit sebanyak sangat memberi kesan kepada ekonomi mereka kerana 70% pengunjung Lowyat adalah Melayu.

Selain itu reputasi brand terkenal seperti Lenovo dan Oppo turut tercalar tatkala tersebarnya cerita mereka menjual AP dan Clone set di outlet mereka.
-----

Apa yang berlaku malam tadi adalah isu kedua rentetan 7 budak Melayu yang kena pukul kelmarin.
Saya ceritakan sedikit apa yang saya sendiri lihat tatkala berada di scene field...

1. Seramai lebih kurang 400 - 500 orang telah berkumpul sekitar jam 8.30 malam dihadapan Lowyat bagi meminta penjelasan daripada pengurusan berhubung isu ini diketuai "Brotherhood".

2. Mereka gagal mendapat jawapan lantas masuk ke dalam untuk memanggil 'abang kawasan' Lowyat dan seorang supervisor security Lowyat.

3. Akhirnya Alan (kepala botak) dan seorang lelaki Melayu berbadan gempal telah dibawa keluar untuk memberi penjelasan berkenaan isu tersebut dihadapan crowd Melayu yang masih berkumpul dihadapan Lowyat.

4. Setelah mendapat jawapan, mereka telah ditenteramkan oleh seorang 'abang kawasan' agar tidak bertindak melulu.

5. Abang kawasan meminta semua crowd beri laluan pihak Polis buat siasatan berhubung isu Cina membawa kayu hendak pukul orang Melayu.

6. Mereka juga turut meminta pihak Polis mengambil tindakan terhadap semua Cina yang 'mengerjakan' budak Melayu ber-7 tersebut.

7. Sementara seorang suspek yang didakwa mencuri masih lagi ditahan reman setakat malam tadi.

8. Setelah abang kawasan tersebut tamat memberi ucapan mereka pun bersurai dan crowd berpindah ke Jln Bukit Bintang. (Rujuk video Alan kena tarik dan video abang kawasan beri ucapan).

9. Abang kawasan antara dua pihak telah duduk semeja di Arraziq berhadapan Lowyat.

10. Rundingan gagal apabila ada pihak Cina mengapikan keadaan dari dalam Lowyat dimana mereka telah bersiap sedia dengan parang, besi dan peralatan untuk keluar mengamuk.

11. Sekitar 10.30 pihak Polis telah mula menyuraikan crowd Melayu di Jln Bukit Bintang. Saya turut berpindah ke Jln Imbi ketika itu.

12. Ketika itu Lowyat telah pun di 'perimeter fencing' oleh pihak polis.

13. Sekitar jam 11.45 - 12, kawasan sekitar Lowyat sangat lengang. Crowd di Bukit Bintang sudah berkurangan.

14. Jam 12.25 lebih kurang, beberapa orang Melayu yang melalui kawasan jalan belakang parking motor Lowyat telah diserang sekumpulan lelaki Cina bersenjatakan besi dan kayu.

15. Beberapa orang melarikan diri dan memanggil crowd daripada Bukit Bintang untuk menyelamatkan mereka.

16. Panggilan dibuat kepada semua crowd. Sekitar jam 12.30 seramai lebih kurang 200 orang telah berkumpul dan mula merusuh bila melihat beberapa orang Melayu sudah tumbang. Salah seorang berbadan gempal sedang terbaring dipijak beberapa crowd Cina dan India. (Rujuk gambar di media sosial)

17. Rusuhan semakin tegang bila amarah orang Melayu tidak tertahan lagi kerana diserang setelah mereka bersurai.

18. Sekitar 10 minit setelah itu pihak UTK (berpakaian preman) dan polis (berseragam) melepaskan lebih kurang 2 das tembakan ke udara bagi menyuraikan crowd.

19. Orang Melayu ditenangkan dan crowd berjaya dileraikan sekitar jam 1 pagi dengan ketibaan Black Maria sebanyak 2 trak dan 1 jeep.

20. Crowd berpecah. Separuh ke hadapan Jalan Imbi dan separuh ke Jln Bukit Bintang.

21. Sepanjang berada di Jalan Imbi, sekitar 2 buah kereta yang dipandu remaja Cina dipecahkan cermin akibat tindakan mereka merakam video dan mengatakan perkataan "sohai".

22. Pihak polis mengarahkan Cina tersebut beredar dan FRU datang ke Jalan Imbi bagi menyuraikan crowd.

23. Namun masa yang sama, pihak polis sudah membuat sekatan jalan raya besar-besaran disekitar laluan masuk ke Segitiga Emas.

24. Pihak polis telah menutup jalan belakang Imbi menghala MRR2 untuk roadblock.

25. Sekitar jam 3.30 pagi, tatkala kenderaan beratur panjang akibat jem dalam sekatan polis, sebuah kenderaan Proton Wira dinaiki 4 orang remaja Cina telah berlaku kurang ajar.

26. Tatkala sekumpulan budak motor Melayu melalui kenderaan tersebut, salah seorang daripada 4 remaja Cina telah bersuara "Melayu tak guna". (Seperti diceritakan saksi kejadiaan awal).

27. Perkara itu didengari sekumpulan budak motor tersebut dan pergaduhan tercetus mengakibatkan keempat-empat remaja Cina tersebut dipukul teruk.

28. Saya ketika itu bersama sekumpulan dari Jalan Imbi berlari ke arah kawasan kejadian bagi melihat apa yang berlaku.

29. Crowd semakin ramai dan pergaduhan merebak apabila 'abang kawasan' Melayu telah bertembung dengan taiko Cina disebelah hujung jalan.

30. Pertembungan itu mengakibatkan pergaduhan dua penjuru jalan dimana sebelah depan, sebuah Wira remuk dihancurkan dan 4 orang remaja Cina dipukul teruk. Manakala disebelah depan, sekumpulan lagi bergaduh dan dileraikan oleh Black Maria.

31. Pihak polis terpaksa mengeluarkan pistol dan menghala muncung pistol keudara apabila gagal meleraikan crowd yang sedang memukul 4 remaja Cina tadi. Polis memanjat Wira tersebut bagi meleraikan kejadian.

32. Pihak FRU tiba dan meleraikan crowd serta berkawal dihadapan jalan membuat perimeter fencing.

33. Mangsa parah dikejarkan ke hospital terdekat menaiki ambulans JPAM.

34. Sekitar jam 4 pagi crowd berkumpul dihadapan Jalan Imbi semula dan dileraikan oleh seorang Incharge Officer. Crowd disuruh pulang dan TIADA tangkapan dibuat pada malam tersebut.

35. Akhirnya sekitar jam 4.30 pagi barulah keadaan reda dan semua crowd lengang meninggalkan kawasan.

Jadi berdasarkan laporan ini, anda fikirkanlah. Ini bukan lagi isu curi telefom atau repeat gaduh pasal henfon.
Tetapi ia terjadi bila amarah Orang Melayu yang pada awalnya sudah reda dicabar semula.

Anda baca dan nilaikan. Sebarkan untul pengetahuan semua orang.

Ingatttt ! Kita hidup di bumi ini ada batasnya. Jangan dikacau amarah orang Melayu jika tidak buruk padahnya bila termakan amukan. Tanah ini masih bertuan. Diam kita beri muka. Bukan tanda kita boleh dihina.

Tiada siapa yang mahukan kejadian seperti 13 Mei berulang. Tetapi bukan bermakna kita boleh beri orang luar pijak kepala kita. Sedarlah setelah sekian lama kita ditipu. Kes 1MDB juga ditipu Cina bernama Jho Low.

Ini masanya kita beri amaran. Kita bukan tidur tidak bangun. Ada masanya kita terjaga. Amukan membangkitkan kita. Kesatuan kita harus digembleng.

Sekarang, beri ruang untuk pihak berkuasa buat siasatan. Kita beri mereka buay kerja. Bila tindakan yang diambil tidak wajar, barulah kita bersuara semula.

Hari ini dalam sejarah, 13 Julai 2015 !

Sekian.
-bradokapak
13 Julai 2015.

Ini pula mesej kedua dari group yang berlainan:

 新消息,是收到甲洞,puchong区都開始有事了,各位,照顧自身安全
New message received kepong, puchong area begins, everyone, take care of its own security

kl的华人同胞 这几天没什么事最好不要出门 现在这件事情不只是关于lowyat罢了 现在是这个马来人打华人 就好像我们的上一代那样 马来人剎华人 现在 lowyat和Alor街已经有华人被打死了 这不是开玩笑的 看到这朋友 请帮忙分享~~ please share ~

Urgent,,, just heard from frens reliable sources. Kindly do not provoke the Malays people. Pls stay away from restaurants / entertainment or crowded Chinese area esp these week or so.

Try not to go out at night as rumours are spreading that IS religious fanatic Malays are stirring their members and are planning a rampage to slaughter the Chinese or non muslim becos of the LowYat incident. They want to make it a racial issue.

The police had received info but cannot announce on news yet as do not want to cause panic to public. Police are on high Code orange colour alert. . Be friendly and keep a distance from them . The only way to calm the storm is to stay away.

The police must act fast. Btw, This cud be a diversion action by Umno supported NGO group on 1MDB issue. Bottom line, we are the minority citizens. Malaysia is getting bad to worse under them . Is sickening news everyday.


12 comments:

 1. Mesej versi kedua, Cinabeng sudah rasa takut tak tentu pasal. Yahoo!!!!!

  ReplyDelete
 2. Itu yang kata Tun Dr Mahathir kena kita ambil pakai, Tun sememangnya seorang pakar politik, mentality rakyat Malaysia semua telah diselimuti kabus tebal pencemaran debu 1MDB, apa jua yang terjadi semua terkait dengan 1MDB. Rakyat Malaysia dah tak boleh bernafas selesa. Minta tolong sangat kat Pemimpin Negara, terutama PM Najib ambillah tindakan drastic, tak kiralah , samaada tutup aje 1MDB, gantung tugas semua ahli lembaga pengarah ataupun PM Najib berkorban dengan meletakkan jawatan buat sementara waktu, siasatan boleh dibuat tanpa pertikaian. UMno dan kerajaan BN dapat berjalan lancar oleh kepimpinan baru. Kalau ada rezeki PM Najib boleh ajee buat comeback kemudian. PM Najib sendiri akan disanjung oleh sekalian rakyat Malaysia hingga beberapa generasi akan datang dan bukan sekadar disanjung oleh suku kaum bugis sahaja...

  Lagipun kami ahli Umno sudah tidak terdaya bersabar, setiap kali dikeji maki dan dituduh dengan pelbagai kejahatan yang kami sendiri tidak pernah terfikir untuk melakukannya.

  ReplyDelete
 3. Berhenti ajelah Najib, tengok paklah relaks jerr sejak pencen rakyat pun tak kan tunjuk penumbuk kat muka ko Najib oi.

  Rakyat dah marah kat ko, Najib!

  ReplyDelete
 4. hahaha tau pulak mintak tolong ngan polis cinabeng ni. kalo tak dianjing2kan je polis macam orang xde maruah. walaupun ada segelintir yang memang terjebak dalam rasuah, kita pun tau yang paling banyak bagi rasuah kaum sepet la. sebab yang mampu bagi rasuah banyak tentu kaum yang paling banyak pegang duit. tapi yang pelik kat Malaysia ni puncanya tak pulak dipersalahkan, hanya yang terima saja.

  jentayu

  ReplyDelete
 5. Kalau cina tak suka menipu, kan tak jadi macamni. Kini peluang besar hentam sampai lunyai bagi pengajaran besar sama itu sorhai2 mata sepet. Lanyak skali gangster2 kebanggaan cinabeng DAPigs sampai leper.Lu langsi lu mati!!

  Jangan lupa pecahkan semua windscreen & lampu depan kereta mana2 cinabeng yang jegil mata kat korang. Windscreen RM800, Lampu depan Myvi RM600 spsg. Balu lugi RM1400 maaa..nanti boleh tipu melayu lagi maaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harap2 bapak KPN tolong lah tutop sebelah mata ..bagi Chan le bebudak Melayu nak HAJO Chinabeng yg kurang HAJO ni..undang2 Kat depa tak makan saman..bio tangan Melayu HAJO ..bapak2 Polis elok lah duduk di pejabat sahaja update report2 yg belum siap..

   Delete
 6. Ini lah peluang Melayu yg terbaik..kenapa tak tarik 70% customer Melayu Low Yat tu ke suatu bangunan perniagaan IT Melayu yg jual ORi products? Mana usahawan Melayu untok jadikan ini satu realiti?

  ReplyDelete
 7. Ted Poyology Manoff - pembina tamadun (sendiri declare)

  ..haa..yg ini.aku sokong.kau.ted, hand in hand together...

  ReplyDelete
 8. Dunia akan aman tanpa Cina. Dimana2 seluruh dunia, Cina akan membawa masalah dan rasis. Cuma tanah melayu sahaja yg baik melayan Cina.

  ReplyDelete
 9. ah Jib Gor kena berhenti..semua masalah ini akibat melantik JHO LOW yang bodoh menjadi penasihat..

  Semua rak yat tertekan nak duit lebih..

  ReplyDelete
 10. sungguh beruntung bumiputra melayu yang masih kompak, bersatu membela melayu.
  Sementara kami di indonesia sudah tidak punya kuasa untuk membela sesama pribumi, persatuan pribumi sudah tidak ada melawan monopoli dan prilaku rasisme cina

  ReplyDelete

Dua Mesej Dari Grup Yang Berlainan, Menceritakan Perkara Yang Berbeza Tentang Insiden Low Yat Pada 13 Julai 2015

Tuesday 14 July 2015 ·


Hari ini dalam Sejarah. Tragedi 13 Julai 2015.
 

Sebuah kompleks besar milik Cina sudah lengang dan sepi. Banyak kedai tutup hampir 98%.

Hal ini akan berlarutan dan trauma dalam kalangan rakyat biasa mungkin berpanjangan. Reputasi Lowyat sebagai pusat IT terbesar Malaysia juga tercalar.

Sedikit sebanyak sangat memberi kesan kepada ekonomi mereka kerana 70% pengunjung Lowyat adalah Melayu.

Selain itu reputasi brand terkenal seperti Lenovo dan Oppo turut tercalar tatkala tersebarnya cerita mereka menjual AP dan Clone set di outlet mereka.
-----

Apa yang berlaku malam tadi adalah isu kedua rentetan 7 budak Melayu yang kena pukul kelmarin.
Saya ceritakan sedikit apa yang saya sendiri lihat tatkala berada di scene field...

1. Seramai lebih kurang 400 - 500 orang telah berkumpul sekitar jam 8.30 malam dihadapan Lowyat bagi meminta penjelasan daripada pengurusan berhubung isu ini diketuai "Brotherhood".

2. Mereka gagal mendapat jawapan lantas masuk ke dalam untuk memanggil 'abang kawasan' Lowyat dan seorang supervisor security Lowyat.

3. Akhirnya Alan (kepala botak) dan seorang lelaki Melayu berbadan gempal telah dibawa keluar untuk memberi penjelasan berkenaan isu tersebut dihadapan crowd Melayu yang masih berkumpul dihadapan Lowyat.

4. Setelah mendapat jawapan, mereka telah ditenteramkan oleh seorang 'abang kawasan' agar tidak bertindak melulu.

5. Abang kawasan meminta semua crowd beri laluan pihak Polis buat siasatan berhubung isu Cina membawa kayu hendak pukul orang Melayu.

6. Mereka juga turut meminta pihak Polis mengambil tindakan terhadap semua Cina yang 'mengerjakan' budak Melayu ber-7 tersebut.

7. Sementara seorang suspek yang didakwa mencuri masih lagi ditahan reman setakat malam tadi.

8. Setelah abang kawasan tersebut tamat memberi ucapan mereka pun bersurai dan crowd berpindah ke Jln Bukit Bintang. (Rujuk video Alan kena tarik dan video abang kawasan beri ucapan).

9. Abang kawasan antara dua pihak telah duduk semeja di Arraziq berhadapan Lowyat.

10. Rundingan gagal apabila ada pihak Cina mengapikan keadaan dari dalam Lowyat dimana mereka telah bersiap sedia dengan parang, besi dan peralatan untuk keluar mengamuk.

11. Sekitar 10.30 pihak Polis telah mula menyuraikan crowd Melayu di Jln Bukit Bintang. Saya turut berpindah ke Jln Imbi ketika itu.

12. Ketika itu Lowyat telah pun di 'perimeter fencing' oleh pihak polis.

13. Sekitar jam 11.45 - 12, kawasan sekitar Lowyat sangat lengang. Crowd di Bukit Bintang sudah berkurangan.

14. Jam 12.25 lebih kurang, beberapa orang Melayu yang melalui kawasan jalan belakang parking motor Lowyat telah diserang sekumpulan lelaki Cina bersenjatakan besi dan kayu.

15. Beberapa orang melarikan diri dan memanggil crowd daripada Bukit Bintang untuk menyelamatkan mereka.

16. Panggilan dibuat kepada semua crowd. Sekitar jam 12.30 seramai lebih kurang 200 orang telah berkumpul dan mula merusuh bila melihat beberapa orang Melayu sudah tumbang. Salah seorang berbadan gempal sedang terbaring dipijak beberapa crowd Cina dan India. (Rujuk gambar di media sosial)

17. Rusuhan semakin tegang bila amarah orang Melayu tidak tertahan lagi kerana diserang setelah mereka bersurai.

18. Sekitar 10 minit setelah itu pihak UTK (berpakaian preman) dan polis (berseragam) melepaskan lebih kurang 2 das tembakan ke udara bagi menyuraikan crowd.

19. Orang Melayu ditenangkan dan crowd berjaya dileraikan sekitar jam 1 pagi dengan ketibaan Black Maria sebanyak 2 trak dan 1 jeep.

20. Crowd berpecah. Separuh ke hadapan Jalan Imbi dan separuh ke Jln Bukit Bintang.

21. Sepanjang berada di Jalan Imbi, sekitar 2 buah kereta yang dipandu remaja Cina dipecahkan cermin akibat tindakan mereka merakam video dan mengatakan perkataan "sohai".

22. Pihak polis mengarahkan Cina tersebut beredar dan FRU datang ke Jalan Imbi bagi menyuraikan crowd.

23. Namun masa yang sama, pihak polis sudah membuat sekatan jalan raya besar-besaran disekitar laluan masuk ke Segitiga Emas.

24. Pihak polis telah menutup jalan belakang Imbi menghala MRR2 untuk roadblock.

25. Sekitar jam 3.30 pagi, tatkala kenderaan beratur panjang akibat jem dalam sekatan polis, sebuah kenderaan Proton Wira dinaiki 4 orang remaja Cina telah berlaku kurang ajar.

26. Tatkala sekumpulan budak motor Melayu melalui kenderaan tersebut, salah seorang daripada 4 remaja Cina telah bersuara "Melayu tak guna". (Seperti diceritakan saksi kejadiaan awal).

27. Perkara itu didengari sekumpulan budak motor tersebut dan pergaduhan tercetus mengakibatkan keempat-empat remaja Cina tersebut dipukul teruk.

28. Saya ketika itu bersama sekumpulan dari Jalan Imbi berlari ke arah kawasan kejadian bagi melihat apa yang berlaku.

29. Crowd semakin ramai dan pergaduhan merebak apabila 'abang kawasan' Melayu telah bertembung dengan taiko Cina disebelah hujung jalan.

30. Pertembungan itu mengakibatkan pergaduhan dua penjuru jalan dimana sebelah depan, sebuah Wira remuk dihancurkan dan 4 orang remaja Cina dipukul teruk. Manakala disebelah depan, sekumpulan lagi bergaduh dan dileraikan oleh Black Maria.

31. Pihak polis terpaksa mengeluarkan pistol dan menghala muncung pistol keudara apabila gagal meleraikan crowd yang sedang memukul 4 remaja Cina tadi. Polis memanjat Wira tersebut bagi meleraikan kejadian.

32. Pihak FRU tiba dan meleraikan crowd serta berkawal dihadapan jalan membuat perimeter fencing.

33. Mangsa parah dikejarkan ke hospital terdekat menaiki ambulans JPAM.

34. Sekitar jam 4 pagi crowd berkumpul dihadapan Jalan Imbi semula dan dileraikan oleh seorang Incharge Officer. Crowd disuruh pulang dan TIADA tangkapan dibuat pada malam tersebut.

35. Akhirnya sekitar jam 4.30 pagi barulah keadaan reda dan semua crowd lengang meninggalkan kawasan.

Jadi berdasarkan laporan ini, anda fikirkanlah. Ini bukan lagi isu curi telefom atau repeat gaduh pasal henfon.
Tetapi ia terjadi bila amarah Orang Melayu yang pada awalnya sudah reda dicabar semula.

Anda baca dan nilaikan. Sebarkan untul pengetahuan semua orang.

Ingatttt ! Kita hidup di bumi ini ada batasnya. Jangan dikacau amarah orang Melayu jika tidak buruk padahnya bila termakan amukan. Tanah ini masih bertuan. Diam kita beri muka. Bukan tanda kita boleh dihina.

Tiada siapa yang mahukan kejadian seperti 13 Mei berulang. Tetapi bukan bermakna kita boleh beri orang luar pijak kepala kita. Sedarlah setelah sekian lama kita ditipu. Kes 1MDB juga ditipu Cina bernama Jho Low.

Ini masanya kita beri amaran. Kita bukan tidur tidak bangun. Ada masanya kita terjaga. Amukan membangkitkan kita. Kesatuan kita harus digembleng.

Sekarang, beri ruang untuk pihak berkuasa buat siasatan. Kita beri mereka buay kerja. Bila tindakan yang diambil tidak wajar, barulah kita bersuara semula.

Hari ini dalam sejarah, 13 Julai 2015 !

Sekian.
-bradokapak
13 Julai 2015.

Ini pula mesej kedua dari group yang berlainan:

 新消息,是收到甲洞,puchong区都開始有事了,各位,照顧自身安全
New message received kepong, puchong area begins, everyone, take care of its own security

kl的华人同胞 这几天没什么事最好不要出门 现在这件事情不只是关于lowyat罢了 现在是这个马来人打华人 就好像我们的上一代那样 马来人剎华人 现在 lowyat和Alor街已经有华人被打死了 这不是开玩笑的 看到这朋友 请帮忙分享~~ please share ~

Urgent,,, just heard from frens reliable sources. Kindly do not provoke the Malays people. Pls stay away from restaurants / entertainment or crowded Chinese area esp these week or so.

Try not to go out at night as rumours are spreading that IS religious fanatic Malays are stirring their members and are planning a rampage to slaughter the Chinese or non muslim becos of the LowYat incident. They want to make it a racial issue.

The police had received info but cannot announce on news yet as do not want to cause panic to public. Police are on high Code orange colour alert. . Be friendly and keep a distance from them . The only way to calm the storm is to stay away.

The police must act fast. Btw, This cud be a diversion action by Umno supported NGO group on 1MDB issue. Bottom line, we are the minority citizens. Malaysia is getting bad to worse under them . Is sickening news everyday.


12 comments:

Anonymous said...
14 July 2015 at 15:08  

Mesej versi kedua, Cinabeng sudah rasa takut tak tentu pasal. Yahoo!!!!!

Anonymous said...
14 July 2015 at 15:37  

Itu yang kata Tun Dr Mahathir kena kita ambil pakai, Tun sememangnya seorang pakar politik, mentality rakyat Malaysia semua telah diselimuti kabus tebal pencemaran debu 1MDB, apa jua yang terjadi semua terkait dengan 1MDB. Rakyat Malaysia dah tak boleh bernafas selesa. Minta tolong sangat kat Pemimpin Negara, terutama PM Najib ambillah tindakan drastic, tak kiralah , samaada tutup aje 1MDB, gantung tugas semua ahli lembaga pengarah ataupun PM Najib berkorban dengan meletakkan jawatan buat sementara waktu, siasatan boleh dibuat tanpa pertikaian. UMno dan kerajaan BN dapat berjalan lancar oleh kepimpinan baru. Kalau ada rezeki PM Najib boleh ajee buat comeback kemudian. PM Najib sendiri akan disanjung oleh sekalian rakyat Malaysia hingga beberapa generasi akan datang dan bukan sekadar disanjung oleh suku kaum bugis sahaja...

Lagipun kami ahli Umno sudah tidak terdaya bersabar, setiap kali dikeji maki dan dituduh dengan pelbagai kejahatan yang kami sendiri tidak pernah terfikir untuk melakukannya.

Anonymous said...
14 July 2015 at 15:47  

Berhenti ajelah Najib, tengok paklah relaks jerr sejak pencen rakyat pun tak kan tunjuk penumbuk kat muka ko Najib oi.

Rakyat dah marah kat ko, Najib!

Anonymous said...
14 July 2015 at 15:50  

hahaha tau pulak mintak tolong ngan polis cinabeng ni. kalo tak dianjing2kan je polis macam orang xde maruah. walaupun ada segelintir yang memang terjebak dalam rasuah, kita pun tau yang paling banyak bagi rasuah kaum sepet la. sebab yang mampu bagi rasuah banyak tentu kaum yang paling banyak pegang duit. tapi yang pelik kat Malaysia ni puncanya tak pulak dipersalahkan, hanya yang terima saja.

jentayu

Anonymous said...
14 July 2015 at 16:22  

Kalau cina tak suka menipu, kan tak jadi macamni. Kini peluang besar hentam sampai lunyai bagi pengajaran besar sama itu sorhai2 mata sepet. Lanyak skali gangster2 kebanggaan cinabeng DAPigs sampai leper.Lu langsi lu mati!!

Jangan lupa pecahkan semua windscreen & lampu depan kereta mana2 cinabeng yang jegil mata kat korang. Windscreen RM800, Lampu depan Myvi RM600 spsg. Balu lugi RM1400 maaa..nanti boleh tipu melayu lagi maaa

Ted Manoff said...
14 July 2015 at 17:37  

Ini lah peluang Melayu yg terbaik..kenapa tak tarik 70% customer Melayu Low Yat tu ke suatu bangunan perniagaan IT Melayu yg jual ORi products? Mana usahawan Melayu untok jadikan ini satu realiti?

Ted Manoff said...
14 July 2015 at 17:41  

Harap2 bapak KPN tolong lah tutop sebelah mata ..bagi Chan le bebudak Melayu nak HAJO Chinabeng yg kurang HAJO ni..undang2 Kat depa tak makan saman..bio tangan Melayu HAJO ..bapak2 Polis elok lah duduk di pejabat sahaja update report2 yg belum siap..

Anonymous said...
14 July 2015 at 18:20  

Ted Poyology Manoff - pembina tamadun (sendiri declare)

..haa..yg ini.aku sokong.kau.ted, hand in hand together...

Ted Manoff said...
14 July 2015 at 19:00  

Hang pon jalan merata noo

Anonymous said...
14 July 2015 at 19:02  

Dunia akan aman tanpa Cina. Dimana2 seluruh dunia, Cina akan membawa masalah dan rasis. Cuma tanah melayu sahaja yg baik melayan Cina.

Anonymous said...
14 July 2015 at 19:34  

ah Jib Gor kena berhenti..semua masalah ini akibat melantik JHO LOW yang bodoh menjadi penasihat..

Semua rak yat tertekan nak duit lebih..

Anonymous said...
14 September 2015 at 15:56  

sungguh beruntung bumiputra melayu yang masih kompak, bersatu membela melayu.
Sementara kami di indonesia sudah tidak punya kuasa untuk membela sesama pribumi, persatuan pribumi sudah tidak ada melawan monopoli dan prilaku rasisme cina

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks