Mahathir dan Para Pentaksubnya Patut Baca SARAWAK REPORT Lebih Teliti Sebab Sarawak Report Sudah Bocorkan Rahsia Penderma Misteri RM2.6 Bilion Kepada Najib

Monday 7 December 2015Sedarkah kita bahawa, 6 Oktober 2015, blog Sarawak Report telah membuat catatan yang mendedahkan nama penderma misteri ini. Sarawak Report mendedahkan identiti individu ternama - penderma DiRaja yang telah diberikan kepada AmBank sebagai sumber beberapa pembayaran termasuklah USD 681 juta yang diterima oleh Najib sebelum pilhanraya umum lepas.

Nama yang diberikan adalah Saud Abdulaziz Majid al-Saud.

Kita telah maklum bahawa identiti ini pertama kali didedahkan untuk menjelaskan mengenai pembayaran USD 100 juta, yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi AmPrivate Banking milik Najib di Kuala Lumpur pada Februari 2011.

Ambank telah mengikut prosedur biasa di mana Bank memerlukan maklumat lengkap penghantar daripada ejen yang menguruskan pemindahan ini bagi pihak Perdana Menteri dan sepucuk surat yang kononnya dihantar dari pejabat individu ini kepada bank.

Pihak bank sudah pun memiliki surat daripada Pejabat Peribadi Saud Abdulaziz Majid al-Saud sebelum meneruskan transaksi tersebut. Surat yang ditandatangani oleh Saud Abdulaziz al-Saud.

Sarawak Report menyatakan pendedahan mereka adalah berdasarkan kepada 4 pucuk surat yang telah diambil oleh BNM dan SPRM daripada Bank - ini bersumber dari dokumen rahsia bank yang telah dibocorkan kepada Sarawak Report.

Perlu diingati bahawa SPRM juga telah mengeluarkan satu kenyataan yang menyatakan penderma misteri ini telah dirakamkan percakapannya.

Cuma nampaknya pada masa itu, Sarawak Report percaya bahawa kerajaan akan mendedahkan nama penderma misteri tidak lama lagi dan mahu menggagalkan pendedahan tersebut dengan mencemarkan identiti kononnya penderma tersebut tidak mempunyai wang untuk diberikan kepada Najib dan UMNO.

Adalah pelik bahawa media yang bebas dan ahli-ahli politik tertentu akan tidak teragak-agak dalam memetik apa sahaja tuduhan dari Sarawak Report tetapi apabila portal yang sama melaporkan juga nama "penderma misteri" ia tidak langsung dihebahkan seperti sebelum sebelum ini.

Sudah tentu kita tidak mampu atau mempunyai cara untuk mengesahkan sama ada memang nama penderma tertera dalam dokumen bank yang dimiliki oleh BNM dan SPRM tetapi, jika kita percaya semua dakwaan Sarawak Report maka anda perlu juga percaya yang ini.

Dan jika nama tersebut adalah betul, maka ia adalah individu ini: DYMM Abdulaziz bin Majid bin Abdulaziz Al Saud - cucu kepada pengasas Arab Saudi dan Gabenor Wilayah Madinah Arab Saudi.

Orang yang walaupun mempunyai akaun FaceBook dipanggil "Putera Abdulaziz bin Majed bin Abdulaziz Al Saud, Gabenor Madinah" yang dimulakan pada tahun 2010 - yang tidak begitu popular bagi masyarakat Arab Saudi yang tidak fasih berbahasa Inggeris tetapi anda boleh boleh melihat gambar-gambar beliau.

Dan jika anda boleh memahami Bahasa Arab, sila beritahu saya apa yang komen berbahasa Arab perkatakan di halaman FB.

Jadi, penderma misteri ternyata adalah Kerabat DiRaja yang utama (tidak akan ada Kerabat DiRaja yang tidak utama dilantik sebagai Gabenor wilayah di Arab Saudi) dan Gabenor wilayah ke-3 terbesar dan wilayah yang dikenali sebagai antara tanah suci Umat Islam.

Berikut ialah antara petikan Sarawak Report yang membuktikan penderma wujud dan sudah diketahui ;

Maklumat ini telah disokong oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada bulan Julai, apabila pegawainya menyatakan bahawa mereka telah melihat empat pucuk surat daripada penderma yang sama kepada bank.

Kenapa "Derma" RM2.6b ?

Dan seperti yang kita boleh lihat, pemindahan dari putera Arab ke akaun peribadi Najib sebenarnya bermula pada tahun 2011 - yang mungkin boleh dikaitkan dengan pergerakan Arab Spring mana bangsa-bangsa teluk menghabiskan beratus-ratus bilion untuk cuba menghentikan menyebarkan - membaca mengenai Arab Spring dan Malaysian Spring?

The Wharton School dari University of Pennsylvania juga menganggarkan bahawa Arab Saudi dan Negara Teluk membelanjakan sekurang-kurangnya AS $ 150 bilion untuk menangani pergerakan Arab Spring - bukan sahaja di kalangan mereka tetapi di negara-negara sahabat juga.

Negara-negara Teluk membelanjakan lebih daripada AS $ 150 Bilion (penganalisis percaya ia adalah lebih) untuk diri mereka sendiri dan negara Islam yang mesra dalam tempoh tersebut untuk menghentikannya daripada merebak dan mengancam kedudukan mereka sendiri dan negara lain.

Negara-negara teluk tertentu termasuk Arab Saudi membelanjakan begitu banyak untuk memelihara diri mereka (bukan kerana mereka terlalu murah hati daripada biasa) kerana mereka monarki tanpa demokrasi dan akan menjadi terdedah kepada Arab Spring.

Adapun hujah sempit Sarawak Report bahawa Gabenor Madinah tidak begitu kaya untuk memberi, adakah anda fikir bahawa jika Kerajaan atau Raja Abdullah mahu memindahkan wang ke luar negara untuk keselamatan negara atau tujuan geo-politik, mereka akan menandatangani nama mereka sendiri?

Sudah tentu tidak, mereka akan mencari individu yang dipercayai untuk melakukan ini.

Ini mungkin akan menjelaskan mengapa Najib tidak mahu mendedahkan nama-nama dari pelbagai negara yang memberikan derma ke negara kita secara rahsia dan isu-isu keselamatan negara. Ia mungkin bahawa Najib telah berjanji Raja Abdullah tidak secara terbuka mendedahkan nama-nama dan apa yang ia adalah untuk - yang juga boleh termasuk memerangi keganasan dan maksud geo-politik yang lain juga kerana ia adalah tempoh yang tidak menentu dari tahun 2011 dan seterusnya dan masih adalah.

Sesetengah ahli politik UMNO yang telah diberi taklimat mengenai perkara ini telah pun mencadangkan bahawa selain daripada menyokong kerajaan BN memerintah, wang itu walaupun untuk melawan ISIS dan keganasan juga.

Apabila ia datang kepada perkara-perkara seperti ini, ia menjadi liabiliti - kalau-kalau ada boleh menjadi serangan balas ke atas Malaysia.

Sebagai contoh, pemenggalan kepala tebusan Bernard baru-baru ini, telah mendedahkan bahawa Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman sendiri terlibat dalam mengumpul dan menghantar wang tebusan kepada pengganas di Filipina untuk membebaskan rakyat Malaysia kita.

Tetapi ini tidak pernah diumumkan kepada orang ramai - bercakap tentang ketelusan.

Ia juga mendakwa bahawa rakyat Malaysia juga telah secara rahsia membiayai puak tertentu berperang di Mindanao sebelum ini - dan sekali lagi, ini tidak pernah didedahkan kepada umum.

Polis Sabah menafikan tebusan Malaysia telah ditebus

"Setakat yang saya tahu, tidak ada wang tebusan dibayar. Mereka hanya khabar angin, "kata Ketua Polis ketika dihubungi Malaysian Insider.

Menurut laporan dalam portal berita The Straits Times ', wang tebusan sebanyak kira-kira 30 juta peso (RM7.8 juta) telah dibayar untuk melepaskan Thien.

Sudah tentu Polis dan Kerajaan tidak akan mendedahkan kepada umum tuntutan wang tebusan atau terdapat pembiayaan haram.

Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dikatakan kepada umum kerana ia akan menggalakkan lebih banyak penculikan atau membawa kepada serangan membalas dendam terhadap kami jika mereka tahu kami membiayai satu puak menentang puak lain.

Dan hanya orang bodoh akan berfikir bahawa kerajaan Malaysia tidak apa-apa secara terselindung atau tidak terlibat dalam haram antarabangsa geo-politik - terutama dalam perang menentang keganasan antarabangsa.

Dan jika anda tidak bersetuju dengan tulisan ini, maka sila jelaskan kepada saya mengapa putera yang kebetulan menjadi Gabenor wilayah yang penting dan kaya di Arab Saudi memperjudikan reputasi mereka dan mengambil masalah untuk berpakat dengan membantu Najib untuk "songlap" berbilion?

Mungkin jika anda tidak boleh menjawab, anda boleh meminta Majlis Penatua (mahathir) untuk membantu jawapan.

Sebelum akhirnya, adakah anda tahu bahawa Hillary Clinton menerima lebih daripada AS $ 70 juta daripada keluarga diraja Arab dan kerajaan baru-baru ini - walaupun dia bukan presiden ataupun ketua parti beliau dan perlembagaan parti itu tidak pernah berkata dia boleh memegang dana bagi pihak beliau?

Malah, terdapat data yang menyebut jumlahnya USD2 bilion sejak bermula pada tahun 2001. Banyak sumbangan berlaku selepas beliau menjadi Setiausaha Negara.

4 comments:

  1. Personal Ac? Ade dimana-mana Statement?

    ReplyDelete
  2. macai pakatoons dan pentaksub mahathir mana nak percaya cerita ni.silap-silap tak baca langsung artikel ni..

    ReplyDelete
  3. Woi mat kalau pun derma tu benar dan dimasukkan dalam ac peribadi,ahjibgor kena le sekurang2 nya memberitahu timbalan presiden/tim perdana menteri supaya jika ada perkara berbangkit timbalannya akan defend dia. Kalau ahjibgor ditakdirkan ditimpa musibah sape nak dipertanggungjawabkan tentang wang 2.6bil tu....

    ReplyDelete

Mahathir dan Para Pentaksubnya Patut Baca SARAWAK REPORT Lebih Teliti Sebab Sarawak Report Sudah Bocorkan Rahsia Penderma Misteri RM2.6 Bilion Kepada Najib

Monday 7 December 2015 ·Sedarkah kita bahawa, 6 Oktober 2015, blog Sarawak Report telah membuat catatan yang mendedahkan nama penderma misteri ini. Sarawak Report mendedahkan identiti individu ternama - penderma DiRaja yang telah diberikan kepada AmBank sebagai sumber beberapa pembayaran termasuklah USD 681 juta yang diterima oleh Najib sebelum pilhanraya umum lepas.

Nama yang diberikan adalah Saud Abdulaziz Majid al-Saud.

Kita telah maklum bahawa identiti ini pertama kali didedahkan untuk menjelaskan mengenai pembayaran USD 100 juta, yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi AmPrivate Banking milik Najib di Kuala Lumpur pada Februari 2011.

Ambank telah mengikut prosedur biasa di mana Bank memerlukan maklumat lengkap penghantar daripada ejen yang menguruskan pemindahan ini bagi pihak Perdana Menteri dan sepucuk surat yang kononnya dihantar dari pejabat individu ini kepada bank.

Pihak bank sudah pun memiliki surat daripada Pejabat Peribadi Saud Abdulaziz Majid al-Saud sebelum meneruskan transaksi tersebut. Surat yang ditandatangani oleh Saud Abdulaziz al-Saud.

Sarawak Report menyatakan pendedahan mereka adalah berdasarkan kepada 4 pucuk surat yang telah diambil oleh BNM dan SPRM daripada Bank - ini bersumber dari dokumen rahsia bank yang telah dibocorkan kepada Sarawak Report.

Perlu diingati bahawa SPRM juga telah mengeluarkan satu kenyataan yang menyatakan penderma misteri ini telah dirakamkan percakapannya.

Cuma nampaknya pada masa itu, Sarawak Report percaya bahawa kerajaan akan mendedahkan nama penderma misteri tidak lama lagi dan mahu menggagalkan pendedahan tersebut dengan mencemarkan identiti kononnya penderma tersebut tidak mempunyai wang untuk diberikan kepada Najib dan UMNO.

Adalah pelik bahawa media yang bebas dan ahli-ahli politik tertentu akan tidak teragak-agak dalam memetik apa sahaja tuduhan dari Sarawak Report tetapi apabila portal yang sama melaporkan juga nama "penderma misteri" ia tidak langsung dihebahkan seperti sebelum sebelum ini.

Sudah tentu kita tidak mampu atau mempunyai cara untuk mengesahkan sama ada memang nama penderma tertera dalam dokumen bank yang dimiliki oleh BNM dan SPRM tetapi, jika kita percaya semua dakwaan Sarawak Report maka anda perlu juga percaya yang ini.

Dan jika nama tersebut adalah betul, maka ia adalah individu ini: DYMM Abdulaziz bin Majid bin Abdulaziz Al Saud - cucu kepada pengasas Arab Saudi dan Gabenor Wilayah Madinah Arab Saudi.

Orang yang walaupun mempunyai akaun FaceBook dipanggil "Putera Abdulaziz bin Majed bin Abdulaziz Al Saud, Gabenor Madinah" yang dimulakan pada tahun 2010 - yang tidak begitu popular bagi masyarakat Arab Saudi yang tidak fasih berbahasa Inggeris tetapi anda boleh boleh melihat gambar-gambar beliau.

Dan jika anda boleh memahami Bahasa Arab, sila beritahu saya apa yang komen berbahasa Arab perkatakan di halaman FB.

Jadi, penderma misteri ternyata adalah Kerabat DiRaja yang utama (tidak akan ada Kerabat DiRaja yang tidak utama dilantik sebagai Gabenor wilayah di Arab Saudi) dan Gabenor wilayah ke-3 terbesar dan wilayah yang dikenali sebagai antara tanah suci Umat Islam.

Berikut ialah antara petikan Sarawak Report yang membuktikan penderma wujud dan sudah diketahui ;

Maklumat ini telah disokong oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada bulan Julai, apabila pegawainya menyatakan bahawa mereka telah melihat empat pucuk surat daripada penderma yang sama kepada bank.

Kenapa "Derma" RM2.6b ?

Dan seperti yang kita boleh lihat, pemindahan dari putera Arab ke akaun peribadi Najib sebenarnya bermula pada tahun 2011 - yang mungkin boleh dikaitkan dengan pergerakan Arab Spring mana bangsa-bangsa teluk menghabiskan beratus-ratus bilion untuk cuba menghentikan menyebarkan - membaca mengenai Arab Spring dan Malaysian Spring?

The Wharton School dari University of Pennsylvania juga menganggarkan bahawa Arab Saudi dan Negara Teluk membelanjakan sekurang-kurangnya AS $ 150 bilion untuk menangani pergerakan Arab Spring - bukan sahaja di kalangan mereka tetapi di negara-negara sahabat juga.

Negara-negara Teluk membelanjakan lebih daripada AS $ 150 Bilion (penganalisis percaya ia adalah lebih) untuk diri mereka sendiri dan negara Islam yang mesra dalam tempoh tersebut untuk menghentikannya daripada merebak dan mengancam kedudukan mereka sendiri dan negara lain.

Negara-negara teluk tertentu termasuk Arab Saudi membelanjakan begitu banyak untuk memelihara diri mereka (bukan kerana mereka terlalu murah hati daripada biasa) kerana mereka monarki tanpa demokrasi dan akan menjadi terdedah kepada Arab Spring.

Adapun hujah sempit Sarawak Report bahawa Gabenor Madinah tidak begitu kaya untuk memberi, adakah anda fikir bahawa jika Kerajaan atau Raja Abdullah mahu memindahkan wang ke luar negara untuk keselamatan negara atau tujuan geo-politik, mereka akan menandatangani nama mereka sendiri?

Sudah tentu tidak, mereka akan mencari individu yang dipercayai untuk melakukan ini.

Ini mungkin akan menjelaskan mengapa Najib tidak mahu mendedahkan nama-nama dari pelbagai negara yang memberikan derma ke negara kita secara rahsia dan isu-isu keselamatan negara. Ia mungkin bahawa Najib telah berjanji Raja Abdullah tidak secara terbuka mendedahkan nama-nama dan apa yang ia adalah untuk - yang juga boleh termasuk memerangi keganasan dan maksud geo-politik yang lain juga kerana ia adalah tempoh yang tidak menentu dari tahun 2011 dan seterusnya dan masih adalah.

Sesetengah ahli politik UMNO yang telah diberi taklimat mengenai perkara ini telah pun mencadangkan bahawa selain daripada menyokong kerajaan BN memerintah, wang itu walaupun untuk melawan ISIS dan keganasan juga.

Apabila ia datang kepada perkara-perkara seperti ini, ia menjadi liabiliti - kalau-kalau ada boleh menjadi serangan balas ke atas Malaysia.

Sebagai contoh, pemenggalan kepala tebusan Bernard baru-baru ini, telah mendedahkan bahawa Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman sendiri terlibat dalam mengumpul dan menghantar wang tebusan kepada pengganas di Filipina untuk membebaskan rakyat Malaysia kita.

Tetapi ini tidak pernah diumumkan kepada orang ramai - bercakap tentang ketelusan.

Ia juga mendakwa bahawa rakyat Malaysia juga telah secara rahsia membiayai puak tertentu berperang di Mindanao sebelum ini - dan sekali lagi, ini tidak pernah didedahkan kepada umum.

Polis Sabah menafikan tebusan Malaysia telah ditebus

"Setakat yang saya tahu, tidak ada wang tebusan dibayar. Mereka hanya khabar angin, "kata Ketua Polis ketika dihubungi Malaysian Insider.

Menurut laporan dalam portal berita The Straits Times ', wang tebusan sebanyak kira-kira 30 juta peso (RM7.8 juta) telah dibayar untuk melepaskan Thien.

Sudah tentu Polis dan Kerajaan tidak akan mendedahkan kepada umum tuntutan wang tebusan atau terdapat pembiayaan haram.

Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dikatakan kepada umum kerana ia akan menggalakkan lebih banyak penculikan atau membawa kepada serangan membalas dendam terhadap kami jika mereka tahu kami membiayai satu puak menentang puak lain.

Dan hanya orang bodoh akan berfikir bahawa kerajaan Malaysia tidak apa-apa secara terselindung atau tidak terlibat dalam haram antarabangsa geo-politik - terutama dalam perang menentang keganasan antarabangsa.

Dan jika anda tidak bersetuju dengan tulisan ini, maka sila jelaskan kepada saya mengapa putera yang kebetulan menjadi Gabenor wilayah yang penting dan kaya di Arab Saudi memperjudikan reputasi mereka dan mengambil masalah untuk berpakat dengan membantu Najib untuk "songlap" berbilion?

Mungkin jika anda tidak boleh menjawab, anda boleh meminta Majlis Penatua (mahathir) untuk membantu jawapan.

Sebelum akhirnya, adakah anda tahu bahawa Hillary Clinton menerima lebih daripada AS $ 70 juta daripada keluarga diraja Arab dan kerajaan baru-baru ini - walaupun dia bukan presiden ataupun ketua parti beliau dan perlembagaan parti itu tidak pernah berkata dia boleh memegang dana bagi pihak beliau?

Malah, terdapat data yang menyebut jumlahnya USD2 bilion sejak bermula pada tahun 2001. Banyak sumbangan berlaku selepas beliau menjadi Setiausaha Negara.

4 comments:

Anonymous said...
7 December 2015 at 14:48  

Personal Ac? Ade dimana-mana Statement?

Anonymous said...
7 December 2015 at 15:51  

macai pakatoons dan pentaksub mahathir mana nak percaya cerita ni.silap-silap tak baca langsung artikel ni..

Unknown said...
7 December 2015 at 19:07  

Statement sengal

Anonymous said...
9 December 2015 at 10:17  

Woi mat kalau pun derma tu benar dan dimasukkan dalam ac peribadi,ahjibgor kena le sekurang2 nya memberitahu timbalan presiden/tim perdana menteri supaya jika ada perkara berbangkit timbalannya akan defend dia. Kalau ahjibgor ditakdirkan ditimpa musibah sape nak dipertanggungjawabkan tentang wang 2.6bil tu....

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks