Penipuan COURT MAMMOTH Didedahkan Bekas Pekerja

Wednesday, 9 July 2014

Saya sebagai bekas kakitangan Courts Mammoth berasa begitu kasihan dengan pelanggan yang terperdaya dengan marketing dan janji-janji manis kakitangan Courts Mammoth.

Sememangnya Courts Mammoth mempunyai banyak option interest rate. Tetapi ramai pelanggan yang tidak tahu kerana tidak dijelaskan oleh kakitangannya.

Interest ratenya mengikut bulan, bukan tahunan. Contohnya 1%, 1.39%, 1.69%, 1.99%, 2%, dan yang paling tinggi adalah 2.369% sebulan. Memang tinggi, gila babi tinggi. Siapa-siapa yang buat 60 bulan, memang habislah.

Nasihat saya sebelum beli, baik survey dulu option interest rate. Memang ada option, sama juga bila beli motor daripada AEON. Kita ada banyak option rate, tetapi banyak pelanggan tak faham mengenai rate tsb dan langsung tak mahu ambil tahu pun.

Yang penting, janji bulan-bulan bayar setakat mampu. Bila dah tiga tahun bayar, barulah dia terasa lama. Bila check 60 bulan, AMEKKAW!!

Kadang-kadang pelanggan ghairah nak dapat barang, sampai sanggup tandatangan jer perjanjian itu ini. Kebanyakannya macam itulah.

Satu lagi kalau dapat kakitangan Courts Mammoth yang bangsat. Jenis yang memang tak kasihan pada pelanggan. Memang dia akan masukkan benda-benda mengarut dalam invoice.

Bayangkan kalau barang berharga RM200 masuk buat 60 bulan. Just tambah RM10 je sebulan. Pada pelanggan, RM10 itu tak nampak besar. Tetapi kalau kira balik dari RM200 jadi RM600, NONSENSE!!

Lepas itu, barang pula dia kata package sekali dengan barang utama. Memang kena kelentonglah. Kakitangan Courts Mammoth pula dapat imbuhan lagi dalam RM5.00 Kakitangan Courts Mammoth ini pun satu hal, dikejar sangat RM5 sampai teraniaya pada pelanggan.

Itulah sebab kenapa saya berhenti kerja dari Courts Mammoth. - JACKER

175 comments:

  1. memang betul courts cekik darah sampai la ni masuk 3 tahun masih kena bayar padahal barang yang dibeli dah rosak nak pulang balik dia tak nak kalau tak dibayar kena masuk court makhamah geram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tk byr dh 4thn brlalu xde pun masuk mahkamah. xde mahkamah nk trima kes mesin basuh xbyr.mereka hnya berani mngugut dgn surat saman,call konon nk lelong umh,kete brg prabot umh smua. tp smpi skrg xde berani dtg umh. xberani sbb court xde kuasa nk sita harta org. surat yg kononnya dri mahkamah to sbnrnya dri sykt pmungut utang. hnya taktik diorg nk takutkn plnggn. sy diugut akan blacklust dn tk blh wt loan mne2 bank. tp alhmdulilah sy bru je wt personal loan dgn rhb bank lps rm100.000. niat hati nk langsai utang court rm4000 tp bila fikir blik rasa rugi lgpun nk wtpe byr brg yg dh rosak. bru pki 4bln mesin bsuh dh rosak. suh dtg amik tknk pulak. asyik suh kita byr langsai mmg tklah. baik ada duit beli cash. dri aku langsaikn utang court baik aku beli mesin basuh bru cash. hihi padan muka ko maut. mulut ko jht sgt aku xnk byr. pd sesape jfn takut. klu court kata nama dh blacklist ti hnya blacklist kt xourt dn aeon kredit. tp dgn bank2 xde ..sbb sy wt loan lpsssas

      Delete
    2. Kes saya pun blh kurang kes cik..risaunya diaorang nk dtg sita brg..betui ke

      Delete
    3. Org courts pernah dtg rmh saya utk kutip hutang. Tp sy dah tak ddk rmh tu lg. Mrk tinggalkan surat merah. Maknanya mrk mmg btol akn dtg la kan.

      Delete
    4. betul ke sampai nak sita barang? ke dorang ugut je? suruh settle kan payment tetunggak sebelum pukul 1..dah settle 4k baru driver lorry tu patah balik..betul ke atau tu sume sekadar ugutan?

      Delete
    5. Sape twu mcm Mne Sy Nk batalkn kontrak dgn courts.? Sy dh X mampu Nk byr brg die lg... Sy isaw setiap hari dpt msg collector Nk dtg uma amek brg... Kalau Sy bg brg n langsaikn tunggakan 2 bln Tu... Bole x batalkn kontrak Sy ngn CM? Sy dh X Nk brg die dh pun.. Die Bole amek lAa... Geram cgt la.. Dh la collector Tu biadap cgt

      Delete
    6. Betul ke dorg sita brg???betul ke smpai bole bergaduh??

      Delete
  2. Harga dia letak harga tipu. Jika kita nak beli cash dia tak bagi....Patut tutup...mereka ni along juga...boleh ambil duit tanpa barang...

    ReplyDelete
  3. Kita tengok ajela Courts ni sapa punya. Dah tentu Cina punya. Dari Singapore pulak tu. Dah la tu. Cukup2 la nak kaya kan depa ni. Banyak lagi tempat lain terutamanya yang Melayu boleh pegi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Courts mamot nie ada link ngan GOV

      Delete
  4. kalu di Sabah ..bagus lagi beli barang dengan Pakistan ...hihihi.. tak caya Tanya orang Sabah.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Betui...court lebih jahat dr along.antar collector ke rumah memaksa org dkt rumah byr..lps tu x bg resit.check2 akaun short 50...lepas tu upah collector ditambah dlm akaun..jgn beli dgn court.anda akan stress giler

      Delete
    2. Cust mmg bogok pas tu.ugut.bagai sekali aq call tya.no.lesen peguam terus diam cilake mmg bab*

      Delete
  6. apasal time nak raya je keluar iklan dia? Sekeluarga melayu lak tu beli barang bayar kemudian.
    serius aku cakap...menyampah tgk iklan ni. Dgn flyers dia menimbun dlm peti pos. tak aku buang aku buat sumbu api nak bakar sampah. Sampah tul flyers courts ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penipu..bli barang byr kemudian..lps dpt brg..dia akan ckp ada tunggakkn sbln..walhal payment x lewat pun byr tpi still ada tunggakkn..tunggakkn tu dr bli brg byr sbulan lps tu..yg sbulan tu adalh tunggakn..sial..member aku bli mmg sakit jiwa..

      Delete
  7. Court maut ... sejak kempen Buy Muslim First aku mmg xhengen berurusan ngan kot maut neh...pakai jer apa yg ada atau kalo xmampu xyahla nak sebok2 berhutang .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn beli dgn court.anda akan stress dan menyesal.ini adalah pengalaman saya

      Delete
    2. hahah, kes saya da selesai. Tp mmg tk akan amik dgn courts lg da. Beli tv harga rm 888. Skali tgk baki rm3+++ . Seb baik da byr abes.

      Delete
  8. CM ni berniaga mcm yahudi. Untung dia bukan atas barang2 yg diniagakan tp untungnya jadi 'along'... Mujurlah tak pernah beli barang2nya..

    ReplyDelete
  9. Buat blog ttg keburukan beli brg di court..kita kasi boikot court..1st court kt jb..ramai warga johor dh menyesal skrg ni

    ReplyDelete
  10. Pertama dan last aku beli thn 2000 masa start keja, pastu tobatt...rm50.00 sebulan lmbt bayar diorg harass kt talipon mcm nak rak. Sedih aku tengok org2 kita yg dok berutang sbb nak beli barang2 mcm ni. Mgkn tak ramai yg mampu kawal nafsu nak barang baru, tapi kalau x de duit tak payahlah dulu..

    ReplyDelete
  11. beli komputer harga rm1 ribu lebih tapi hutang dekat 6 ribu kena bayar..harga cash murah tapi tak boleh beli kena buat hutang gak..tipu la tu aku pun boleh tulis murah giler tapi tak jual cash kena hutang tapi harga lain...

    ReplyDelete
  12. Aku tengok CM ni pelangannya orang Melayu je.

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. mmg sial punye couet ugut2 nk hntr samseng pukul. nk lelong umh,kete dn smua hrg orabor dlm umh. sdgkn brg court hnya mesin bsh dn laptop. aku suh amik hrg court sbb aku mmg xnk hte. sakithati mulut sial
      brg pun dh rosak pakai 6bln dh rosak. mintak gnti diorg mrh2. tu apa gune hyr insuran smpu rm4000. klu xde dpt tukar. sjk itu sy hntikn byran. nk wtpe byr brg rosak.

      Delete
    2. Salam..saya nak tanya..baru2 ni..ad org cll nyatakan yg dia dr kakitangn mahkamah..mngatakn nk pg rumah nk sita brg..katanya waren sita dh dikluarkn...saya hnya sebagai penjamin...sedgkn sebelum sebrg surat sya xterima n notis ap2 pun...pihak polis pun ad cll...sya xberhutang tp sya pun kne...si pembeli xpenah byar lgsung..hutang dh jd 20k lebih...giler la sya yg kene..si pembeli lari..semalam pun sya terima cll.dr mahkamah...tp xjwab..so mcm mna tu sya hnya sbgai penjamin tp nk sita brg bgai...

      Delete
    3. Sya pun sama..tpi sbg penjamin kta lawyer tu..diorg cll nk sita brg umh..ktanya dh kluar waren sita dr mahkamah...klau nk kluar kn nma dr kes ni aya kne bnkin segera rm3k sblum pkul 4.30pm..gile la..aku bkn org kaya...aku pun xingt bila msa aku jd penjamin...tp pguam tu kta ad sign aku bgai..nk sita brg aku kt kg..tu rumh mak aku...hri ni pun mahkamah cll..tp xjwab..pastu terma mcg yg mngatakan diorg dh hntar pegawai pemantauan ke rumah...ap perlu sya buat...si pembeli xnh byar lgsung..hutang cecah 20k..xthu nk cri pembeli kt mna..larii

      Delete
    4. Kes saya sama. Skang sy tgh kumpul segala maklumat untuk tindakan lanjut

      Delete
    5. 15thn dlu aku ada beli set home teater..pakai 3 bulan speaker pecah nk tukar baru xblh katanya so suh diorg ambik blk. Lps 6 bln diorg tarik psl aku xbayar..baru2 ni jer collector diorg call menyamar jd lawyer nak saman lah..blacklist lah...hahahah... 15tahun dh kot gigih diorg nk jgk aku byr rm2300. Go to hell lah.. brg ko dh ambik ko suh aku byr penuh..naharom betul. Jgn harap aku nak bayar even ko menyamar jadi najib pun.

      Delete
    6. sampai 15tahun dia cari? Dia ada dtg rumah tak cari cari?

      Delete
  14. aku serik beli brg kt cm. saja gatal2 nk wt utang udahnya trjerat. smpi skrg dh 4thn aku xbyr. hihi tulah ckp kurang ajaq sgt. amikaw. aku tunggu smpi skeg dtg amik blik brg2 ko aku dh tknk. dh rosak. nk wtpe aku byr brg rosak. pnipu btul kasi aku yg disply punye brg. yg lawak nya bru2 ni aku dpt surat dri cm mnyuruh aku langsaikn sgera rm4500 trmsuk inrest mak aiii byknya. klu aku tk langsaikn dlm mase 7hri. utang aku akan dimasukkn kdlm pnyata cukai thunan LHDN. lawak besar aku. dgn gaji aku sbyk rm1400 lum prnh lg aku keje kena incomtax kihkih. nmpk sgt bodoh dn pnipunya cm. cara nk ugut org. ko ugutlah apa saja. aku cuma tunggu ko dtg amik blik brg2 rosak ko aku tk ingin. lps ni klu ugut lg aku report polis. ko setel balai. mnymr jdi pgwi mps ler. mnymr jdi bnduan ler. mcm2 taktik bodoh cm
    beli kete xbyr kt bank pun xmcm court. kete 4bln xbyr trus dtg tarik xbyk citer.

    ReplyDelete
  15. Saya bru ja dpt kol dr cm.minta byar hutang.kalau x byar kna p mahkamah d jln duta kl

    ReplyDelete
  16. Sy pun br dpt msg dr courts... mahkamah sivil jalan duta... nak iklan dan surat khabar bagai.... barang dah kena tarik pun... apsal nak kena bayau lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tekena jgk... harap harga je mahal... barang tak boleh pakai... last2 saya tikar no phone aman sikit tak kena kacau... mmng setan cout maut ni... jom boikot berjemaah... kuasa beli kat tangan kita ... kita boikot sampai bankrupt!!!!

      Delete
    2. SAYA BARU DAPAT MSG.. MAHKAMAH SIVIL JLN DUTA.. NK IKLAN SURAT KHABAR.. BETUL KE? KEJAP KATA RM2195. LEPAS SEMINGGU JADI RM2800..

      Delete
    3. Same la kite..kesudahannya mcmne ye

      Delete
    4. Saya pun dpt panggilan td.dorang cll opis..sng detack sbb saya keja gomen kut.brg dh bg balik tp msaih ada hutang rm9700..mak aii..ugut nak pg depan opis.betul ke..tkt gk ni

      Delete
  17. Court Mamoth tak professional.Diaorg nak cepat untung. Tgk mcm AEON...ramai yg ambik sbb interest rates diaorg rendah. lowest is 4.7% per anum. Cubalah court mamoth buat mcm tu...kan senang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello.... Sy skrg ini tengah bingung sb betul kah court boleh sita barangan dlm rumah atau apa 2 harta dlm rumah sb tidak bayar installment selama 1 tahun.. Please advice n komen...

      Delete
    2. Hallo jgn takut court tak lan berani buat mcm tu nak sita habis barang satu rumah,court tak boleh buat mcm tu sbb kita bukannya hutang barang barang lain kita cuma hutang barang yg kita ambil ngan court aje kita sebagai pengguna dn pelanggan juga ada kuasa dan hak sebagai pengguna kita pun boleh saman court sekiranya ada berlaku penipuan tp kita kena kumpul bukti yg kuat dn kukuh lh.

      Delete
  18. Sy br dpt srt mrh dr courts.......sbb sy trtnggk 5bln......sbb ad mslh kewangn..balance htg cm tgl seribu lbh je...tp..sy dh byr 400...jumlah sbnr yg die suh byr...750...skng balance ad 1003 jer...pas tu cm kol ckp kn byr jg 750...lau x byr nk dtg trk brg(peti ais +mesin basuh)..sy tkt la..nk mtk pndngn kwn2x yg pnh kn mcm ni

    ReplyDelete
  19. Saya bari dpt call dr agensi debt colector..gila sruh aku byar 1500 hari ni jugak..klau x semua perabot umah mk kna sita..padahal aku bli samsung galaxy tab ja..napa nk sita perabot umah..betui ka diaorang nk dtg sita barang n gaji kna beku..risau betui

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tanya . btul - btul ka dorg datang rmh dan sita barang .. ples reply.. sbb tdi org tu ada cll .. ckp nak dtg jam8 mlm ni.. risau sngat nii

      Delete
  20. rilek. tenang. benda boleh settle. aku dulu penah jugak beli barang kt courts. senang2 g courts tanya sendiri manager ke pegawai ke staff kat sana. bgtau apa mslh pastu boleh kowtim. slalunya salah paham.

    ReplyDelete
  21. Jgn caye diorang nk sita..cm xde hak nk sita.bkn kita diisytihar muflis..collector yg ugut suh byr tu..klu kita byr dia dpt la komisyen.pelan2 cr duit byr sikit2..klu brg dh kena tarik ckp kt dia dh kena tarik.klu dia nk dtg jgk rumh nk sita bt repot polis ne..dia xbrani lah nk dtg..klu kita tkt2 dgn diorang ni senang je kena tipu kt dia..jgn risau dia xkn dtg nk sita lah..klu dia nk ambk brg sklipun ambk yg bli dgn cm je lah..utk pengetahuan smua collector yg diupah oleh cm yg col korang tu..xde nye loyer dr mahkamah..pastu dia ckp ada waran tangkap smua tu menipu je nk ugut kita suh bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btl2...haram jadah punya CM,wahai semua orang melayu,mari kita boikot CM ni..jgn amik barang dia....klu x hidup kita kena ugut

      Delete
  22. sy dulu pernah jugak dpt call mcm ni. lepas bli brg kt courts. pastu terus g courts bncang ngan staff courts. diorg kata bayar tunggakan pastu settle. lepas sy byr debt collector tu takde dh call. so maknanya kalau kita tak bayar diorg akan call la tuntut suruh bayar. sbb dh buat prjanjian bayar mcm mana. lepas tu dh tak tangguh dh bayar. so far takde dah isu yg yg tmbul. byr pon dh abis. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.. kite kne kejar dgn pengutip hutang sbb slh sndri xnak bayar hutang.. so.. jgn slhkan org kalau kita sndri suke lari dari bayar hutang.. masa nk sign aggrement CM x letak parang kat leher atau pistol kat kepala utk pakse kite bali barang die.. so tepuk dada tanya selera. Kalau diorg buat iklan or flyers harge murah itu cara diorg buat marketing.. kite yg bijak pandai ni kenapa x boleh fikir dlu.. sy pun penah amik brg courts tpi x penah kne kejar or maki ugut sume sbb every mth sy byr on time ikut perjanjian yg dah dipersetujui. Nasihat sy jgnlah nk beli seterika pun sampai nk hutang dgn CM.

      Delete
  23. kalau rasa susah nk komit nk bayar ansuran on time, beli je cash. kt courts beli cash pon dpt diskaun jugak. aku penah beli tv kat courts dpt murah beza dari kedai lain. so pilihan kt tgn masing2. tp apapon kt courts kalau time promosi mmg murah.

    ReplyDelete
  24. cakap pasal promosi, aku baru lepas beli tv kat courts. hahha. mmg murah. beza sgt harga ngan kedai lain. aku beli philips 48" dpt murah 300 dr harga asal.

    ReplyDelete
  25. orang semua ni. nak beli tp nak cakap tu..
    sbl beli mmg sdh ada contract, beli gembira, tp bayar ansuran x gembira... ini masalah semua orang!

    ReplyDelete
  26. apa2 pon bincang dulu yg penting. baru kita tau apa punca apa isu. haha. dh mcm menteri aku berhujah. yang penting time promosi serbu courts sebab murah. penah beli cerek lektrik dgn harga seringgit time promosi kt courts. tu kira mcm nasib la. huhu

    ReplyDelete
  27. Ok je court mamoth tau mahal apahal nak loan...aku loan court mamoth sampai abis aku bayar hutang walau mahal...bila mesin basuh rosak marah court mamoth pergilah marah kat kilang pengeluar mesin tuh...hutang kena tetap bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ke lau x byr court nama blacklist..pastu x ley kua dr mlysia..cntoh mya sgpore ke..akq ipar saya x byr lg sbb brg2 sume rosak..lpas tu dy ugut nama blcklist

      Delete
  28. Saya punya tertunggak 2 bulan diaorang kata dah blacklist nama.

    ReplyDelete
  29. Kenapa kerajaan tak kasi mampus je couts ni.....

    ReplyDelete
  30. Barang dah tarik tapi sruh bayar jgak hutang. Konon nye baki tunggakan. Aku punye baki hutang dalam rm7k lebih. Dua-tiga kali surat makamah atau surat guaman courts smpai rumah. Paling best surat dia buat 21hb 10 2015 tapi sampai rumah harini 30hb 10 2015 katanya dalam masa 7 hari kena bayar. Oii surat ko taip dgn surat smpai rumah dh berapa haribulan kaniney cibei. Hahahaha. Konon senarai hitam tak dpt pegi luar negara aku bru je check kat web imigresin ok je tak kena blok bagai.. acc bank kena blok? ok jer gaji masuk bank..aku tunggu dorang ugut aku dengan konon nak hantar. Masa tu saya terus buat report polis kot. Dan saya tau mesti kakitangansikurambutbontot pekerja dan jalan2 kat blog ni. Cibai kia la lu geng courts mammoth. Penipu songlap duitm courts dengan najib berpisah tiada. Puihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro bini ak pn bru je kna ugut nk bekukan acc bank....blh ke dorang bt mcm tu....

      Delete
    2. Itu kerja collector dia bro kalau dpt duit cm bagi la dorang komisen. Collector dorang sama mcm along prngai mcm cbai

      Delete
    3. Downg siap ugut,lau x call peguam downg,downg akn hantar 2org polis n org2 die utk sita brg2 kat umah parents sye...da 4tawon downg ugut bnde yg same...

      Delete
  31. Barang dah tarik tapi sruh bayar jgak hutang. Konon nye baki tunggakan. Aku punye baki hutang dalam rm7k lebih. Dua-tiga kali surat makamah atau surat guaman courts smpai rumah. Paling best surat dia buat 21hb 10 2015 tapi sampai rumah harini 30hb 10 2015 katanya dalam masa 7 hari kena bayar. Oii surat ko taip dgn surat smpai rumah dh berapa haribulan kaniney cibei. Hahahaha. Konon senarai hitam tak dpt pegi luar negara aku bru je check kat web imigresin ok je tak kena blok bagai.. acc bank kena blok? ok jer gaji masuk bank..aku tunggu dorang ugut aku dengan konon nak hantar. Masa tu saya terus buat report polis kot. Dan saya tau mesti kakitangansikurambutbontot pekerja dan jalan2 kat blog ni. Cibai kia la lu geng courts mammoth. Penipu songlap duitm courts dengan najib berpisah tiada. Puihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampir sama dgn nsib kwn aq ne..nak kena byar rm 4k brg yg dah d tarik 10 thun lalu..huru hara kwan aq tu cr duit nak kena byr dlm tmph 7 ari..

      Delete
    2. Pastu bayar ke tidak kwn ko tu? Ko tengok perjanjian apa dorang pakai barang dah tarik tapi nak kutip balik duit. Baik tak payah tarik kalau ttp nak org byr tunggakan.

      Delete
    3. Nak tnya..hubby beli radio.8thn lepas.3k cmtu.hubby dh serah blk kat cot radio tu.sbb mmpu xbyaq.thn 2002 nun....ttba 2017 ni timboi blk....peliknya...dia call i....heran cmna blh dpt my number.kami baru kwen xsampai setahun.kenai pun blm masa hubby beli radio dulu tu.dia bgtaw kna byaq.or else depa akan bwk ke high authority.so i pun nak kata pandai x sgt...tp xbodoh...interview dia blk lah...blasah english engkaw....dia ttba kta...im just a guy who reaponsible in making a cal only...takot plak dia...tp jujurnya...i takot jugak.btoi ka depa bwk naik cot bagai nnti...xnk la jd criminal nnti.radio tu dh pulang blk ke cot mamoth..lama dh...guna 2bln ja kot...tolong2...bg pendapat sat..

      Delete
  32. ha3..kes aq lak dgn cekik maut ni..masa tu umur aq 18 so pengaruh kawan2 aq amik la barang kt cekik maut ni..pakai xsmp 2bln dah rosak pas tu aq pun xbayar la..bila tak bayar dia tarik barang.masa tarik barang tu aq pun tanya ada kena bayar x lepas ni si penarik tu cakap tak perlu dan aq simpan resit yg dia bagi tapi thn 2015 hampir 13thn umo pn dah 31 dia hntr surat katanya ada tetunggak..kepala bapak dia..selama 13thn confirm segala bahan bukti kt aq xde..bila ditanya berapa dia cakap 25k sedangkan bara g dulu baru rm500 je..aq geram aq maki berbakul..so klu dia nak bawa kemahkamah dipersilakan.knp 13thn baru nk cr.bangang ke bodoh namanya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan dilayan lagi bagus. Saya ada tercheck kat blog yg lgi satu ni tapi sya lupa blog tu dn saya ada terbaca komen someone dia kata courts ni takde kuasa dgn bnm haa lebih kurang gitu la dan diorang pun tak boleh blacklist nama kita kecuali blacklist tak boleh loan barang kat tmpt dia sahaja.

      Delete
  33. Sy baru je dpt msg dari Courts, siap ugut nak sita barang, nak htr surat mahkamah kat sy & arwah suami. Dah tu msg adik sy nak sita brg dia....apa kejadahnya ni. Org yg dah mati pun ko nak saman. Padadal tiap2 bulan byr cuma masih ada tertunggak. dah janji nak settle sikit sbb skrg dah hilang pendapatan tp masih htr msg kat sy dan adik2. 2 bulan lepas 2-3 number cl ckp lorry on the way nak g sita brg. Srh g byr sblm pkl 1 bagai...tiap2 5 min cl bgtau lori dah nak sampai rmh. Yg cl tu siap bahasakan diri dia haji tp bahasa yg digunakan mcm tuttttttt...Bila minta belas kasihan sbb ibu tunggal, diaorg tak kisah pun. betul2 mcm along. Cuma diaorg tak blh bwk parang tetak kita je. Klau tak mesti sanggup buat....punya stress sampai masuk ward. Sbgai org Islam kita tahu hukum kena byr hutang tapi kena jgk lah paham keadaan bila kehilngan pendapatan maka masalah kewangan pun timbul. Bukan tak byr, tiap2 bulan byr cuma yg tertunggak tu belum dapat diselesaikan. Kawan suruh buat report di balai polis dan persatuan pengguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku baru kena tadi,, aku dah mantain buat bayaran tiap2 bulan 200,tiba2 ada org call bagitau hutang aku ada tertunggak 1 k lebih, padahal aku dah mantain buat pembayaran ,,apa cite ek,,dia ckp kalau tak byar seribu lebih tu esok sblum pkul 4 ptg dia akan dtg rumah sita barang,,, pening aku

      Delete
  34. Assalam...saya pn ade bli brg dgn courts tp saya kne tipu..bayar cntik tiap2 bln pstu siap salesman courts tawarkn psl cash back tu..konon ambik brg dpt wet..saya ni pn bodoh trus dgr je ckp dia..dpt hp n wet..mcm biasa la klu ambik brg sbln x yah bayo pas sbln bru mula byr blik...ikut tarikh cm biasa saya bayo lg2 saya bayo lbih yelah konon nk cpt abes byr pndekkan tahun...bila tgk bil pas bayo ade no akaun yg bru yg slalu saya byr ade cuma brtmbah akaun..saya pn tnye la salesman yg td tu dia ckp mslh sistem komputer yelah dia ckp komputer btu lpad upgrade..okey la saya leh trima x pkir pe2 pn..msok bln dpn saya bayar ade lg akaun tu..last2 saya cll head opis kt kl knpe saya pnye total agreement brtmbah..pgawai dia ckp saya ade bli brg hp smsung s 6 edge 2bjik..cbe la kira brape saya kne tipu idup2 dgn courts ni..pgi lapor dkat manager tu..tup2 saya dpt cll salesman tu da brnti..rupanye rmai yg kne tipu dgn salesman tu..manager ckp slh saya sbb saya sign..tpkn saya mmg sign cuma tok kuarkn brg,cop jari xde pn...saya x tau mcm mne akaun tu bleh llus tnpa cop jari saya..Allah tu maha adil..saya tgh tggu jawapan dri courts..pas2 ni saya hanya bayo yg saya bli je...brg yg saya kne tipu tu saya xkn bayo...brhati2 ye pda mereka yg de mmbeli di courts...

    ReplyDelete
  35. Salam...kwn sya pun kena kes mcm ne..10 tahun lalu ada beli hifi dr courts..n d sebab kan bayaran tertunggak..hifi trsebut telah d tarik balik oleh pihak cm..segala tunggakan telah pun kwn sya langsaikan ..mmg dah xda hutang dgn pihak cm...yg pelik nya ne..mggu ne dpt surat dgn x da stem n kol dr lawyer suh byar tunggakan sedangkan brg tu dah di tarik balik oleh pihak cm sndri..lawyer tu bg tmpoh 7 hri ntuk byar rm4000..klu x kena naik mahkamah dgn kos rm7000 sbb konon nya smua prblnjaan kwn sya yg tggung..mana nak cekau rm 4000 dlm msa yg singkat ne..huu..cian si kwn x tido mlm bfikir....hasil slowtalk dia ngan lawyer tu..esok mst bank in rm500 sbg pndahuluan...dia nak minta pndapat sya,tp tkut2 jg kan nnt slh bg pndapat silap2 dia kna sumbat kat lokap..ada sesiapa blh tlg share pngalaman n pndapat x..

    ReplyDelete
  36. semua yg pernah berhutang jgn dilayan. kbyakan diowg ni collecter je bknnye dr guaman. biasela klu collecter mmg kurang ajar tp diowg xbole buat ape pun sbb diowg ni kejar commisen je. hahaha buat rilek sudah

    ReplyDelete
  37. pahal court memot mcm along..xda keja lain ka nak ugut orang..x cukup untuk belanja ka???..taun lain tempat ambil brg taun lain baru nak kol tageh utang..heran rasa..mcm kes tipu je..ambil barang dekat sarawak..semenanjung yg kol..x logik la wey..jgan nak menipu..penjamin x sain pun brg yg org ambil..ko pahal tetiba jak soh kmk org byar..choiii..agak2 la nak menipu..taun 2011 bok sekarang mok kol..heran la wey..x logik..ko fkr berkat idup molah org pea..paloi ..apahal kol lain no paky kol org..xda no opis ka..??Adakah towk kes penipuan??Perlu ka kita lapor polis..hutang org xda kita nakk tangong..rm7ribu dkat rm8ribu..fkr cm carik rm0.10 jak ka!!!ko org melepas Barang Tanpa Sain penjamin Sah pa hal..bodoh..Salah ko org juak!!x logik la oiii..mun org ea x pandai sain mesti cap jari..ng sial court memot towk!!!!X kan nak byar utang orang free jak..kmk orang x tauk apa2..mok embk g mahkamah la nama blacklist la..mcm2 gik paloi nar..mun mok untung cepat eboh nyusah orang..iklan saja murah2 tapi PENIPU!!!!!!!PENIPU!!!!JANGAN HARAP NAK BELI DEKAT COURT MEMOT PENIPU!!!!!!Mok Kaya Awal konon!!!!Kalau betul2 nak tageh utang paky no opis!!tiap minggu kol pa hal..
    Ugut mok bk polis kat rumah..Kami tunggu..!!!!!jangan paky no bnyk pakai kol..nampak sangat menipu!!!!Aku Tengok iklan court memot menyampah!!benci tengok!!ugut kdak along!!!HAK RAKYAT D UTAMAKAN!!

    ReplyDelete
  38. Sememangnya benar dengan penipuan yang dilakukan oleh pihak courts .... saya sudah terkena.. barangan saya beli adalah tv philips LED 42'... kisahnya begini....saya beli sebuah tv LED jenama Philip dengan harga lebih kurang RM 1,400/-... promoter @ staf bernama Jaafar yang saya berurusan berkata jika saya beli TV tersebut dapat percuma sebuah TV philip 32' dan player deck blueray philip.kerana ianya sedang promosi beli satu TV LED 42' dapat barangan percuma TV dan Deck Blueray.. hanya membuat bayaran untuk sebuah TV sahaja... bulanan dianggarkan dalam RM 240.... dan bila saya tidak membuat bayaran selama tiga (3) bulan berturut-turut.. pihak courts telah menghantar seorang wakil untuk menuntut bayaran ansuran.. wakil tersebut telah berjumpa dengan saya sambil menunjukkan dokumen barangan... sebaliknya bila saya membaca setiap helaian dokumen tersebut..alangkah terperanjatnya saya.. melihat harga yang tertera di dokumen tersebut bukannya harga sebuah tv LED yang berjumlah RM 1,400/- tetapi sebaliknya berjumlah RM 15,000.00/-... bila saya bertanya kepada wakil tersebut...kenapa sampai harga RM 15,000.00/- sedangkan saya hanya perlu membayar jumlah sebuah tv sahaja.. wakil itu berkata... sila rujuk dengan pihak courts... esoknya saya berjumpa dengan pihak pengurusan courts untuk bertanyakan masalah tersebut... mereka kata memang ada dalam rekod...dan tiada tercatat untuk bayaran harga sebuah TV LED... dan staf @ promoter bernama Jaafar telah berhenti sebulan kemudian ... bagi pihak courts....jalankanlah perniagaan dengan jujur.. bagi penerangan dengan jelas supaya setiap pelanggan dapat memahami sepenuhnya bukannya makan duit..... Inilah dinamakan COURTS MAUT....

    ReplyDelete
  39. Saya baru jer dapat call dari sorang lelaki , katanya wakil dari cm. dlm thn 2003 ade beli perabot dengan cm, tapi ade masalah bayaran, tak sampai sebulan guna, suruh cm ambik balik perabot. Masa dia ambik tu tak ckap plak kene bayar jugak wlaupun dah pulangkan. Tadi mamat tu ckp dlm agreement ade nyatakan kene bayar, mungkin silap jugak dulu2 terburu2 sgt bli ..n agreemnt pun tak bace, ni selepas 12 thn knp cm cari balik? lepas tu ugut2 cakap kene masuk mahkamah la..takut jugak kot la dorang hantar samseng ke mai pukul.. huhu.. masalahnya barang tu saya dah pulangkan..takkan senang2 jer nak bagi duit kat cm. baik bagi kat orang susah..dapat gak pahala.. huhu..

    ReplyDelete
  40. Semalam saya telah mendapat call dari syarikat bernama delta untuk menyerahkan surat saman ke atas saya.staf tersebut tanya samada saya ada hutang apa2 brg atau x sbb ada surat saman atas nama saya,staf tu siap bg no surat saman n no tel lawyer yg bernama 'haji ismail' dan minta saya utk call semual haji ismail utk maklumat lanjut.saya tak call pon sebab masa tu tgh berkursus.tak lama tu haji ismail yg kononnya lawyer tu call saya..ok suara mcm muda sgt lg,oklah maybe rezeki dia dapat haji masa muda (sangka baik) lepastu haji ismail tu cakap la dia lawyer tp x cakap dari syarikat guaman apa.dia tanya kenapa tak bayar dan saya cakap ada masalah kewangan sikit.dia pon cerita la kalau x bayar nanti kena ctos ccris la mcm2.bila saya tanya amaun tunggakan dia cakap 1305.25 dan last payment saya bulan nov 2015.dia suruh settlekan separuh dulu sebanyak 600 pada hari tu jugak n the rest bayar hujung bulan.saya tanya lagi skali berapa amaun,haji ismail tu cakap 1403.25.LOL! Tadi cakap 1305.25 tak sampai brapa minit dah lain plak..takpe saya layan lagi.saya cakap nanti saya discuss dgn husband mtk husband bayarkan kalau ada,dan dan haji ismail tu kata kalau nak bayar sampai courts kena call dia dulu sebab account saya dah freeze.dia je yg boleh open balik.hello,lawyer pegang sistem courts?boleh pulak lawyer yg terima bayaran tu,ko bukan settlekan part saman je ke yg sebok2 pasal payment dah kenapa?tadi dia call husband saya mintak bayar at least 300 dulu.tapi husband saya mmg tak bayar sebab mmg tgh takde duit,then haji ismail kata takpe encik boleh bayar besok.lepas baca komen2 kat blog ni baru paham collector2 ni pandai nak ugut berlakon jadi lawyer guna tittle haji la mejar la.ada duit orang bayar la courts,tak payah nak bodoh2 kan diri belakon tapi end up kantoi haha.ok nak share tu je.bye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jd ni semua tipu la, yang kononnye nk dtang rumah tok sita barang2. lol..

      Delete
    2. so perlu ke saya bayar baki hutang CM walaupun brg telah pun dipulangkan. kenapa selepas 8thn baru diorg call suh kita bayar.. apa yg perlu saya buat.. skrg ni saya dh pun mula bayar baki dan berbaki RM 4000.Saya rasa xberbaloi nk teruskan sbb brg dh dipulangkan.

      Delete
    3. so perlu ke saya bayar baki hutang CM walaupun brg telah pun dipulangkan. kenapa selepas 8thn baru diorg call suh kita bayar.. apa yg perlu saya buat.. skrg ni saya dh pun mula bayar baki dan berbaki RM 4000.Saya rasa xberbaloi nk teruskan sbb brg dh dipulangkan.

      Delete
    4. Untuk semua yg bertanya, dlm malaysia ni ada Limitation Act, any hutang, nak claim, jenayah ke ape ke, org yg nk claim kena claim dlm tempoh 6 tahun sahaja. Kalau hutang dah lebih daripada 6 tahun, sila abaikan. Tambah2 lagi barang dah tak ada dekat kita. Itu ap yg sy tau, kalau salah boleh betulkan.

      Delete
  41. Sy dpt call dr lawyer sb xbyr hutang court mammoth sbyk rm8000 lbih...brg pun sy xdpt tp sy kena byr?dah pergi hq setapak selepas 2 mgu xdpt brg sb nk cncel installment tu..staf kata dah setel pembatalan tp selepas 3 bln collector court mamoth call mintak hutang dh 3 bln xbyr....apakah ketahian itu?

    ReplyDelete
  42. Suami saya baru meninggal 42 hari.Entah mcm mana wakil CM call. Kata mendiang ada hutang beli kamera RM3250. Katanya I penama nombor 1. Tapi seingat I tak pernah sain apa dgn CM. Katanya akan saman. Kejam betul CM tak peduli orang tengah susah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takziah puan. Untuk makluman, cm xboleh nk senang2 saman penama. Tambahan kalau puan x pernah sign apa2.

      Delete
  43. saya pun kene gak mcm yg dikomen sebelum ni. brg pun dah xde. beli xsampai 6 bulan rosak. ugut mintak bayar penuh. saya mintak datang ambil barang xde pulak nak ambil. siap call ofis ugut bos sy suruh bayar. dah mcm along. nak blaklist nama. kecut gak dengar. hari ni hantar sms nak beku akaun dan nak dtg opis atau umah nak buat semakan. hurmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang ade beku ke acc bank kta...wife saya baru dpt msj nk block acc bank...siap dtg cari kt tmpt krja lg...

      Delete
  44. sy ada balence rm13++ pun kena ugut br je tertunggak dekat 3 bln. yg peliknya collector minta bayar 3 bln punya payment. siap ckp nk saman la cakap lowyer dh failkan kes ni. lagi balence tggl sikit lagi la cm kejar mcm sy x bayar setahun.ape yg boleh sy buat diorg ni mengugut nk fax slip utang kt opis supaya hr blh tgok privecy sy.

    ReplyDelete
  45. Kes sy...thn 2001..beli brg tp phk cm ambik blk...minggu lps...terima call dr phk cm bnama ana..bgtau sy ada tunggakan lg 2600 slps brg di lelong...suh byr aritu jgk...bila ckp xde duit...dia ckp nak proceed mahkamah..then kos mahkamah sbyk 1500 sy tggung..sy diamkan je...2 ari lps..dpt sms dr pihak cm..bgtau nak buat pcarian alamatdn kos pencarian sbyk 8rts lbh sy kena tggung..arinie..terima lg sms bgtau nama sy akan di senarihitamkn citos ccris oleh bank negara..yg peliknye...dgn nama isteri sy skali tu nak di senarihitamkn..sdgkn kes sy thn 2001...wife sy pun xwujud lg mstu..sy kawin ngan wife sy 2011...siap sms wife skali...sy reffer pd knln bank...diorg ckp xyah lyn...diamkan je...lgpun hutang dh lama...persoalan sy kat sini...darimana diorg trace no hp sy n wife sy...klu sape2 tau..blh trgkan..sbb sy nak bwk isu pecah maklumat peribadi pelanggan nie...skrgkn dh ade undang2 lindungi data pengguna...tp sng2 je diorg blh trace...ade org ckp melalui talian hp yg digunakan..maxis digi or celcom..betul ke?

    ReplyDelete
  46. Ayah aku dulu ada amik barang CM dlm tahun 2008 lepas tu CM dtg amik barang balik sbb ada tak bayar la. Skrg pun ayah aku dah takde dah.

    Nak dijadikan cerita, hari ni 1 APRIL 2016 JAM 6 PETANG tiba2 dapat msj dari CM (not sure CM atau agen yg dilantik) bgtau yg kes ayah aku ni dah kena panggilan mahkamah la and charges semua kami kena tanggung . Lepas tu aku terus call nombor yg diberi.

    Dia kata dia dari bhg legal la. Pastu aku cerita kat dia yg ayah aku ni dah takde so apa patut aku buat.

    Selalunya la kan pihak2 finance provider ni firstly dia akan mtk surat notification (surat kematian) dulu. Tp ni tak, terus ckp, mesej tu dihantar sbb kes tak boleh tutup pasal ada penjamin. So kena buat settlement dulu.

    Masalahnya dia takde sebut pasal kena bg surat kematian bapak aku. Nampak sgt kejarkan duit tu.

    Terus aku call hotline CM. Dia bg satu nombor utk aku refer bhg legal dia. Pastu dia habaq yg diorg bukak office hour ja. OFFICE HOUR JA!

    abeh yg aku call awal2 td tu betul dari bhg legal CM ataupun dari agen pengutip hutang tu? Mcm poyo jugak la cara dia bercerita kat aku td. Aku kata la aku nak direct pergi hq cm ja pastu dia kata kalau p sana pun diorg akan suh call dia gak.pastu dia kata sampai je cm terus call dia. Pastu beria2 cara mcm tak bg aku p direct courts mammoth je. Fishy sgt.

    ReplyDelete
  47. Minta penerangan smua.. Btol ke klu kita tk jelaskn tunggakn yg dberi.. Serta merta blacklist d ctos /crisis..Kd bank dibekukn..Waran dr mahkamah dkeluarkn.. minta kerjasama sapa yg pnh tkena,explain

    ReplyDelete
  48. Minta penerangn kt smua.. Btol ke klu kita tk byr wang tunggaKn. Mereka akn hntar surat ke mahkamah,serta merta akn blacklist kt ctos/crisis..Dn mereka akn kluarkn waran..Kad bank akn dbekukn..Sy buntu Dn keliru.. Tp sy ada hubungi sorg staff dr bhgn kwangan pmbyrn dn tunggakn..Mereka prOceed berapa byrn yg sy mampu byr..Dn mnta sy ignore kn aja pnggilan paksaan tu db trus byrn spt biasa tiap2 bulan. Yg mana btol sbnrnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hutang dgn courts xde kaitan dgn bank so courts xde hak nk htr nama kite u balcklist.klu dia ckp mcm tu jgn percaya..ugutan suruh bayar je tu

      Delete
  49. ada sape2 boleh tlg saya..
    saya pernah beli hp kat cm tapi sy kena ragut n ada surat report..
    pas kena ragut tu sy ada bg utk a few months tp pastu sy stop..
    sy geram sangat x leh nak claim ngan cm sbb ktnye kalau nak hilang or ragut mest dlm umah @ alamat berdaftar je..
    kes 2014, baru td sy dpt call kt nya 18/4 mereka nak failkan saman di mahkanah..
    kt nya dia wakil dr cm bukan collector..
    018-968 4183 (kamarul) minta sy byr rm500 sblm 15/4..
    kalau xde pembayaran dia akan proceed saman kat mahkamah di pj..
    apa yang perlu sy buat?
    dia direct call nombor office bkn hp saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Debt collector tu...selain no 018 tu..byk lg no lain diorg gunakan...aritu skali sy save tiap2 no yg diorg guna...bila trace kt media sosial mcm wechat or whatsapp..ade yg dr indon pun ade..siap tatoo kt lengan mcm ahlong..psl kes sy dulu sy da reffer pd polis dn org bank..sbb ada knln polis dn bank...diorg cuma ugut je sbb diorg dpt komisyen klu kita byr..diorg ckp klu xmampu..diamkn je..xyh lyn..tp klu mampu nk byr..pergi berurusan dgn cm sendiri dn jumpa org atasan..xyh berurusan dgn debt collector..mcm kes sy..dh 15thn br nk call mntk hutang..tgu la 15thn lg br byr kot

      Delete
    2. Saya simpati dgn you. tapi kalau dah polisi insurans yang you ambik tak cover untuk kehilangan/kecurian diluar alamat yg didaftarkan mmg tak boleh nak claim la. contoh insurans kereta kalau tak ambil coverage utk cermin depan/bencana alam....kita tak boleh claim kalau cermin depan pecah / banjir / tanah runtuh...

      Delete
    3. Salam cik....saya bukan nak masuk campur/tunjuk pandai....sekadar nak berkongsi.... Sekiranya polisi insuran yg cik ambil hanya cover untuk kecurian/hilang premis/alamat yg didaftarkan...Jadi sekiranya kecurian/hilang diluar premis/alamat yg didaftarkan mmg insurans tu tak cover....Mungkin risikonya lebih diluar alamat/premis yang didaftarkan...Mungkin you kena bayar lebih untuk coverage tersebut (sekiranya ada)...
      Contoh :
      Insurans kereta ada polisi tambahan untuk cermin depan / bencana alam.... sekiranya kita tak ambil polisi tambahan kita tak boleh claim sekiranya cermin depan pecah / berlakunya banjir, tanah runtuh dan sebagainya....
      wallahualam...

      Delete
  50. pada thun 2000 sy membeli Hi5 dgn harga rm3K. TP TELAH DIPULANGKAN SEMULA PD CM.
    CM KATA, SEMUANYE SUDAH LANGSAI. tp pd tahun 2016 ni, sy ingin membuat loan bank, loan sy tidak dilepaskan sebb ada baki yg tertunggak pada CM. sy pergi ke CM, pihak CM kata baki tertunggak rm6K. DH BAYAR RM6K, BARU NAMA DIBERSIHKAN. mcm mna sy nk bayar, sedangkan barang dh dipulangkan dan dh lama x de, MCM MNA SY NK BUAT PINJAMAN LOAN KLW MCM NI...
    MINTA PENJELASAN PD SESIAPA YG TAHU CARANYE..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu hutang dgn courts xde kaitan,dgn bank..mybe hutang lain yg penah awk bt..sbb d blacklist kt bnk,negara.cuba tnya bnk negara knp nm awk d blacklist

      Delete
    2. nasib awak sama cam sya...ada hutang courts...nama dah ctos..nak buat personal loan dgn bank x lulus sbb sangkut hutang courts....tpi ada cara lain..sya buat pinjaman dgn koperasi...

      Delete
    3. memang mulai tahun ni courts dah blh blacklist nma si penghutang....sya dah kena sbb tu sya thu...bila personal loan dgn bankrakyat x lulus...staff bank yg bgtau...nma sya dah ctos oleh courts mammouth...

      Delete
    4. Akaun bank mmg akn dibekukan ke klu xbyr...

      Delete
  51. saya ad hp note 6 ke 7 bln lps...tu pn sbb tunang sy nk sgt pakai hp note 5 tu...harga brg lbh krg dkt 3k...ikat 5 thn jg dkt 10k...pada mulanya sy byr mcm biasa...lps 3 bln adlh masalah..jd sy byr 2 bln skali....yg trbr ni bln lps sy byr 2 bln skali...bln 2 ngn 3...jd bln 4 ni sy blom byr lg...slalu akan ad msj dr no nilh 6203 x silaplh...mnta byr di jelaskan...klo x byr colecter akn dtg umalah blah2.....sy abaikan je...jji yg tunggak 2 bln sy byr...yg sy x puas hati bln 4 blom cukup bln 4 lg ad msj no hp..ckp x byr kne tariklh dn mcm2 lg...yg sy pelik msj tghari klo x byr kne cas bil ap tah 350...lps tu ptg msj lg tiba2 kne byr 1500...pe bnda cm ni...mcm sial menyesal gle amik brg...blh tlg mcm ane ea...dhlh bln tgh truk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama...call je courts tanya status akaun semasa n tunggakan...1 800 88 1832...saya dah call courts n dia cakap saya xde tunggakan next payment 26/4.. kekadang courts memang bengong...smlm received sms ckp nk tarik barang... sebab tu la saya call courts terus n sy ckp dgn pegawai tu saya terima msg nk tarik n dia ckp just abaikan...emmm

      Delete
  52. SAYA ADA BELI TV PLASMA. TIBA2 ADA MASALAH KEWANGAN YG MEMANG TAK DIJANGKA. CM CALL BYK KALI SIAP UGUT NK LELONG BRG2 UMAH. SIAP CKP NK JUMPE PENGARAH TEMPAT SAYA KEJE. LEPAS TU SAYA PINDAH UMAH. TAPI UMAH LAMA TU STILL TAK DISEWAKAN SEBAB BARANG2 MASIH DIRUMAH TU. THEN CM HANTAR SURAT TAPI TAK DILAYAN SEBAB SAYA TAK DOK SITU LAGI. SO SEKARANG CM UGUT ADIK SAYA PULAK. SEDANGKAN ADIK SAYA CUMA ORG YG BOLEH DIHUBUNGI BUKANNYER PENAMA KEDUA @ PENJAMIN.. SIAP KATA NAK B/LIST BAGAI. N NAK LELONG BARANG2 UMAH MAK SAYA; ALAMAT BERDASARKAN IC.. BETUL KE CM BOLEH BUAT TU SEMUA? MOHON PENJELASAN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tahu status adik awak tu macam mane skang

      Delete
  53. aku pon ade jugak beli dengan courts, tapi takde lah sampai mcm tuh sekali, sebab aku tak pernah miss bayar dengan courts , so diorng pon tak kacau aku mcm korng kne kacau..

    ReplyDelete
  54. aku takde masalah dengan courts, tambahan pulak skrng ni nk raya.. mungkin aku kan buat pembelian dengan courts je, bende ni semua klau kite ikut syarat dia betul2 mungkin takde masalah..

    ReplyDelete
  55. aku pon harituh hampir nk kene saman dengan courts, tp aku tak paham knp nk saman, mungkin aku lambat kot bayar.. hehehehee!!

    ReplyDelete
  56. kadang2 bende saman menyaman ni kebanyakkan terjadi atas kite sendiri, kite mungkin tak dapat ikut ape yang telah kite janji kan.. diorng cuma buat kerje diorng, bukan salah diorng, kite sebagai pelanggan jangan la selalu amik mudah dgn janji, itu masalah individu skarang, klau boleh ikut peraturan dan syarat yg telah di tetap kan aku rase takde masalah, sbb aku membeli dengan courts, tambah2 pulak nk raya ni, aku dah stanby nk beli perabot raya untuk keluarga aku. mabye beli online je, sbb courts dah ade online kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu awak wahai smile cheah....yg bernasib baik ada duit untuk bayar....yang tak boleh bayar tu bukannya diorg taknak bayar..tp ada masalah kewangan yg tak dijangka..mcm kematian si pembayar,kena berhenti kerja,mcm2 la masalah lain..cuma saya doakan sape2 yg ada masalah dengan kaut maut ni murah rezeki untuk selesaikan hutang2 mereka..harap courth mammoth ni cepat2 gulung tikar

      Delete
    2. hmm kita tak boleh cakap mcm tu cik/tuan smile cheah

      mcm kes saya, beli perabut dgn CM, bayaran semua cantik, xpernah miss, xpernah lambat...barang yg dibeli tu masa tahun 2000...dah setel dah semua, CM sendiri pun dh sahkan semua dah habis bayar, tup2 tahun ni, 2017, pihak CM call bgtau ada baki tertunggak rm300...

      selepas 17tahun? boleh CM call bgtau suruh bayar lagi rm300? sedangkan masa berhutang dulu tak pernah miss bayar, xpernah lambat, xpernah lari...so kalau kes mcm ni awak nak kata salah individu jugak ke?

      syarikat giler mana kat malaysia ni yang tuntut (sedangkan CM sendiri yg bgtau dah selesai) selepas 17tahun call suruh bayar lg rm300?

      Delete
  57. betul-3, kite ni kene tepati janji baru lah takde masalah dgn org, kebiasaan org yang tak tepati janji yg buat org selalu amik tindakkan kn.. skrng aku dengar courts ade promotion beli dengan online.. yang ni lebih mudah kot untuk buat pembelian :)

    ReplyDelete
  58. courts dah ade penghantaran terpantas di area klang, beruntung sape duduk klang :) hehehehee!! nk raya courts kan, so kedai2 perabot dah bnyak buat promosi skrng ni, courts siap dah buat page (memang senang) ahhaaha.. aku ade bace, promotion mcm barangan ade, gadget, perabot, barangan elektrik dan macam2 jugak lah.

    ReplyDelete
  59. Salam. Utk info anda semua. Courts sebenarnya xde hak nak blacklist kan anda semua. Ccris ctos. So jgn la risau. kalau anda buat loan bank sangkut. Mesti ada sebab lain. Yg pasti bkn dr courts. Anda boleh ke bank negara utk cek boacklist/ccris/ctos. Anda cuma blacklist dekat courts m sahaja. Sbnrnya korang x nak byr hutang korang tu pon x pe. Tapi!! Anda akan dpt malu la. Sbb dia akan call office dgn no rujukan yg kite bg masa apply tu hehe. Cm akan guna 3rd party company utk mntak hutang dr anda. Sbb tu la diorang ugut mcm ah long konon ade lawyer lah ape lah. Suma tu mengarut hnya utk menakut anda. Utk info korang. CM sbnrnya dh bnyak kali kene saman dgn customer dia sendiri. Biasanya diorang kalah. Dan settle kt luar dgn customer. Kalau korang nk company ni bankrup sy nasihat x payah la bayar hutang korang tu. Ramai yg hutang dh 15 tahun 20tahun smpai skrg x blacklist2 lg. Tp tu lah. Hutang mesti di byr kan. Hmmm.. Utk info anda lg. Skrg nama dia bukan courts mammoth bhd dah. Skrg dh jd kecik. Courts sdn bhd je. Dulu diorang punya hebat siap masuk bursa saham tu. Haha. Skrg dh xde dh. Dh jd sdn bhd je pun. Kalau korang suma pakat x nk byr skrg ni. Jd courts kubur la diorang haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal kena ctos ni mmg betul...sya dah kena...nak buat personal loan dgn bank rakyat...tpi x lulus...staff bank cakap sya ada hutang courts...mrk dah ctoskan nama sya...

      Delete
    2. saya ade hutang dengan CM.. sedih sgt.. ketua jabatan panggil.. bgthu saya ade masalah hutang dengan CM.. ketua jabatan mohon saya buat bayaran. jangan ganggu jabatan. saya strees gila.. nak suh bayar 1700 dalam masa 4hari.. ni nak beli susu, pempers anak pun pening..

      Delete
    3. CM ADA CALL ofis sy . dan sy kautim dgn HR yg sy da tak kerja di ofis ini lg . so far collector bodoh tu da xcall ofis sy lagi . pdn muka diaorg kne bodohkan pulak ! hahaaaa . jgn risau nnt ada duit bru bayar . sebulan rm100 pun xpe asl bayar . yg penting kautim dgn company awk tu yg awk xberkerja disitu .

      Delete
  60. Insaflah bani melayu.. sampai bile nak kene tipu dengan courts ni. Kdg2 terpikir bukan salah depa tapi salah diri kita sendiri yg membeli diluar kemampuan.. gaji rm1000 ade hati beli henfon rm3000.. 3 bulan gaji tu beb.. tapi cara kutipa n courts pon mcm cibai jugak.. gune gengster n ugutan.. diorg ugut je sebab diorg tau market diorg is pada org yg kurang berkemampuan + tak fikir panjang = senang ditipu. Luaskanlah pemikiran wahai bani melayu. Jgn jadi mangsa syarikat2 rakus mcm courts ni.. tak kemana kejar nikmat dunia kalau dok dihantui hutang courts smp ke akhorat beb!

    Sedarlah.. jgn jadi mangsa courts lagi wahai bani melayu.

    ReplyDelete
  61. Saya pon terkena jgk..hutang tnggl rm400 je kot..xkn smpai nak mufliskn saya.nak gelak jugak bila smpai Surat tu Kat rumah.ni nk bayor sikit2 smpai hbis.cm mmg mcm barua.menyesal la amik barang Kat cm

    ReplyDelete
  62. Memang pun dah terkena,nak beli laptop harga Rm1000+, offer dpt handphone apa tah, bila tulis invoice RM6000+, betul2 gila. Balik rumah, kaji blk dengan bayaran tu mmg tidak munasabah,Lps tu contact blk pekerja yg buka invoice, boleh dia x nak ckp dan x nak bekerjasama, last saya call bahagian kelulusan utk buat pembatalan. Ini bukan saja along dan lintah darat. Merana org ramai. Sebelum ni mmg la byk saya beli dgn CM sampai berbelas akaun dah. X mahu lagi la dengan mereka ini

    ReplyDelete
  63. i penawar dah berbelas akaun baru la ni x nk beli lg ngn CM ke..sy sekali kena terus x nk lg..ada ke brg body lawa tp dlm mcm dah 10 tahun guna, baru 3 ari pkai dah runtuh cam bangunan tinggi roboh..huhu..mmg benggong la CM bg aku brg second hand, sbg pelanggan mmg la pcaya 360' darjah..

    ReplyDelete
  64. saya ingin kongsi kepada anda semua... baru2 nie sye menerima satu surat dr CM mengatakan sye ambil barang dr CM bernilai RM7+++ iaitu 10tahun yang lalu. Tetapi sye tidak ambik dan mendatangi apa barang dr CM. Pihak lawyer dr CM mengatakan sye blh dibwk ke mahkamah disabit kesalahan kerana berhutang dan boleh di block semua benda boleh dikatakan muflis. Pada hal sye tidak ambil ape2 pon. Dulu sye penah ambil barang di Klang CM. itu pon dh abis bayar. Dtg pula brg yg cakap sye berhutang dr CM KL. Apa gile sye nak ambik jauh2 kt KL tp kt Klang ade. Ini kes penipuan diantara pekerja CM sendiri. Barang sye tidak ambik tp kena pulak bayar....!!!! sesiapa yg aniaya hamba-NYA nie ada balasan dia tidak di dunia tapi diakhirat. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  65. Sy dah berhutang..baru dapat call dari pejabat guaman kuantan.,menyatakan diorg tengah keluarkan waran sita dari pejabat pokis untuk sita barang..mmg betul sy tak bayar tp sy minta tempoh untuk setel..org peguam tu ckp kena bayar rm3k sebelum pukul 4 pt n siap pesan kalau nak buat pembayaran byr penalti rm3k tu dulu bru byr hutang court maut tu..mcmana ni..sy minta tempoh seminggu tp entahlah..

    ReplyDelete
  66. Hari ni ada org dari mahkamah kuantan call sebab diorg ada waran polis untuk sita barang untuk tunggakan..n bila aku call dgn org ni haji ape tah nama dia 0183552091 untuk bincang pasal pembayaran..berkeras suruh bayar jugak rm3k sebelum pukul 4 ptg ni..aku nak gagau mana..diorg ckp surat dh bnyk kali hntr..diorg ckp ni utk byran penalti sbb xbyr hutang courts mammoth..so ade sape2 boleh tolong jelaskan.,boleh ke diorg dtg umah n sita semua brg..siap ckp lg kereta boleh di sita..rumah boleh disita n dilelong disebabkan gagal bayar..betul ke ni?..risau jugak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Debit collector tu...nyamar jd lawyer...

      Delete
  67. Tadi tuan haji dri lawyer mana entah call cakap nama sy ada dlm mahkamah sb x bayar. Skrg diorg tgh otw dtg umah utk sita semua brg rumah2 mak saya..nak tampal gambar sy kat seluruh kmpg sb sy dh disita..siap nk pasang kemah depan rumah sy utk lelong brg2 rumah sy.betul ke seperti yg diberitahu itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suh je g masuk sita kalo berani,kalo xnk kluar balik dri kg tu...ugut je cmtu..sbb babi court ni kuat mengugut custemer..

      Delete
    2. hahahaa ! yg ini lawak . kuangajar punya collector bodoh ! hahaa . smlm sy dpt call . suara macam budakk2 . sy layankan jek . sy kata okayyy nnt sy bayar ptg ni . okay nnt sy call hj bakri tu . okayyyy bye2 . hehehe . bg dia sakit hati .

      Delete
  68. Saya ada hutang tertungak 4 bulan,sebelum ni bayaran cantik,Suami saya sudah berhenti kerja atas faktor kesihatan,saya sudah menghubungi courts,saya nk pulangkn,tp courts tak mahu,jadi perlu ke saya pulangkan,,saya tak mampu nk bayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu pulangkn pun...still diorg cr suh byr...sama la mcm sy...thn 2001...brg dh return...time lelong brg 1 surat pun xde bgtau brg nk lelong...now 2016...dpt cr sy call bgtau ade tunggakn n kena settle..klu x..kena naik court la..nk blacklist la..mcm text diorg antar...bila di tanya brg apa...xtau...xdpt call sy...dia call isteri sy...yg xlogiknye...bila tanya brg apa..blh dia ckp set home teather..pdhal yg sy ambil komputer...last2 sy block no yg diorg contact sy...nk tgu apa episod sterusnya...

      Delete
    2. Sama la, sy dh 6 bulan trtggak. Sbl m ni cantik je payment. Pastu companny start bayar gaji lambat & deduct salary disbbkan masalah ekonomi skrg. Setiap hari court babi ni asyik call. Call ofiz setiap sejam. Haram jadah betui.
      Sampai ke call adik bradik aku. Aku dah geram sgt, aku sound je rima dgn apa ntah nama sorg lagi. Aku tau aku tak bayar.tp ko takde hak nak ugut² aku! Ada procedure kan. Klau nak tarik barang, tarik jelah. Ni dok ugut je buat apa!
      Tapi lepas tu call lagi tanya bila nak bayar.

      Jangan ingt org bodoh sangat. Surat sampai. Konun surat lawyer. Pdhal gugel, debt colector.

      Yg tak leh blah tu, ckp nak bekukan acc bank aku. Sejakbila pulak bank masuk campur hal² gini? Stakat hutang court babi ni, masuk ctos je.

      Yg paling haram jadah mg debt collector sbnrnya. Mngku lawyer la, mngaku dr bank negara la. Ntah apa²...

      Mula² suruh aku bayar 1000 sebelum pukul 5 ptg. Wey, ingt aku cop duit ke nak dpt bnyk tu... Lps tu makin turun 500, 200. Last skalidia tny brp bajet aku ada. Adeh, aku dapat duit lebih nati aku bayar.

      Macam mn nak bayar, dokmalaysia barang asyik naik. Tol asyik naik. Eloknak stabil je, minyak naik. Gaji tak naik ²

      Delete
  69. Bila dah berhutang kenalah bayar walaupun cekik darah. Sebelum sain agreement korang kenalah faham betul2 syaratnya, jgn teruja sgt nk barang smpi pandang mudah agreement. Kita ada hak sbg pengguna untuk baca dan ambil masa betul2 sblm setuju. Yang lari tk nk byr hutang tu sia sia sajalah sb barang haram ada dlm rumah. Saudara/ri paham paham sendirilah. Aku pun berhutang jugak dgn CM sebanyak 3 kali tetapi semuanya early settlement walaupun tkda diskaun sehinggakan aku di pilih sebagai Platinum Customer dan offer macam2 barang,diskaun bagai.

    ReplyDelete
  70. Sya bru kna ni..ada org col ckp dia lawyer lps tu bgtau nnt ada lori sampai utk amik brg2 kt rmh kecuali makanan n pinggan mangkuk..tunggakan rm2k lbih tpi klo lori dtg rmh dia akn amik brg2 yg bnilai rm6k ke 7k sbb dh masuk kes guaman..dlu yg beli brg arwah isteri tpi dia dh meninggal sbb kna asthma,so btl ke kena mcm tu? Siap ckp dtg rmh nk bwk polis dtg bagai..btl ke? Ada jugak collector ni aku pukul dh lama tk bantai org ni.

    ReplyDelete
  71. arini sy dpt panggilan dr org cina yg mengatakan dia dr pjbt peguam...nk dtg uma sy nk amik2 brg2 uma sy.....lps dia bg no tpon nama zakaria pbt peguam mn ntah....sdgkn sy x pna dpt ap2 sirat dr peguam...tiba2 arini dia nk srh sy byr 1800 kt cuorts lps bgth kt pjt peguam....sy mmg x dpt byr dhkt 5bln...peguam tu ckp klo x byr 5 bln keatas mmg kne saman....menyesal gilalh amik brg kt courts....blh tlg sy.....mcm sy nk buat...srh sy byr ari 1800...br dia x saman sy...mmg sial cm ni

    ReplyDelete
  72. cm.ni mmg mcm sial....nyesal amik brg kt cm...

    ReplyDelete
  73. moral of the story. jgn berhutang pada benda2 yg tak sepatutnya. kalau rumah tu logik lah. ini tv pun nak berhutang . bukannya korang tak boleh hidup tanpa tv

    ReplyDelete
  74. Penama utk rujukan pun kena.bayar hutang alasan tak dpt contact. Nak sita barang konon. Surat lawyerlah. Hello....bukan.aku.yg berhutang. Bukan guarontor pun.takder sign apa2. Kalau. entik siap polis dah tunggu depan pintu atas tuduhan mengugut.

    ReplyDelete
  75. Saya ada hutang dengan aeon sbb beli motor. Sekarang dah 3 tahun lebh saya rak bayar hutang sebab dah tak keje. Saya takut nak tel aeon,takut kena bayar sekali gus. Saya tak mampu nak bayar. Lagipun saya takut nk naik mahkamah. Mana ada duit nak upah lawyer. Patur ke saya tel pihak aeon untuk bayar blk utang yg dah lama tertunggak tu. Aeon xleh cari saya sebb dah lama pindah.

    ReplyDelete
  76. hari ni dpt kol dr no 017Xxx kata nak sita barang2 kat umah sy. pasal hutang ngan court..dia suruh kol org nama tengku ntah apa2...tp biadap nya ya ampun org nama tengku tu..dia nak sy byr rm2800 sblm tengahari kalau x diaorg saman sy...sy ke court nak tgk bila sy x byr n statement rupanya dh stahun lepas..knp diaorg x kol time i x byr..sy sendiri pun xtau ada balance sebab slalu byr on9...sy nak byr ansuran tengku babi tu cakap sy melawan mahkamah

    ReplyDelete
  77. Baru dpt call dr collector ptg td. Call ofis lak tu..dah satu ofis tau psl sy berhutang dgn CM. Thn 2014 mmg ada tunggakan 6 bulan tp awal thn 2015 dah bayar semua hutang2 tunggakan tu,then tiap2 bulan bayar mcm biasa x pernah miss melalui maybank2u. Bulan lps lewat sket bayar sbb ada masalah kewangan tp plan nak bayar awal bulan ni tup2 dpt call suh bayar tunggakan 8++. Ansuran sebulan rm98 je,tunggak sebulan sampai jd rm8++ ke? Gile ape? Yg heran tu paksa bagai nak rak suh bayar sebelum pkul 4 ptg.kenapa mesti pukul 4?? Knapa x pukul 5ptg?6ptg?7ptg? Atau sebelum CM tutup pkul 10mlm? Bila sy tanya tunggakan 8ratus tu thn bile n bulan berapa punya,dia x boleh jwb.asik paksa sy suh g bayar pkul 4ptg. Siap ckp, "da tau x bole bayar kenapa dlu buat hutang?" Kurang ajar sungguh dia. Esok kalau dia call ofis lg sy x teragak2 utk buat report polis sbb mengugut pelanggan dan sy x takut sbb sy masih simpan semua bukti2 pembayaran.

    ReplyDelete
  78. Kahkahkah dia igt dia siapa nak ugut2 ingat aku ayam sampai skg aku xbayar barang pun dorg xdpt blk bru padan muke aku peduli hape blacklist dgn dorg lain kali jgn biadap sgt k take note wa x rugi pape kahkahkah

    ReplyDelete
  79. sy nak tanya barang beli 2013..ada skip bayar ansran..lpas tu datang surat minta bayaran 6000..then mereka siap bgtau akan bekukan akaun gaji dan akan keluarkan arahan untuk autodebit kepada semua bank di malaysia atas nama saya..sesiapa boleh tolong ada tak yang pernah kena mcm ini..

    ReplyDelete
  80. Mmg cekik darah.bli mesin bsuh hrga 1400..hutang 4 tahun jdlah 4k ++.. haha.plg x boleh blah..if bt full settlement (skg blm smpai stahun byr).. still kna bayo full outstanding.no rebate ktanya...kejammmm tul.depa nk kaut untung x ckup2 lg ke oiii..

    ReplyDelete
  81. Tapi mmg betul la sekarang.. Courts boleh blacklist nama orang yang tak bayar hutang dia...
    Saya dah kena.. Tertunggak 22 bulan.. Saya nk buat personal loan tak lepas.. Staf bank Rhb cakap nama dah blacklist sebab courts.. Sekarang ni semuanya dah masuk dlm sistem kalau kita Tertunggak bayaran melebihi 6 bulan

    ReplyDelete
  82. Elok nya babi court ni kna g bom sume skali premis2,kasi bangkarp syarikat ni,mmg teruk bisnes court,melampau2 intrrest kna bayar..sbb tu la org kata yg kaya lg kaya,yg miskin lg miskin.memangla kita kna belanja ikut kemampuan,tp nk belanja ikut kemampuan mcmna,brg2 sume dh naik,nak xnk kna jgk brutang dunia skrang ni,yg kaya tu kasi tlg la org miskin ni,jgn bg berhutang pahtu melampau2 kena interest..sbb tu la ramai yg xdpt byr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap2.. Sblom nk bom, elok ambik dlu brg2 yg ada dlm premis tu, bru bom... Haha

      Delete
  83. Kat sini sy nk kongsi gak...abg sy n suami sy ade amek brg cm nih... Haritu tarikh 12hb 10 org cina call sy..ckp naknsita brg uma n lelong brg2 satu uma untuk cukup kn rm11k.. Seperti mana brg yg diambil.. Dy akn sita brg satu uma bkn setakat brg cm jer. Dy nk dtg bwk polis.. Tp dy swoh call haji sulaiman dr syarikat guaman..dh call hj sulaiman, dy pnye cara ckp..mmg dgr suara org muda.. Dh nme hj kann... Nama Allah xlekang dlm perkataan dy.."Allahu Akhbar". Dy swoh abg sy bayr rm3500 dlm mase 2 jam..mane nk cari erk duit sebyk tu... Dy ugut..ugut.. Mmg menangis la time tu..sbb xtaw pape.. Lg pikirkn itu uma mak sy...si cina bangang tu plak asek call jer.. Sy dh nk smpai balai nih..nk dtg dgn polis...nmpak x kevavian nye tu....!! Last2 hj sulaiman yu kasi bayar half sbyak rm1500.. Ok dh buat pembayaran... Dy swoh call dy.. Dlm resit byr plak..ade nmpak fee.. Ats acc no dy.. So..maksudnye.. Dy dpt komisen dr court..hmmm..bangsat pnye cm.!!! Si skrg ni..suami sy plak yg xbyr 5bln sbb brg rumah dy xmncukupi n rosak cept... Skali mahkamah call swoh byr rm2500 pukul 1 tgh hri... Name dy hj mustapha.. Smue loyer buruk nih haji ke??? Mampos!! Cara ckp mmg sma cm hj sulaiman... Cara mintak pon same..lau x..brg uma dy sita.. Ape pndapat??? Nk buat report polis ke x? N nak byr ke x rm2500 tu??

    ReplyDelete
  84. sy pon ade membeli brg dgn cm. disebabkan mslh kewangan yang melanda, sy tidak dpt mbayar bulanan . Skrg ini, sy telah dihubungi oleh CM yg menyatakan mereka akan dtg untuk collect brg kalau sy tidak dpt mbayar dlm amaun yg ditetapkan. Mslhnya sy mmg tidak ada duit skrg ni. Skiranya sy tiada d umah, adakah pihak cm/debt collector memecah pintu rumah sy utk mengmbil brg2.

    ReplyDelete
  85. memang saya ada hutang courts malaysia ,bila baca blog ini ingat mereka peguam semua itu tipu bila saya dapat surat mahkamah untuk hadirkan diri saya telah pergi ke mahkamah,disini saya memang bersalah di sebabkan tidak membaca syarat perjanjian tersebut.saya cuma nasihatkan saja maybe korg semua tidak terima surat tersebut bila sudah dapat kena hadir ke mahkamah akan persalahkan kita juga.semua hutang kos kerugian kita semua kena tanggung tersebut merugikan masa saya, tidak berbincang dengan mereka terlebih dahulu di sebabkan percayakan blog ini ,kalau kita xberhutang xkan mereka tuntut hutang asyik call sebab dalam mahkamah semua akan di tanya,xkan sampai mcm ini..di sini memang saya yg salah kerana tidak berfikir sebelum ambil barang tersebut.korang semua tunggu je lah apa yg akan terjadi nanti.Peguam mereka akan bagi kita semua rugi lagi banyak bila dalam mahkamah nanti.Hakim akan berpihak dengan mereka disebabkan ada bukti syarat perjanjian yg kita sign tersebut.Korg tunggu aja lah sampai bila bila mereka akan tuntut juga kalau di biarkan mereka lagi untung lagi harap maklum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudahnya mcmane? Restructure semula byran or?

      Delete
    2. jgn caya ayat kt atas tu...
      yg tulis tu...debt collector...
      ingat senang2 ke nak mahkamah..
      byk prosedurnyeee....
      byk kos kene tanggung oleh CM..
      Klu ade 1 juta pembeli tak byr...
      tak pening hakim nak bersidang...

      kencing kuat debt collector...
      puiihhh....sial diaorg ni..
      aku doa...biar semua collector ni mampus kene stroke..

      Delete
    3. Mcm debt collector je yg kat atas tu..yg tak pernah berhutang dgn cm pun kena ugut mcm2.apa ntah lagi yg pernah berhutang.penyamun murahan betullah debt collector ni.menyamar jadi hajilah..nk sita baranglah..nk serang tempat kerjalah.nk blog acc lah.makan duit haram ke oi..pakai nama haji makan duit haram.haji xtakut ke mati nnt terseksa sbb makan duit haram?yg berhutang tu pandai2lah dorg nk settle pelan2..rakyat msia bukan smua kaya..kalau kaya xwujudlah company 'kaut maut' ni..reti?

      Delete
  86. Kes saya lagi la bangsat.. saya mmg tak pernah buat pinjaman bank ke apa.. pinjaman barang pon tak pernah ambik..yg peliknya dia tel dan nak sita barang saya..pelik. saya kata saya tak pernah buat mana mana pinjama..anggaran 15k. Dia kata lagi. Nama saya ada dalam list..hamprak ko la..dia kata saya dah ada dalam list mahkamah.. ok.. saya kata ..ada ke simpanan aggrement atau bagai bagai.. dia kata tak ada..dah tu mcm mana saya boleh berhutang dgn awak pulak.. pelik..last sekali dia kata adik saya buat loan barang.. tapi saya kata tak ada aggrent krantor pon.. tak pernah sain selama ni..pastu saya kata nak cari peguam untuk kes naya ni..terus dia letak.. apakah itu..hahahah

    ReplyDelete
  87. Ari nie aku dapat surat dari court maut. Aku ambil home teater harga 3200 tahun 2004. Pakai setahun dan bayaran telah dibuat dalam 2400.barangan telah ditarik dan dilelong. Baki dalam 1300. Pada tahun 2005. Phk cm kacau ofis aku. Tel aku. Tp aku wat x tahu jer.smpai pada tahun 2012 aku nak wat loan kete x lepas bab ada sangkut ctos ngan cm. Tp aku try gak wat ngan loan Maybank pulak melalui seorg rakn dgn seorg grantor maka lepas la aku keluarkan kereta baru. Pada thn 2015 seorg perempuan tel aku katanya phk guaman mintk hutng cm. Aku ckp kalau bayar yg baki tolak lepas lelong boleh la 1300. Aku x nak byar riba. Tp die ckp nak semua jumlahnya 4300. Maka aku abaikan pggln tersebut. Dan aku tukar No. Tp tmpt keja aku plak die kacau tel opis la. Mmmm tp aku still wat x tau jer bab dlm brpe bln je aku bertukar tmpt keja.skrg aku da berkerja sdri. Jd kalau diorg col opis pon x tau sapa aku. Td aku balik kpg mlwat ibuku. Tiba2 ank buah bgi surt kat aku. Bila aku buka rupanya da cm.mintak hutang berjmlh 4700. Da 12 tahun punya hutang. Ckp nak sita brg bekukan akaun.nak bg muflis. Setahu aku kalau hutang bawah 30k x kan jatuh muflis.cm barang da kau ambil dan lelong.knpa perlu dikenakan riba.
    Tp kalau kau dtg tuntut kat adik beradik aku mmg cari maut namanya.hutang perlu dibayar. Tp kalau riba haram namanya.brg baru harga 3200. Tp kena bayar jumlah 9600.2 la pasal aku x nak teruskan bayaran pasal rasa terlampau mahal.tp apa2 pon aku da byr 2400 pas 2 kau lelong dpt berape mking dalam 1500. Aku rasa da dpt da modal kau . Cuma faedah jer aku x bayar. Tp kalau naik mahkamah aku nak wat rayuan mintak bayar baki hutang selepas lelongan barangan sahaja. Sebab aku x mampu nak bayar riba.x pe aku tggu srt mahkamah je la.tuggu dpt duit brim nnt aku byar yea....

    ReplyDelete
  88. Sy nk tanya . Kawan saya hutang courts setahun x bayar dapat mesej report polis telah dibuat . sila call no die bagi . Tp bila call kene bayar 5000 sblm pkol 4.30 .

    Siapa blh tolong

    ReplyDelete
    Replies
    1. abaikan je bro...
      tu semua pemungut hutang..
      mmg keje diaorg nak menakutkan org...mengugut org...
      mcm lahanat...

      abaikan je...
      malaysia ade undang2...
      bukan senang2 nak sita harta org..
      diaorg suruh byr cepat2...sbb dia akan dpt komisyen...
      tu je....

      mmg khinzir bernanah pemungut2 hutang ni...

      aku dh kene...aku taulah...

      klu dia call nak dtg umah sbb nak sita...
      persilakan....jgn halang2..
      siap buatkan nasi beriani utk diaorg...
      itupun klu diaorg berani masuk umah le...

      pastu..klu dia smpi...
      dgn lori sekalipunnn....

      call terus polis...caj mereka..
      CUBAAN MEROMPAK DAN MENGUGUT..

      tp mereka tak berani dtg punn...poyo je lebih..

      diaorg pun takut jugak...
      klu kene belasah...klu kene tangkap ngan polis...
      diaorg pun fikir jugak keselamatan diaorg...

      mereka sekadar berani kt telephone je....

      Delete
    2. sama mcm kes saya dapat panggilan dari balai IPD dia cakap dia ni koperal tapi bila pegi balai, orang balai cakap tak kenal tak ada staff nama tu, mak aiiiee.. hutang dah 7 tahun hp hilang dorang dah claim insurance pun tiba tiba muncul minta bayaran balik,balai polis pun cakap apa kena megena polis nak tangkap org berhutang, bukan pencuri, perompak pun.

      Delete
    3. Penjawat Awam Terkena24 February 2017 at 13:24

      Salam semua dan terima kasih kerana sudi baca pengalaman saya. Pihak Courts mungkin telah menganjak selangkah lagi kehadapan dalam urusan mengutip hutang dari peminjam yang gagal lunaskan ansuran bayaran. Sebelum ini, diugut dengan nak sita barang, nak bekukan akaun atau dipanggil ke mahkamah. Ternyata kita semua tahu itu taktik penipuan mereka. Tetapi hari ini 24 FEBRUARI 2017, mereka betul-betul telah mengambil langkah di luar dugaan saya. Saya seorang penjawat awam, berhutang membeli sebuah SMART TV 42", beserta free gift Blu-Ray Player. Saya akui, saya gagal lunaskan ansuran bulanan lebih 20(dua puluh) bulan kerana masalah kewangan yang sangat kritikal. Akibatnya, hari ini wakil mereka (BAILIF) telah datang ke pejabat saya, memberikan salinan REPORT POLIS kerana saya gagal menjelaskan semua hutang tersebut. Mereka juga mengugut untuk bertemu dengan HR(sumber manusia) supaya saya dikenakan tindakan tatatertib. Wakil Courts yang beriya-iya hendak mengambil tindakan ke atas saya bernama SHARIFAH ADZRINA, No telefon: 018-260 1258 /03 8926 6080. Manakala tukang report polis bernama NURALIZAWATI BINTI ALI (No K/P: 790606-01-6154) dan nombor telefon 011-3540 0108. Saya buntu kerana saya tiada duit untuk selesaikan kesemua hutang berjumlah RM3,200++. Saya akan tulis sambungan pengalaman saya ini dikemudian hari lagi kerana saya masih tak tahu sejauh mana lagi mereka akan mengejar saya. Buat masa ini, laporan polis ini benar-benar boleh menjejaskan karier saya. Sudahlah dimalukan di pejabat kerana wakil mereka ini menghantar salinan report polis serta memburuk-burukkan kita di hadapan staf lain, malah mereka juga menutup pintu rundingan dan hanya akan menerima FULL SETTLEMENT sahaja. Buat PUAN SHARIFAH DAN NURALIZAWATI, saya harap awak akan tidur dengan aman selepas apa yang awak lakukan kepada saya.

      Delete
    4. Boleh tau tak sehingga sekarang apa tindakan mereka lagi? Seperti baru-baru ini sy dengar mereka kata dah minta mahkamah keluarkan waran tangkap pula.

      Delete
    5. liza nancy. mn awak dgr brita tu? xde war2 pun nk tangkap si pemiutang ker? sedangkn dia kluarkn waran utk sita pun not 100% lksana. xbuat pun ada

      Delete
    6. Asben sya pun dapat call dr pihak lawyer.. kalu x bayar 10k dia akan sita barang dalam rumah. If dh sita tp x ckp akan kna penjara. Ada yg dah kena ke? Tolong.

      Delete
  89. my mum pn sama . dah berapa kli dorg kol n msj.. suru no. ni laa .. dtg makmah la.. tdi call nak dtg rmh nak sita .. jam8 mlm ni.. risau sangat niii..

    ReplyDelete
  90. sy dapat call dari roslan mohd nor...setahun x bayar...kes da masuk mahkamah..sbb ade masalah keluarga...rm 13ribu kene bayar...pastu ugus jabatan akan ambil tindakan tatatertib buang kerja siap sebut akta 605...betul ke...minta kepastian...

    ReplyDelete
  91. Salam..saya juga rasa teraniaya dengan pihak cortmamot ni.. mereka dah tarik komputer saya.. yang saya bli secara ansuran penuh lebih kurang 5k lebih.. saya sempat bayar pun xsampai 2k..tapi mereka dah tarik alasan ada tunggakan.. sekarang komputer tu mereka dah ambik.. tapi saya dipaksa bayar 4000lebih.. mereka siap ugut mengenakan tindakan makamah sita dll.. jika saya bayar sekalipun mereka xkan pulangkn semula komputer itu.. saya rasa amat teraniaya.. saya tidak akan halal kan sesen pun duit yg mereka ambil didunia dan akhirat.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kan barang dia da ambil pun kena bayar jg... mmng kuang ajor!!!!!!!!!!!!!

      Delete
  92. Hehe aku siap main dengan amoi cina courts tu lagi . pergh barang baik boh . hahahahahahahahahahahaha

    ReplyDelete
  93. arini saya dpt kol dr cm,dia srh byr 3200 ptg ni jgk,klo x byr brg uma mak sy kne sita....sdgkn sy pakai alamat rumah saya....hutang yg tunggak 9 bln...kol opis cm.mcm sial...nak mara bagai...mmg sial cm ni....dh yg kol tu nama haji...tp ckp mcm sial sgt....rs serik sgt.ckup ni kali sj lh brhutang ngn cm...tobat ak.....sbb x byr pn masalah kewangan,bkn sengaja x nk byr...hutang ttp kne byr,dhlh hidup skrg trbeban...bila nk settle hal ni,ak yg pening pk hal ni

    ReplyDelete
  94. http://www.ceritahutangbankdananda.com/jom-buat-aduan-kes-agen-kutip-hutang-tidak-beretika/

    ReplyDelete
  95. Tak kan la tunggak 2bulan pas tu nak bayar esok pon tak boleh? Tetap nak kena g mahkamah jugak? Tertekan la

    ReplyDelete
  96. banyak jugak anjing2 collector menyamar dlm ni ye. kihkihkih.

    ReplyDelete
  97. any new update for courts memot haram jadah ni...?? klo nk sita pun x lepas..mcm mn nk kluarkn waran tangkap?

    ReplyDelete
  98. Beli barang cash terus je senang.bayar bulan2 biasa lah tu ada interest.tu cara mana2 company buat duit.xkan dorang nk tnggu awk byr sikit2 bln2 tanpa ada hasil.pikir logik kalau org jual brg dpt full cash trus snang bg dorang nk rolling modal.papepon hutang tetap kene dibayar wlau x dituntut.

    ReplyDelete
  99. salam suami sye pon ade amk barang dgn courts niy .. hp sony z2 n ade free samsung galaxy tab 3 .. hutang rm7k .. dh 2 tahun bayar .. tapi haritu kami ade masalah kewagan n baru mula kerja baru .. jadi tunggak 4 bulan .. kami rase dh x mampu nak bayar .. hp pon dua2 dh rosak .. ape yg sye boleh buat ye .. kalau nak pulang balek barang tu boleh x ... ?? sebab call n mcg dh bnyak sgt dh .. smpai ckp otw dtg umah lg .. alamat rumah mak mertua .. risau sgt .. hmm

    ReplyDelete
  100. dulu aku baya ok jee, tk smpai due pon tibe2 boleh ade tertunggak pastu tibe2 dia cakap aku baya lebih pulak jadi free dari baya tu selama 3 bulan, lepas tuu episod kewangan pon tiba la, kadang dua bulan sekali aku baya, kdg bayar tiap2 bulan, pendek kata bayaran tk menentu.. last month aku tk baya sebab tmpt keje aku dah ttup.. mnggu lepas dtg mamat indian bawak surat merah Segi empat kecik jee tulisNOTIS PENTING suruh call perempuan nama faridah, bila aku call sofea pulak, katanya dia dari mahkamah so dia peguam la konon, katanya kes aku neh bawah mahkamah putrajaya.. pastu tadi aku receive lagi kad merah tu, kali neh dia marah masa budak htr kad tu call dia, sebab aku kata aku tk mampu tk baya dgn amaun yg dia mtk tu, pastu dia cakap kan dah bagi tempoh, tp aku keras jugak cakap tk mampu, pastu dia kata kalo surat ketiga smpai aku dah kena reman.aku punya kes Dia call tkde mention pon pasal barang nak kena tarik , rumah kena sita, cuma nak aku buat payment je,so betol ke kena naek mahkamah+ reman polis semua tu??? Kos mahkamah dia kata semua aku kena tanggung.. last2 aku detect no2 yg call aku tu guna trucaller semua kt situ tulis no debt collector.. tp tu la aku still takot dgn mahkamah dgn reman tu. betol ke ade tu?

    ReplyDelete
  101. Saya pun terkena jg...
    dekat 10 tahun lepas ade beli barang kaut maoott... beli sofa ala2 jati... tapi xde kualiti langsung... terus saya pulangkan je ... sekarang da 10 tahun berlalu dia tuntut plak suh bayar 2k.. siap repot kat kementerian... yng orng kementerian pun da macam cibai... maki 2 kat saya... nak tumbuk2 org kementerian tu lau saya jumpa dia ...

    ReplyDelete

Penipuan COURT MAMMOTH Didedahkan Bekas Pekerja

Wednesday, 9 July 2014 ·

Saya sebagai bekas kakitangan Courts Mammoth berasa begitu kasihan dengan pelanggan yang terperdaya dengan marketing dan janji-janji manis kakitangan Courts Mammoth.

Sememangnya Courts Mammoth mempunyai banyak option interest rate. Tetapi ramai pelanggan yang tidak tahu kerana tidak dijelaskan oleh kakitangannya.

Interest ratenya mengikut bulan, bukan tahunan. Contohnya 1%, 1.39%, 1.69%, 1.99%, 2%, dan yang paling tinggi adalah 2.369% sebulan. Memang tinggi, gila babi tinggi. Siapa-siapa yang buat 60 bulan, memang habislah.

Nasihat saya sebelum beli, baik survey dulu option interest rate. Memang ada option, sama juga bila beli motor daripada AEON. Kita ada banyak option rate, tetapi banyak pelanggan tak faham mengenai rate tsb dan langsung tak mahu ambil tahu pun.

Yang penting, janji bulan-bulan bayar setakat mampu. Bila dah tiga tahun bayar, barulah dia terasa lama. Bila check 60 bulan, AMEKKAW!!

Kadang-kadang pelanggan ghairah nak dapat barang, sampai sanggup tandatangan jer perjanjian itu ini. Kebanyakannya macam itulah.

Satu lagi kalau dapat kakitangan Courts Mammoth yang bangsat. Jenis yang memang tak kasihan pada pelanggan. Memang dia akan masukkan benda-benda mengarut dalam invoice.

Bayangkan kalau barang berharga RM200 masuk buat 60 bulan. Just tambah RM10 je sebulan. Pada pelanggan, RM10 itu tak nampak besar. Tetapi kalau kira balik dari RM200 jadi RM600, NONSENSE!!

Lepas itu, barang pula dia kata package sekali dengan barang utama. Memang kena kelentonglah. Kakitangan Courts Mammoth pula dapat imbuhan lagi dalam RM5.00 Kakitangan Courts Mammoth ini pun satu hal, dikejar sangat RM5 sampai teraniaya pada pelanggan.

Itulah sebab kenapa saya berhenti kerja dari Courts Mammoth. - JACKER

175 comments:

Anonymous said...
9 July 2014 at 10:50  

memang betul courts cekik darah sampai la ni masuk 3 tahun masih kena bayar padahal barang yang dibeli dah rosak nak pulang balik dia tak nak kalau tak dibayar kena masuk court makhamah geram!

Anonymous said...
9 July 2014 at 11:14  

Harga dia letak harga tipu. Jika kita nak beli cash dia tak bagi....Patut tutup...mereka ni along juga...boleh ambil duit tanpa barang...

Anonymous said...
9 July 2014 at 11:37  

Kita tengok ajela Courts ni sapa punya. Dah tentu Cina punya. Dari Singapore pulak tu. Dah la tu. Cukup2 la nak kaya kan depa ni. Banyak lagi tempat lain terutamanya yang Melayu boleh pegi...

aboitompinai said...
9 July 2014 at 11:45  

kalu di Sabah ..bagus lagi beli barang dengan Pakistan ...hihihi.. tak caya Tanya orang Sabah.

Surrhead said...
9 July 2014 at 11:47  

Courts Mammoth sucks....

Anonymous said...
9 July 2014 at 11:48  

apasal time nak raya je keluar iklan dia? Sekeluarga melayu lak tu beli barang bayar kemudian.
serius aku cakap...menyampah tgk iklan ni. Dgn flyers dia menimbun dlm peti pos. tak aku buang aku buat sumbu api nak bakar sampah. Sampah tul flyers courts ni.

Anonymous said...
9 July 2014 at 11:56  

Court maut ... sejak kempen Buy Muslim First aku mmg xhengen berurusan ngan kot maut neh...pakai jer apa yg ada atau kalo xmampu xyahla nak sebok2 berhutang .....

Anonymous said...
9 July 2014 at 12:17  

CM ni berniaga mcm yahudi. Untung dia bukan atas barang2 yg diniagakan tp untungnya jadi 'along'... Mujurlah tak pernah beli barang2nya..

Jebon Jenglot said...
9 July 2014 at 13:22  

Buat blog ttg keburukan beli brg di court..kita kasi boikot court..1st court kt jb..ramai warga johor dh menyesal skrg ni

Anonymous said...
9 July 2014 at 14:26  

Pertama dan last aku beli thn 2000 masa start keja, pastu tobatt...rm50.00 sebulan lmbt bayar diorg harass kt talipon mcm nak rak. Sedih aku tengok org2 kita yg dok berutang sbb nak beli barang2 mcm ni. Mgkn tak ramai yg mampu kawal nafsu nak barang baru, tapi kalau x de duit tak payahlah dulu..

Anonymous said...
9 July 2014 at 19:00  

beli komputer harga rm1 ribu lebih tapi hutang dekat 6 ribu kena bayar..harga cash murah tapi tak boleh beli kena buat hutang gak..tipu la tu aku pun boleh tulis murah giler tapi tak jual cash kena hutang tapi harga lain...

Anonymous said...
10 July 2014 at 18:24  

Aku tengok CM ni pelangannya orang Melayu je.

Anonymous said...
17 September 2014 at 17:49  

Kaut maut

Anonymous said...
29 November 2014 at 04:14  

mmg sial punye couet ugut2 nk hntr samseng pukul. nk lelong umh,kete dn smua hrg orabor dlm umh. sdgkn brg court hnya mesin bsh dn laptop. aku suh amik hrg court sbb aku mmg xnk hte. sakithati mulut sial
brg pun dh rosak pakai 6bln dh rosak. mintak gnti diorg mrh2. tu apa gune hyr insuran smpu rm4000. klu xde dpt tukar. sjk itu sy hntikn byran. nk wtpe byr brg rosak.

Anonymous said...
29 November 2014 at 04:34  

sy tk byr dh 4thn brlalu xde pun masuk mahkamah. xde mahkamah nk trima kes mesin basuh xbyr.mereka hnya berani mngugut dgn surat saman,call konon nk lelong umh,kete brg prabot umh smua. tp smpi skrg xde berani dtg umh. xberani sbb court xde kuasa nk sita harta org. surat yg kononnya dri mahkamah to sbnrnya dri sykt pmungut utang. hnya taktik diorg nk takutkn plnggn. sy diugut akan blacklust dn tk blh wt loan mne2 bank. tp alhmdulilah sy bru je wt personal loan dgn rhb bank lps rm100.000. niat hati nk langsai utang court rm4000 tp bila fikir blik rasa rugi lgpun nk wtpe byr brg yg dh rosak. bru pki 4bln mesin bsuh dh rosak. suh dtg amik tknk pulak. asyik suh kita byr langsai mmg tklah. baik ada duit beli cash. dri aku langsaikn utang court baik aku beli mesin basuh bru cash. hihi padan muka ko maut. mulut ko jht sgt aku xnk byr. pd sesape jfn takut. klu court kata nama dh blacklist ti hnya blacklist kt xourt dn aeon kredit. tp dgn bank2 xde ..sbb sy wt loan lpsssas

Anonymous said...
29 November 2014 at 21:26  

aku serik beli brg kt cm. saja gatal2 nk wt utang udahnya trjerat. smpi skrg dh 4thn aku xbyr. hihi tulah ckp kurang ajaq sgt. amikaw. aku tunggu smpi skeg dtg amik blik brg2 ko aku dh tknk. dh rosak. nk wtpe aku byr brg rosak. pnipu btul kasi aku yg disply punye brg. yg lawak nya bru2 ni aku dpt surat dri cm mnyuruh aku langsaikn sgera rm4500 trmsuk inrest mak aiii byknya. klu aku tk langsaikn dlm mase 7hri. utang aku akan dimasukkn kdlm pnyata cukai thunan LHDN. lawak besar aku. dgn gaji aku sbyk rm1400 lum prnh lg aku keje kena incomtax kihkih. nmpk sgt bodoh dn pnipunya cm. cara nk ugut org. ko ugutlah apa saja. aku cuma tunggu ko dtg amik blik brg2 rosak ko aku tk ingin. lps ni klu ugut lg aku report polis. ko setel balai. mnymr jdi pgwi mps ler. mnymr jdi bnduan ler. mcm2 taktik bodoh cm
beli kete xbyr kt bank pun xmcm court. kete 4bln xbyr trus dtg tarik xbyk citer.

Anonymous said...
13 August 2015 at 21:11  

Saya bru ja dpt kol dr cm.minta byar hutang.kalau x byar kna p mahkamah d jln duta kl

zurina latif said...
8 September 2015 at 16:04  

Sy pun br dpt msg dr courts... mahkamah sivil jalan duta... nak iklan dan surat khabar bagai.... barang dah kena tarik pun... apsal nak kena bayau lagi...

Anonymous said...
12 September 2015 at 11:51  

Court Mamoth tak professional.Diaorg nak cepat untung. Tgk mcm AEON...ramai yg ambik sbb interest rates diaorg rendah. lowest is 4.7% per anum. Cubalah court mamoth buat mcm tu...kan senang

Anonymous said...
29 September 2015 at 19:47  

Sy br dpt srt mrh dr courts.......sbb sy trtnggk 5bln......sbb ad mslh kewangn..balance htg cm tgl seribu lbh je...tp..sy dh byr 400...jumlah sbnr yg die suh byr...750...skng balance ad 1003 jer...pas tu cm kol ckp kn byr jg 750...lau x byr nk dtg trk brg(peti ais +mesin basuh)..sy tkt la..nk mtk pndngn kwn2x yg pnh kn mcm ni

Shimie Yusrizal said...
5 October 2015 at 12:22  

Kes saya pun blh kurang kes cik..risaunya diaorang nk dtg sita brg..betui ke

Shimie Yusrizal said...
5 October 2015 at 12:23  

Saya bari dpt call dr agensi debt colector..gila sruh aku byar 1500 hari ni jugak..klau x semua perabot umah mk kna sita..padahal aku bli samsung galaxy tab ja..napa nk sita perabot umah..betui ka diaorang nk dtg sita barang n gaji kna beku..risau betui

Amber Raj said...
12 October 2015 at 18:26  

rilek. tenang. benda boleh settle. aku dulu penah jugak beli barang kt courts. senang2 g courts tanya sendiri manager ke pegawai ke staff kat sana. bgtau apa mslh pastu boleh kowtim. slalunya salah paham.

Rashida Ramli said...
13 October 2015 at 10:47  

Jgn caye diorang nk sita..cm xde hak nk sita.bkn kita diisytihar muflis..collector yg ugut suh byr tu..klu kita byr dia dpt la komisyen.pelan2 cr duit byr sikit2..klu brg dh kena tarik ckp kt dia dh kena tarik.klu dia nk dtg jgk rumh nk sita bt repot polis ne..dia xbrani lah nk dtg..klu kita tkt2 dgn diorang ni senang je kena tipu kt dia..jgn risau dia xkn dtg nk sita lah..klu dia nk ambk brg sklipun ambk yg bli dgn cm je lah..utk pengetahuan smua collector yg diupah oleh cm yg col korang tu..xde nye loyer dr mahkamah..pastu dia ckp ada waran tangkap smua tu menipu je nk ugut kita suh bayar..

Cikgu Jamila said...
14 October 2015 at 01:44  

sy dulu pernah jugak dpt call mcm ni. lepas bli brg kt courts. pastu terus g courts bncang ngan staff courts. diorg kata bayar tunggakan pastu settle. lepas sy byr debt collector tu takde dh call. so maknanya kalau kita tak bayar diorg akan call la tuntut suruh bayar. sbb dh buat prjanjian bayar mcm mana. lepas tu dh tak tangguh dh bayar. so far takde dah isu yg yg tmbul. byr pon dh abis. hehe

Akim Amad said...
15 October 2015 at 09:59  

kalau rasa susah nk komit nk bayar ansuran on time, beli je cash. kt courts beli cash pon dpt diskaun jugak. aku penah beli tv kat courts dpt murah beza dari kedai lain. so pilihan kt tgn masing2. tp apapon kt courts kalau time promosi mmg murah.

Ahli Parlimen said...
16 October 2015 at 11:37  

cakap pasal promosi, aku baru lepas beli tv kat courts. hahha. mmg murah. beza sgt harga ngan kedai lain. aku beli philips 48" dpt murah 300 dr harga asal.

fendi abdullah said...
16 October 2015 at 12:16  

orang semua ni. nak beli tp nak cakap tu..
sbl beli mmg sdh ada contract, beli gembira, tp bayar ansuran x gembira... ini masalah semua orang!

Amber Raj said...
16 October 2015 at 16:48  

apa2 pon bincang dulu yg penting. baru kita tau apa punca apa isu. haha. dh mcm menteri aku berhujah. yang penting time promosi serbu courts sebab murah. penah beli cerek lektrik dgn harga seringgit time promosi kt courts. tu kira mcm nasib la. huhu

Beruang asia said...
22 October 2015 at 19:23  

Ok je court mamoth tau mahal apahal nak loan...aku loan court mamoth sampai abis aku bayar hutang walau mahal...bila mesin basuh rosak marah court mamoth pergilah marah kat kilang pengeluar mesin tuh...hutang kena tetap bayar

Anonymous said...
24 October 2015 at 10:38  

Org courts pernah dtg rmh saya utk kutip hutang. Tp sy dah tak ddk rmh tu lg. Mrk tinggalkan surat merah. Maknanya mrk mmg btol akn dtg la kan.

Anonymous said...
27 October 2015 at 14:11  

Betul ke lau x byr court nama blacklist..pastu x ley kua dr mlysia..cntoh mya sgpore ke..akq ipar saya x byr lg sbb brg2 sume rosak..lpas tu dy ugut nama blcklist

Anonymous said...
27 October 2015 at 16:36  

Saya punya tertunggak 2 bulan diaorang kata dah blacklist nama.

Mohd Najmuddin Din said...
30 October 2015 at 05:16  

Kenapa kerajaan tak kasi mampus je couts ni.....

Mr Galaxy said...
30 October 2015 at 21:59  

Barang dah tarik tapi sruh bayar jgak hutang. Konon nye baki tunggakan. Aku punye baki hutang dalam rm7k lebih. Dua-tiga kali surat makamah atau surat guaman courts smpai rumah. Paling best surat dia buat 21hb 10 2015 tapi sampai rumah harini 30hb 10 2015 katanya dalam masa 7 hari kena bayar. Oii surat ko taip dgn surat smpai rumah dh berapa haribulan kaniney cibei. Hahahaha. Konon senarai hitam tak dpt pegi luar negara aku bru je check kat web imigresin ok je tak kena blok bagai.. acc bank kena blok? ok jer gaji masuk bank..aku tunggu dorang ugut aku dengan konon nak hantar. Masa tu saya terus buat report polis kot. Dan saya tau mesti kakitangansikurambutbontot pekerja dan jalan2 kat blog ni. Cibai kia la lu geng courts mammoth. Penipu songlap duitm courts dengan najib berpisah tiada. Puihhh

Mr Galaxy said...
30 October 2015 at 22:00  

Barang dah tarik tapi sruh bayar jgak hutang. Konon nye baki tunggakan. Aku punye baki hutang dalam rm7k lebih. Dua-tiga kali surat makamah atau surat guaman courts smpai rumah. Paling best surat dia buat 21hb 10 2015 tapi sampai rumah harini 30hb 10 2015 katanya dalam masa 7 hari kena bayar. Oii surat ko taip dgn surat smpai rumah dh berapa haribulan kaniney cibei. Hahahaha. Konon senarai hitam tak dpt pegi luar negara aku bru je check kat web imigresin ok je tak kena blok bagai.. acc bank kena blok? ok jer gaji masuk bank..aku tunggu dorang ugut aku dengan konon nak hantar. Masa tu saya terus buat report polis kot. Dan saya tau mesti kakitangansikurambutbontot pekerja dan jalan2 kat blog ni. Cibai kia la lu geng courts mammoth. Penipu songlap duitm courts dengan najib berpisah tiada. Puihhh

Unknown said...
11 November 2015 at 10:45  

betul ke sampai nak sita barang? ke dorang ugut je? suruh settle kan payment tetunggak sebelum pukul 1..dah settle 4k baru driver lorry tu patah balik..betul ke atau tu sume sekadar ugutan?

Anonymous said...
12 November 2015 at 17:43  

Saya pun tekena jgk... harap harga je mahal... barang tak boleh pakai... last2 saya tikar no phone aman sikit tak kena kacau... mmng setan cout maut ni... jom boikot berjemaah... kuasa beli kat tangan kita ... kita boikot sampai bankrupt!!!!

putera adie said...
23 November 2015 at 14:36  

ha3..kes aq lak dgn cekik maut ni..masa tu umur aq 18 so pengaruh kawan2 aq amik la barang kt cekik maut ni..pakai xsmp 2bln dah rosak pas tu aq pun xbayar la..bila tak bayar dia tarik barang.masa tarik barang tu aq pun tanya ada kena bayar x lepas ni si penarik tu cakap tak perlu dan aq simpan resit yg dia bagi tapi thn 2015 hampir 13thn umo pn dah 31 dia hntr surat katanya ada tetunggak..kepala bapak dia..selama 13thn confirm segala bahan bukti kt aq xde..bila ditanya berapa dia cakap 25k sedangkan bara g dulu baru rm500 je..aq geram aq maki berbakul..so klu dia nak bawa kemahkamah dipersilakan.knp 13thn baru nk cr.bangang ke bodoh namanya tu

X unknown said...
25 November 2015 at 11:25  

Jangan dilayan lagi bagus. Saya ada tercheck kat blog yg lgi satu ni tapi sya lupa blog tu dn saya ada terbaca komen someone dia kata courts ni takde kuasa dgn bnm haa lebih kurang gitu la dan diorang pun tak boleh blacklist nama kita kecuali blacklist tak boleh loan barang kat tmpt dia sahaja.

Anonymous said...
25 November 2015 at 19:59  

Sy baru je dpt msg dari Courts, siap ugut nak sita barang, nak htr surat mahkamah kat sy & arwah suami. Dah tu msg adik sy nak sita brg dia....apa kejadahnya ni. Org yg dah mati pun ko nak saman. Padadal tiap2 bulan byr cuma masih ada tertunggak. dah janji nak settle sikit sbb skrg dah hilang pendapatan tp masih htr msg kat sy dan adik2. 2 bulan lepas 2-3 number cl ckp lorry on the way nak g sita brg. Srh g byr sblm pkl 1 bagai...tiap2 5 min cl bgtau lori dah nak sampai rmh. Yg cl tu siap bahasakan diri dia haji tp bahasa yg digunakan mcm tuttttttt...Bila minta belas kasihan sbb ibu tunggal, diaorg tak kisah pun. betul2 mcm along. Cuma diaorg tak blh bwk parang tetak kita je. Klau tak mesti sanggup buat....punya stress sampai masuk ward. Sbgai org Islam kita tahu hukum kena byr hutang tapi kena jgk lah paham keadaan bila kehilngan pendapatan maka masalah kewangan pun timbul. Bukan tak byr, tiap2 bulan byr cuma yg tertunggak tu belum dapat diselesaikan. Kawan suruh buat report di balai polis dan persatuan pengguna.

Adeela Muse said...
28 November 2015 at 17:48  

Assalam...saya pn ade bli brg dgn courts tp saya kne tipu..bayar cntik tiap2 bln pstu siap salesman courts tawarkn psl cash back tu..konon ambik brg dpt wet..saya ni pn bodoh trus dgr je ckp dia..dpt hp n wet..mcm biasa la klu ambik brg sbln x yah bayo pas sbln bru mula byr blik...ikut tarikh cm biasa saya bayo lg2 saya bayo lbih yelah konon nk cpt abes byr pndekkan tahun...bila tgk bil pas bayo ade no akaun yg bru yg slalu saya byr ade cuma brtmbah akaun..saya pn tnye la salesman yg td tu dia ckp mslh sistem komputer yelah dia ckp komputer btu lpad upgrade..okey la saya leh trima x pkir pe2 pn..msok bln dpn saya bayar ade lg akaun tu..last2 saya cll head opis kt kl knpe saya pnye total agreement brtmbah..pgawai dia ckp saya ade bli brg hp smsung s 6 edge 2bjik..cbe la kira brape saya kne tipu idup2 dgn courts ni..pgi lapor dkat manager tu..tup2 saya dpt cll salesman tu da brnti..rupanye rmai yg kne tipu dgn salesman tu..manager ckp slh saya sbb saya sign..tpkn saya mmg sign cuma tok kuarkn brg,cop jari xde pn...saya x tau mcm mne akaun tu bleh llus tnpa cop jari saya..Allah tu maha adil..saya tgh tggu jawapan dri courts..pas2 ni saya hanya bayo yg saya bli je...brg yg saya kne tipu tu saya xkn bayo...brhati2 ye pda mereka yg de mmbeli di courts...

Anonymous said...
2 December 2015 at 03:52  

Salam...kwn sya pun kena kes mcm ne..10 tahun lalu ada beli hifi dr courts..n d sebab kan bayaran tertunggak..hifi trsebut telah d tarik balik oleh pihak cm..segala tunggakan telah pun kwn sya langsaikan ..mmg dah xda hutang dgn pihak cm...yg pelik nya ne..mggu ne dpt surat dgn x da stem n kol dr lawyer suh byar tunggakan sedangkan brg tu dah di tarik balik oleh pihak cm sndri..lawyer tu bg tmpoh 7 hri ntuk byar rm4000..klu x kena naik mahkamah dgn kos rm7000 sbb konon nya smua prblnjaan kwn sya yg tggung..mana nak cekau rm 4000 dlm msa yg singkat ne..huu..cian si kwn x tido mlm bfikir....hasil slowtalk dia ngan lawyer tu..esok mst bank in rm500 sbg pndahuluan...dia nak minta pndapat sya,tp tkut2 jg kan nnt slh bg pndapat silap2 dia kna sumbat kat lokap..ada sesiapa blh tlg share pngalaman n pndapat x..

Anonymous said...
2 December 2015 at 03:59  

Hampir sama dgn nsib kwn aq ne..nak kena byar rm 4k brg yg dah d tarik 10 thun lalu..huru hara kwan aq tu cr duit nak kena byr dlm tmph 7 ari..

Unknown said...
8 December 2015 at 00:43  

semua yg pernah berhutang jgn dilayan. kbyakan diowg ni collecter je bknnye dr guaman. biasela klu collecter mmg kurang ajar tp diowg xbole buat ape pun sbb diowg ni kejar commisen je. hahaha buat rilek sudah

Anonymous said...
8 December 2015 at 04:01  

Pastu bayar ke tidak kwn ko tu? Ko tengok perjanjian apa dorang pakai barang dah tarik tapi nak kutip balik duit. Baik tak payah tarik kalau ttp nak org byr tunggakan.

Anonymous said...
17 December 2015 at 22:49  

pahal court memot mcm along..xda keja lain ka nak ugut orang..x cukup untuk belanja ka???..taun lain tempat ambil brg taun lain baru nak kol tageh utang..heran rasa..mcm kes tipu je..ambil barang dekat sarawak..semenanjung yg kol..x logik la wey..jgan nak menipu..penjamin x sain pun brg yg org ambil..ko pahal tetiba jak soh kmk org byar..choiii..agak2 la nak menipu..taun 2011 bok sekarang mok kol..heran la wey..x logik..ko fkr berkat idup molah org pea..paloi ..apahal kol lain no paky kol org..xda no opis ka..??Adakah towk kes penipuan??Perlu ka kita lapor polis..hutang org xda kita nakk tangong..rm7ribu dkat rm8ribu..fkr cm carik rm0.10 jak ka!!!ko org melepas Barang Tanpa Sain penjamin Sah pa hal..bodoh..Salah ko org juak!!x logik la oiii..mun org ea x pandai sain mesti cap jari..ng sial court memot towk!!!!X kan nak byar utang orang free jak..kmk orang x tauk apa2..mok embk g mahkamah la nama blacklist la..mcm2 gik paloi nar..mun mok untung cepat eboh nyusah orang..iklan saja murah2 tapi PENIPU!!!!!!!PENIPU!!!!JANGAN HARAP NAK BELI DEKAT COURT MEMOT PENIPU!!!!!!Mok Kaya Awal konon!!!!Kalau betul2 nak tageh utang paky no opis!!tiap minggu kol pa hal..
Ugut mok bk polis kat rumah..Kami tunggu..!!!!!jangan paky no bnyk pakai kol..nampak sangat menipu!!!!Aku Tengok iklan court memot menyampah!!benci tengok!!ugut kdak along!!!HAK RAKYAT D UTAMAKAN!!

Dr_Momok said...
13 January 2016 at 15:44  

Sememangnya benar dengan penipuan yang dilakukan oleh pihak courts .... saya sudah terkena.. barangan saya beli adalah tv philips LED 42'... kisahnya begini....saya beli sebuah tv LED jenama Philip dengan harga lebih kurang RM 1,400/-... promoter @ staf bernama Jaafar yang saya berurusan berkata jika saya beli TV tersebut dapat percuma sebuah TV philip 32' dan player deck blueray philip.kerana ianya sedang promosi beli satu TV LED 42' dapat barangan percuma TV dan Deck Blueray.. hanya membuat bayaran untuk sebuah TV sahaja... bulanan dianggarkan dalam RM 240.... dan bila saya tidak membuat bayaran selama tiga (3) bulan berturut-turut.. pihak courts telah menghantar seorang wakil untuk menuntut bayaran ansuran.. wakil tersebut telah berjumpa dengan saya sambil menunjukkan dokumen barangan... sebaliknya bila saya membaca setiap helaian dokumen tersebut..alangkah terperanjatnya saya.. melihat harga yang tertera di dokumen tersebut bukannya harga sebuah tv LED yang berjumlah RM 1,400/- tetapi sebaliknya berjumlah RM 15,000.00/-... bila saya bertanya kepada wakil tersebut...kenapa sampai harga RM 15,000.00/- sedangkan saya hanya perlu membayar jumlah sebuah tv sahaja.. wakil itu berkata... sila rujuk dengan pihak courts... esoknya saya berjumpa dengan pihak pengurusan courts untuk bertanyakan masalah tersebut... mereka kata memang ada dalam rekod...dan tiada tercatat untuk bayaran harga sebuah TV LED... dan staf @ promoter bernama Jaafar telah berhenti sebulan kemudian ... bagi pihak courts....jalankanlah perniagaan dengan jujur.. bagi penerangan dengan jelas supaya setiap pelanggan dapat memahami sepenuhnya bukannya makan duit..... Inilah dinamakan COURTS MAUT....

Anonymous said...
27 January 2016 at 09:13  

Saya baru jer dapat call dari sorang lelaki , katanya wakil dari cm. dlm thn 2003 ade beli perabot dengan cm, tapi ade masalah bayaran, tak sampai sebulan guna, suruh cm ambik balik perabot. Masa dia ambik tu tak ckap plak kene bayar jugak wlaupun dah pulangkan. Tadi mamat tu ckp dlm agreement ade nyatakan kene bayar, mungkin silap jugak dulu2 terburu2 sgt bli ..n agreemnt pun tak bace, ni selepas 12 thn knp cm cari balik? lepas tu ugut2 cakap kene masuk mahkamah la..takut jugak kot la dorang hantar samseng ke mai pukul.. huhu.. masalahnya barang tu saya dah pulangkan..takkan senang2 jer nak bagi duit kat cm. baik bagi kat orang susah..dapat gak pahala.. huhu..

Anonymous said...
11 February 2016 at 22:16  

Semalam saya telah mendapat call dari syarikat bernama delta untuk menyerahkan surat saman ke atas saya.staf tersebut tanya samada saya ada hutang apa2 brg atau x sbb ada surat saman atas nama saya,staf tu siap bg no surat saman n no tel lawyer yg bernama 'haji ismail' dan minta saya utk call semual haji ismail utk maklumat lanjut.saya tak call pon sebab masa tu tgh berkursus.tak lama tu haji ismail yg kononnya lawyer tu call saya..ok suara mcm muda sgt lg,oklah maybe rezeki dia dapat haji masa muda (sangka baik) lepastu haji ismail tu cakap la dia lawyer tp x cakap dari syarikat guaman apa.dia tanya kenapa tak bayar dan saya cakap ada masalah kewangan sikit.dia pon cerita la kalau x bayar nanti kena ctos ccris la mcm2.bila saya tanya amaun tunggakan dia cakap 1305.25 dan last payment saya bulan nov 2015.dia suruh settlekan separuh dulu sebanyak 600 pada hari tu jugak n the rest bayar hujung bulan.saya tanya lagi skali berapa amaun,haji ismail tu cakap 1403.25.LOL! Tadi cakap 1305.25 tak sampai brapa minit dah lain plak..takpe saya layan lagi.saya cakap nanti saya discuss dgn husband mtk husband bayarkan kalau ada,dan dan haji ismail tu kata kalau nak bayar sampai courts kena call dia dulu sebab account saya dah freeze.dia je yg boleh open balik.hello,lawyer pegang sistem courts?boleh pulak lawyer yg terima bayaran tu,ko bukan settlekan part saman je ke yg sebok2 pasal payment dah kenapa?tadi dia call husband saya mintak bayar at least 300 dulu.tapi husband saya mmg tak bayar sebab mmg tgh takde duit,then haji ismail kata takpe encik boleh bayar besok.lepas baca komen2 kat blog ni baru paham collector2 ni pandai nak ugut berlakon jadi lawyer guna tittle haji la mejar la.ada duit orang bayar la courts,tak payah nak bodoh2 kan diri belakon tapi end up kantoi haha.ok nak share tu je.bye!

Anonymous said...
18 February 2016 at 16:52  

jd ni semua tipu la, yang kononnye nk dtang rumah tok sita barang2. lol..

Anonymous said...
24 February 2016 at 19:47  

Sy dpt call dr lawyer sb xbyr hutang court mammoth sbyk rm8000 lbih...brg pun sy xdpt tp sy kena byr?dah pergi hq setapak selepas 2 mgu xdpt brg sb nk cncel installment tu..staf kata dah setel pembatalan tp selepas 3 bln collector court mamoth call mintak hutang dh 3 bln xbyr....apakah ketahian itu?

Haniza Tahir said...
27 February 2016 at 00:39  

so perlu ke saya bayar baki hutang CM walaupun brg telah pun dipulangkan. kenapa selepas 8thn baru diorg call suh kita bayar.. apa yg perlu saya buat.. skrg ni saya dh pun mula bayar baki dan berbaki RM 4000.Saya rasa xberbaloi nk teruskan sbb brg dh dipulangkan.

Haniza Tahir said...
27 February 2016 at 00:41  

so perlu ke saya bayar baki hutang CM walaupun brg telah pun dipulangkan. kenapa selepas 8thn baru diorg call suh kita bayar.. apa yg perlu saya buat.. skrg ni saya dh pun mula bayar baki dan berbaki RM 4000.Saya rasa xberbaloi nk teruskan sbb brg dh dipulangkan.

lenovo phab plus said...
10 March 2016 at 15:21  

Btl2...haram jadah punya CM,wahai semua orang melayu,mari kita boikot CM ni..jgn amik barang dia....klu x hidup kita kena ugut

Anonymous said...
15 March 2016 at 21:45  

Suami saya baru meninggal 42 hari.Entah mcm mana wakil CM call. Kata mendiang ada hutang beli kamera RM3250. Katanya I penama nombor 1. Tapi seingat I tak pernah sain apa dgn CM. Katanya akan saman. Kejam betul CM tak peduli orang tengah susah!

♥~Tiah Amir~♥ said...
23 March 2016 at 20:44  

Untuk semua yg bertanya, dlm malaysia ni ada Limitation Act, any hutang, nak claim, jenayah ke ape ke, org yg nk claim kena claim dlm tempoh 6 tahun sahaja. Kalau hutang dah lebih daripada 6 tahun, sila abaikan. Tambah2 lagi barang dah tak ada dekat kita. Itu ap yg sy tau, kalau salah boleh betulkan.

Anonymous said...
23 March 2016 at 20:48  

Takziah puan. Untuk makluman, cm xboleh nk senang2 saman penama. Tambahan kalau puan x pernah sign apa2.

Anonymous said...
25 March 2016 at 10:36  

saya pun kene gak mcm yg dikomen sebelum ni. brg pun dah xde. beli xsampai 6 bulan rosak. ugut mintak bayar penuh. saya mintak datang ambil barang xde pulak nak ambil. siap call ofis ugut bos sy suruh bayar. dah mcm along. nak blaklist nama. kecut gak dengar. hari ni hantar sms nak beku akaun dan nak dtg opis atau umah nak buat semakan. hurmmm..

mohamed hafiz said...
28 March 2016 at 12:22  

sy ada balence rm13++ pun kena ugut br je tertunggak dekat 3 bln. yg peliknya collector minta bayar 3 bln punya payment. siap ckp nk saman la cakap lowyer dh failkan kes ni. lagi balence tggl sikit lagi la cm kejar mcm sy x bayar setahun.ape yg boleh sy buat diorg ni mengugut nk fax slip utang kt opis supaya hr blh tgok privecy sy.

wokYoh said...
30 March 2016 at 14:24  

Kes sy...thn 2001..beli brg tp phk cm ambik blk...minggu lps...terima call dr phk cm bnama ana..bgtau sy ada tunggakan lg 2600 slps brg di lelong...suh byr aritu jgk...bila ckp xde duit...dia ckp nak proceed mahkamah..then kos mahkamah sbyk 1500 sy tggung..sy diamkan je...2 ari lps..dpt sms dr pihak cm..bgtau nak buat pcarian alamatdn kos pencarian sbyk 8rts lbh sy kena tggung..arinie..terima lg sms bgtau nama sy akan di senarihitamkn citos ccris oleh bank negara..yg peliknye...dgn nama isteri sy skali tu nak di senarihitamkn..sdgkn kes sy thn 2001...wife sy pun xwujud lg mstu..sy kawin ngan wife sy 2011...siap sms wife skali...sy reffer pd knln bank...diorg ckp xyah lyn...diamkan je...lgpun hutang dh lama...persoalan sy kat sini...darimana diorg trace no hp sy n wife sy...klu sape2 tau..blh trgkan..sbb sy nak bwk isu pecah maklumat peribadi pelanggan nie...skrgkn dh ade undang2 lindungi data pengguna...tp sng2 je diorg blh trace...ade org ckp melalui talian hp yg digunakan..maxis digi or celcom..betul ke?

Anonymous said...
1 April 2016 at 18:52  

Ayah aku dulu ada amik barang CM dlm tahun 2008 lepas tu CM dtg amik barang balik sbb ada tak bayar la. Skrg pun ayah aku dah takde dah.

Nak dijadikan cerita, hari ni 1 APRIL 2016 JAM 6 PETANG tiba2 dapat msj dari CM (not sure CM atau agen yg dilantik) bgtau yg kes ayah aku ni dah kena panggilan mahkamah la and charges semua kami kena tanggung . Lepas tu aku terus call nombor yg diberi.

Dia kata dia dari bhg legal la. Pastu aku cerita kat dia yg ayah aku ni dah takde so apa patut aku buat.

Selalunya la kan pihak2 finance provider ni firstly dia akan mtk surat notification (surat kematian) dulu. Tp ni tak, terus ckp, mesej tu dihantar sbb kes tak boleh tutup pasal ada penjamin. So kena buat settlement dulu.

Masalahnya dia takde sebut pasal kena bg surat kematian bapak aku. Nampak sgt kejarkan duit tu.

Terus aku call hotline CM. Dia bg satu nombor utk aku refer bhg legal dia. Pastu dia habaq yg diorg bukak office hour ja. OFFICE HOUR JA!

abeh yg aku call awal2 td tu betul dari bhg legal CM ataupun dari agen pengutip hutang tu? Mcm poyo jugak la cara dia bercerita kat aku td. Aku kata la aku nak direct pergi hq cm ja pastu dia kata kalau p sana pun diorg akan suh call dia gak.pastu dia kata sampai je cm terus call dia. Pastu beria2 cara mcm tak bg aku p direct courts mammoth je. Fishy sgt.

Mira Demc said...
7 April 2016 at 11:53  

Minta penerangan smua.. Btol ke klu kita tk jelaskn tunggakn yg dberi.. Serta merta blacklist d ctos /crisis..Kd bank dibekukn..Waran dr mahkamah dkeluarkn.. minta kerjasama sapa yg pnh tkena,explain

Mira Demc said...
7 April 2016 at 11:56  

Minta penerangn kt smua.. Btol ke klu kita tk byr wang tunggaKn. Mereka akn hntar surat ke mahkamah,serta merta akn blacklist kt ctos/crisis..Dn mereka akn kluarkn waran..Kad bank akn dbekukn..Sy buntu Dn keliru.. Tp sy ada hubungi sorg staff dr bhgn kwangan pmbyrn dn tunggakn..Mereka prOceed berapa byrn yg sy mampu byr..Dn mnta sy ignore kn aja pnggilan paksaan tu db trus byrn spt biasa tiap2 bulan. Yg mana btol sbnrnya..

Afziyanti Noor said...
13 April 2016 at 11:35  

ada sape2 boleh tlg saya..
saya pernah beli hp kat cm tapi sy kena ragut n ada surat report..
pas kena ragut tu sy ada bg utk a few months tp pastu sy stop..
sy geram sangat x leh nak claim ngan cm sbb ktnye kalau nak hilang or ragut mest dlm umah @ alamat berdaftar je..
kes 2014, baru td sy dpt call kt nya 18/4 mereka nak failkan saman di mahkanah..
kt nya dia wakil dr cm bukan collector..
018-968 4183 (kamarul) minta sy byr rm500 sblm 15/4..
kalau xde pembayaran dia akan proceed saman kat mahkamah di pj..
apa yang perlu sy buat?
dia direct call nombor office bkn hp saya..

Sha Sha said...
14 April 2016 at 13:19  

pada thun 2000 sy membeli Hi5 dgn harga rm3K. TP TELAH DIPULANGKAN SEMULA PD CM.
CM KATA, SEMUANYE SUDAH LANGSAI. tp pd tahun 2016 ni, sy ingin membuat loan bank, loan sy tidak dilepaskan sebb ada baki yg tertunggak pada CM. sy pergi ke CM, pihak CM kata baki tertunggak rm6K. DH BAYAR RM6K, BARU NAMA DIBERSIHKAN. mcm mna sy nk bayar, sedangkan barang dh dipulangkan dan dh lama x de, MCM MNA SY NK BUAT PINJAMAN LOAN KLW MCM NI...
MINTA PENJELASAN PD SESIAPA YG TAHU CARANYE..

Anonymous said...
14 April 2016 at 16:13  

Hutang dgn courts xde kaitan dgn bank so courts xde hak nk htr nama kite u balcklist.klu dia ckp mcm tu jgn percaya..ugutan suruh bayar je tu

Anonymous said...
14 April 2016 at 16:15  

Klu hutang dgn courts xde kaitan,dgn bank..mybe hutang lain yg penah awk bt..sbb d blacklist kt bnk,negara.cuba tnya bnk negara knp nm awk d blacklist

Fiza Zack said...
15 April 2016 at 01:03  

saya ad hp note 6 ke 7 bln lps...tu pn sbb tunang sy nk sgt pakai hp note 5 tu...harga brg lbh krg dkt 3k...ikat 5 thn jg dkt 10k...pada mulanya sy byr mcm biasa...lps 3 bln adlh masalah..jd sy byr 2 bln skali....yg trbr ni bln lps sy byr 2 bln skali...bln 2 ngn 3...jd bln 4 ni sy blom byr lg...slalu akan ad msj dr no nilh 6203 x silaplh...mnta byr di jelaskan...klo x byr colecter akn dtg umalah blah2.....sy abaikan je...jji yg tunggak 2 bln sy byr...yg sy x puas hati bln 4 blom cukup bln 4 lg ad msj no hp..ckp x byr kne tariklh dn mcm2 lg...yg sy pelik msj tghari klo x byr kne cas bil ap tah 350...lps tu ptg msj lg tiba2 kne byr 1500...pe bnda cm ni...mcm sial menyesal gle amik brg...blh tlg mcm ane ea...dhlh bln tgh truk...

wokYoh said...
15 April 2016 at 13:39  

Debt collector tu...selain no 018 tu..byk lg no lain diorg gunakan...aritu skali sy save tiap2 no yg diorg guna...bila trace kt media sosial mcm wechat or whatsapp..ade yg dr indon pun ade..siap tatoo kt lengan mcm ahlong..psl kes sy dulu sy da reffer pd polis dn org bank..sbb ada knln polis dn bank...diorg cuma ugut je sbb diorg dpt komisyen klu kita byr..diorg ckp klu xmampu..diamkn je..xyh lyn..tp klu mampu nk byr..pergi berurusan dgn cm sendiri dn jumpa org atasan..xyh berurusan dgn debt collector..mcm kes sy..dh 15thn br nk call mntk hutang..tgu la 15thn lg br byr kot

Anonymous said...
19 April 2016 at 12:12  

saya pun sama...call je courts tanya status akaun semasa n tunggakan...1 800 88 1832...saya dah call courts n dia cakap saya xde tunggakan next payment 26/4.. kekadang courts memang bengong...smlm received sms ckp nk tarik barang... sebab tu la saya call courts terus n sy ckp dgn pegawai tu saya terima msg nk tarik n dia ckp just abaikan...emmm

Unknown said...
21 April 2016 at 09:55  

Saya simpati dgn you. tapi kalau dah polisi insurans yang you ambik tak cover untuk kehilangan/kecurian diluar alamat yg didaftarkan mmg tak boleh nak claim la. contoh insurans kereta kalau tak ambil coverage utk cermin depan/bencana alam....kita tak boleh claim kalau cermin depan pecah / banjir / tanah runtuh...

hamba allah said...
21 April 2016 at 10:07  

Salam cik....saya bukan nak masuk campur/tunjuk pandai....sekadar nak berkongsi.... Sekiranya polisi insuran yg cik ambil hanya cover untuk kecurian/hilang premis/alamat yg didaftarkan...Jadi sekiranya kecurian/hilang diluar premis/alamat yg didaftarkan mmg insurans tu tak cover....Mungkin risikonya lebih diluar alamat/premis yang didaftarkan...Mungkin you kena bayar lebih untuk coverage tersebut (sekiranya ada)...
Contoh :
Insurans kereta ada polisi tambahan untuk cermin depan / bencana alam.... sekiranya kita tak ambil polisi tambahan kita tak boleh claim sekiranya cermin depan pecah / berlakunya banjir, tanah runtuh dan sebagainya....
wallahualam...

merpati_biru said...
21 April 2016 at 11:10  

SAYA BARU DAPAT MSG.. MAHKAMAH SIVIL JLN DUTA.. NK IKLAN SURAT KHABAR.. BETUL KE? KEJAP KATA RM2195. LEPAS SEMINGGU JADI RM2800..

merpati_biru said...
21 April 2016 at 11:26  

SAYA ADA BELI TV PLASMA. TIBA2 ADA MASALAH KEWANGAN YG MEMANG TAK DIJANGKA. CM CALL BYK KALI SIAP UGUT NK LELONG BRG2 UMAH. SIAP CKP NK JUMPE PENGARAH TEMPAT SAYA KEJE. LEPAS TU SAYA PINDAH UMAH. TAPI UMAH LAMA TU STILL TAK DISEWAKAN SEBAB BARANG2 MASIH DIRUMAH TU. THEN CM HANTAR SURAT TAPI TAK DILAYAN SEBAB SAYA TAK DOK SITU LAGI. SO SEKARANG CM UGUT ADIK SAYA PULAK. SEDANGKAN ADIK SAYA CUMA ORG YG BOLEH DIHUBUNGI BUKANNYER PENAMA KEDUA @ PENJAMIN.. SIAP KATA NAK B/LIST BAGAI. N NAK LELONG BARANG2 UMAH MAK SAYA; ALAMAT BERDASARKAN IC.. BETUL KE CM BOLEH BUAT TU SEMUA? MOHON PENJELASAN...

Smile cheah said...
25 April 2016 at 17:08  

aku pon ade jugak beli dengan courts, tapi takde lah sampai mcm tuh sekali, sebab aku tak pernah miss bayar dengan courts , so diorng pon tak kacau aku mcm korng kne kacau..

Magic Bean said...
25 April 2016 at 17:12  

aku takde masalah dengan courts, tambahan pulak skrng ni nk raya.. mungkin aku kan buat pembelian dengan courts je, bende ni semua klau kite ikut syarat dia betul2 mungkin takde masalah..

Mohd Shahrul Nizam said...
26 April 2016 at 20:43  

bro bini ak pn bru je kna ugut nk bekukan acc bank....blh ke dorang bt mcm tu....

Mohd Shahrul Nizam said...
26 April 2016 at 20:53  

dorang ade beku ke acc bank kta...wife saya baru dpt msj nk block acc bank...siap dtg cari kt tmpt krja lg...

Sophia Alexander said...
27 April 2016 at 09:35  

aku pon harituh hampir nk kene saman dengan courts, tp aku tak paham knp nk saman, mungkin aku lambat kot bayar.. hehehehee!!

Smile cheah said...
27 April 2016 at 09:39  

kadang2 bende saman menyaman ni kebanyakkan terjadi atas kite sendiri, kite mungkin tak dapat ikut ape yang telah kite janji kan.. diorng cuma buat kerje diorng, bukan salah diorng, kite sebagai pelanggan jangan la selalu amik mudah dgn janji, itu masalah individu skarang, klau boleh ikut peraturan dan syarat yg telah di tetap kan aku rase takde masalah, sbb aku membeli dengan courts, tambah2 pulak nk raya ni, aku dah stanby nk beli perabot raya untuk keluarga aku. mabye beli online je, sbb courts dah ade online kan..

Magic Bean said...
27 April 2016 at 09:44  

betul-3, kite ni kene tepati janji baru lah takde masalah dgn org, kebiasaan org yang tak tepati janji yg buat org selalu amik tindakkan kn.. skrng aku dengar courts ade promotion beli dengan online.. yang ni lebih mudah kot untuk buat pembelian :)

Teh Moet said...
27 April 2016 at 09:50  

courts dah ade penghantaran terpantas di area klang, beruntung sape duduk klang :) hehehehee!! nk raya courts kan, so kedai2 perabot dah bnyak buat promosi skrng ni, courts siap dah buat page (memang senang) ahhaaha.. aku ade bace, promotion mcm barangan ade, gadget, perabot, barangan elektrik dan macam2 jugak lah.

Anonymous said...
29 April 2016 at 07:53  

Salam. Utk info anda semua. Courts sebenarnya xde hak nak blacklist kan anda semua. Ccris ctos. So jgn la risau. kalau anda buat loan bank sangkut. Mesti ada sebab lain. Yg pasti bkn dr courts. Anda boleh ke bank negara utk cek boacklist/ccris/ctos. Anda cuma blacklist dekat courts m sahaja. Sbnrnya korang x nak byr hutang korang tu pon x pe. Tapi!! Anda akan dpt malu la. Sbb dia akan call office dgn no rujukan yg kite bg masa apply tu hehe. Cm akan guna 3rd party company utk mntak hutang dr anda. Sbb tu la diorang ugut mcm ah long konon ade lawyer lah ape lah. Suma tu mengarut hnya utk menakut anda. Utk info korang. CM sbnrnya dh bnyak kali kene saman dgn customer dia sendiri. Biasanya diorang kalah. Dan settle kt luar dgn customer. Kalau korang nk company ni bankrup sy nasihat x payah la bayar hutang korang tu. Ramai yg hutang dh 15 tahun 20tahun smpai skrg x blacklist2 lg. Tp tu lah. Hutang mesti di byr kan. Hmmm.. Utk info anda lg. Skrg nama dia bukan courts mammoth bhd dah. Skrg dh jd kecik. Courts sdn bhd je. Dulu diorang punya hebat siap masuk bursa saham tu. Haha. Skrg dh xde dh. Dh jd sdn bhd je pun. Kalau korang suma pakat x nk byr skrg ni. Jd courts kubur la diorang haha.

Fariz Farr said...
28 May 2016 at 17:32  

Insaflah bani melayu.. sampai bile nak kene tipu dengan courts ni. Kdg2 terpikir bukan salah depa tapi salah diri kita sendiri yg membeli diluar kemampuan.. gaji rm1000 ade hati beli henfon rm3000.. 3 bulan gaji tu beb.. tapi cara kutipa n courts pon mcm cibai jugak.. gune gengster n ugutan.. diorg ugut je sebab diorg tau market diorg is pada org yg kurang berkemampuan + tak fikir panjang = senang ditipu. Luaskanlah pemikiran wahai bani melayu. Jgn jadi mangsa syarikat2 rakus mcm courts ni.. tak kemana kejar nikmat dunia kalau dok dihantui hutang courts smp ke akhorat beb!

Sedarlah.. jgn jadi mangsa courts lagi wahai bani melayu.

emma ibrahim said...
3 June 2016 at 19:09  

Saya pon terkena jgk..hutang tnggl rm400 je kot..xkn smpai nak mufliskn saya.nak gelak jugak bila smpai Surat tu Kat rumah.ni nk bayor sikit2 smpai hbis.cm mmg mcm barua.menyesal la amik barang Kat cm

i penawar said...
5 June 2016 at 15:35  

Memang pun dah terkena,nak beli laptop harga Rm1000+, offer dpt handphone apa tah, bila tulis invoice RM6000+, betul2 gila. Balik rumah, kaji blk dengan bayaran tu mmg tidak munasabah,Lps tu contact blk pekerja yg buka invoice, boleh dia x nak ckp dan x nak bekerjasama, last saya call bahagian kelulusan utk buat pembatalan. Ini bukan saja along dan lintah darat. Merana org ramai. Sebelum ni mmg la byk saya beli dgn CM sampai berbelas akaun dah. X mahu lagi la dengan mereka ini

Anonymous said...
13 June 2016 at 11:04  

i penawar dah berbelas akaun baru la ni x nk beli lg ngn CM ke..sy sekali kena terus x nk lg..ada ke brg body lawa tp dlm mcm dah 10 tahun guna, baru 3 ari pkai dah runtuh cam bangunan tinggi roboh..huhu..mmg benggong la CM bg aku brg second hand, sbg pelanggan mmg la pcaya 360' darjah..

Boboi said...
15 June 2016 at 09:07  

saya ingin kongsi kepada anda semua... baru2 nie sye menerima satu surat dr CM mengatakan sye ambil barang dr CM bernilai RM7+++ iaitu 10tahun yang lalu. Tetapi sye tidak ambik dan mendatangi apa barang dr CM. Pihak lawyer dr CM mengatakan sye blh dibwk ke mahkamah disabit kesalahan kerana berhutang dan boleh di block semua benda boleh dikatakan muflis. Pada hal sye tidak ambil ape2 pon. Dulu sye penah ambil barang di Klang CM. itu pon dh abis bayar. Dtg pula brg yg cakap sye berhutang dr CM KL. Apa gile sye nak ambik jauh2 kt KL tp kt Klang ade. Ini kes penipuan diantara pekerja CM sendiri. Barang sye tidak ambik tp kena pulak bayar....!!!! sesiapa yg aniaya hamba-NYA nie ada balasan dia tidak di dunia tapi diakhirat. Alhamdulillah.

Anonymous said...
17 June 2016 at 13:43  

Sy dah berhutang..baru dapat call dari pejabat guaman kuantan.,menyatakan diorg tengah keluarkan waran sita dari pejabat pokis untuk sita barang..mmg betul sy tak bayar tp sy minta tempoh untuk setel..org peguam tu ckp kena bayar rm3k sebelum pukul 4 pt n siap pesan kalau nak buat pembayaran byr penalti rm3k tu dulu bru byr hutang court maut tu..mcmana ni..sy minta tempoh seminggu tp entahlah..

Anonymous said...
17 June 2016 at 13:55  

Hari ni ada org dari mahkamah kuantan call sebab diorg ada waran polis untuk sita barang untuk tunggakan..n bila aku call dgn org ni haji ape tah nama dia 0183552091 untuk bincang pasal pembayaran..berkeras suruh bayar jugak rm3k sebelum pukul 4 ptg ni..aku nak gagau mana..diorg ckp surat dh bnyk kali hntr..diorg ckp ni utk byran penalti sbb xbyr hutang courts mammoth..so ade sape2 boleh tolong jelaskan.,boleh ke diorg dtg umah n sita semua brg..siap ckp lg kereta boleh di sita..rumah boleh disita n dilelong disebabkan gagal bayar..betul ke ni?..risau jugak ni..

Anonymous said...
17 June 2016 at 14:06  

Tadi tuan haji dri lawyer mana entah call cakap nama sy ada dlm mahkamah sb x bayar. Skrg diorg tgh otw dtg umah utk sita semua brg rumah2 mak saya..nak tampal gambar sy kat seluruh kmpg sb sy dh disita..siap nk pasang kemah depan rumah sy utk lelong brg2 rumah sy.betul ke seperti yg diberitahu itu.

wokYoh said...
17 June 2016 at 21:53  

Debit collector tu...nyamar jd lawyer...

Sakinah Hazwani said...
22 June 2016 at 17:58  

Saya ada hutang tertungak 4 bulan,sebelum ni bayaran cantik,Suami saya sudah berhenti kerja atas faktor kesihatan,saya sudah menghubungi courts,saya nk pulangkn,tp courts tak mahu,jadi perlu ke saya pulangkan,,saya tak mampu nk bayar

wokYoh said...
27 June 2016 at 22:03  

Klu pulangkn pun...still diorg cr suh byr...sama la mcm sy...thn 2001...brg dh return...time lelong brg 1 surat pun xde bgtau brg nk lelong...now 2016...dpt cr sy call bgtau ade tunggakn n kena settle..klu x..kena naik court la..nk blacklist la..mcm text diorg antar...bila di tanya brg apa...xtau...xdpt call sy...dia call isteri sy...yg xlogiknye...bila tanya brg apa..blh dia ckp set home teather..pdhal yg sy ambil komputer...last2 sy block no yg diorg contact sy...nk tgu apa episod sterusnya...

Anonymous said...
9 August 2016 at 14:50  

Bila dah berhutang kenalah bayar walaupun cekik darah. Sebelum sain agreement korang kenalah faham betul2 syaratnya, jgn teruja sgt nk barang smpi pandang mudah agreement. Kita ada hak sbg pengguna untuk baca dan ambil masa betul2 sblm setuju. Yang lari tk nk byr hutang tu sia sia sajalah sb barang haram ada dlm rumah. Saudara/ri paham paham sendirilah. Aku pun berhutang jugak dgn CM sebanyak 3 kali tetapi semuanya early settlement walaupun tkda diskaun sehinggakan aku di pilih sebagai Platinum Customer dan offer macam2 barang,diskaun bagai.

Nora Me said...
12 August 2016 at 17:01  

Betul tu.. kite kne kejar dgn pengutip hutang sbb slh sndri xnak bayar hutang.. so.. jgn slhkan org kalau kita sndri suke lari dari bayar hutang.. masa nk sign aggrement CM x letak parang kat leher atau pistol kat kepala utk pakse kite bali barang die.. so tepuk dada tanya selera. Kalau diorg buat iklan or flyers harge murah itu cara diorg buat marketing.. kite yg bijak pandai ni kenapa x boleh fikir dlu.. sy pun penah amik brg courts tpi x penah kne kejar or maki ugut sume sbb every mth sy byr on time ikut perjanjian yg dah dipersetujui. Nasihat sy jgnlah nk beli seterika pun sampai nk hutang dgn CM.

Joe Kimmy said...
17 August 2016 at 09:37  

Sya bru kna ni..ada org col ckp dia lawyer lps tu bgtau nnt ada lori sampai utk amik brg2 kt rmh kecuali makanan n pinggan mangkuk..tunggakan rm2k lbih tpi klo lori dtg rmh dia akn amik brg2 yg bnilai rm6k ke 7k sbb dh masuk kes guaman..dlu yg beli brg arwah isteri tpi dia dh meninggal sbb kna asthma,so btl ke kena mcm tu? Siap ckp dtg rmh nk bwk polis dtg bagai..btl ke? Ada jugak collector ni aku pukul dh lama tk bantai org ni.

Anonymous said...
19 August 2016 at 13:30  

arini sy dpt panggilan dr org cina yg mengatakan dia dr pjbt peguam...nk dtg uma sy nk amik2 brg2 uma sy.....lps dia bg no tpon nama zakaria pbt peguam mn ntah....sdgkn sy x pna dpt ap2 sirat dr peguam...tiba2 arini dia nk srh sy byr 1800 kt cuorts lps bgth kt pjt peguam....sy mmg x dpt byr dhkt 5bln...peguam tu ckp klo x byr 5 bln keatas mmg kne saman....menyesal gilalh amik brg kt courts....blh tlg sy.....mcm sy nk buat...srh sy byr ari 1800...br dia x saman sy...mmg sial cm ni

Fiza Zack said...
19 August 2016 at 13:31  

cm.ni mmg mcm sial....nyesal amik brg kt cm...

routermen said...
24 August 2016 at 20:13  

moral of the story. jgn berhutang pada benda2 yg tak sepatutnya. kalau rumah tu logik lah. ini tv pun nak berhutang . bukannya korang tak boleh hidup tanpa tv

Anonymous said...
25 August 2016 at 23:02  

Penama utk rujukan pun kena.bayar hutang alasan tak dpt contact. Nak sita barang konon. Surat lawyerlah. Hello....bukan.aku.yg berhutang. Bukan guarontor pun.takder sign apa2. Kalau. entik siap polis dah tunggu depan pintu atas tuduhan mengugut.

noor Jr said...
2 September 2016 at 12:38  

Saya ada hutang dengan aeon sbb beli motor. Sekarang dah 3 tahun lebh saya rak bayar hutang sebab dah tak keje. Saya takut nak tel aeon,takut kena bayar sekali gus. Saya tak mampu nak bayar. Lagipun saya takut nk naik mahkamah. Mana ada duit nak upah lawyer. Patur ke saya tel pihak aeon untuk bayar blk utang yg dah lama tertunggak tu. Aeon xleh cari saya sebb dah lama pindah.

Anonymous said...
5 September 2016 at 17:33  

hari ni dpt kol dr no 017Xxx kata nak sita barang2 kat umah sy. pasal hutang ngan court..dia suruh kol org nama tengku ntah apa2...tp biadap nya ya ampun org nama tengku tu..dia nak sy byr rm2800 sblm tengahari kalau x diaorg saman sy...sy ke court nak tgk bila sy x byr n statement rupanya dh stahun lepas..knp diaorg x kol time i x byr..sy sendiri pun xtau ada balance sebab slalu byr on9...sy nak byr ansuran tengku babi tu cakap sy melawan mahkamah

Iszara Hanna said...
5 September 2016 at 23:43  

Baru dpt call dr collector ptg td. Call ofis lak tu..dah satu ofis tau psl sy berhutang dgn CM. Thn 2014 mmg ada tunggakan 6 bulan tp awal thn 2015 dah bayar semua hutang2 tunggakan tu,then tiap2 bulan bayar mcm biasa x pernah miss melalui maybank2u. Bulan lps lewat sket bayar sbb ada masalah kewangan tp plan nak bayar awal bulan ni tup2 dpt call suh bayar tunggakan 8++. Ansuran sebulan rm98 je,tunggak sebulan sampai jd rm8++ ke? Gile ape? Yg heran tu paksa bagai nak rak suh bayar sebelum pkul 4 ptg.kenapa mesti pukul 4?? Knapa x pukul 5ptg?6ptg?7ptg? Atau sebelum CM tutup pkul 10mlm? Bila sy tanya tunggakan 8ratus tu thn bile n bulan berapa punya,dia x boleh jwb.asik paksa sy suh g bayar pkul 4ptg. Siap ckp, "da tau x bole bayar kenapa dlu buat hutang?" Kurang ajar sungguh dia. Esok kalau dia call ofis lg sy x teragak2 utk buat report polis sbb mengugut pelanggan dan sy x takut sbb sy masih simpan semua bukti2 pembayaran.

Anonymous said...
25 September 2016 at 22:00  

Kahkahkah dia igt dia siapa nak ugut2 ingat aku ayam sampai skg aku xbayar barang pun dorg xdpt blk bru padan muke aku peduli hape blacklist dgn dorg lain kali jgn biadap sgt k take note wa x rugi pape kahkahkah

Anonymous said...
28 September 2016 at 16:32  

sy nak tanya barang beli 2013..ada skip bayar ansran..lpas tu datang surat minta bayaran 6000..then mereka siap bgtau akan bekukan akaun gaji dan akan keluarkan arahan untuk autodebit kepada semua bank di malaysia atas nama saya..sesiapa boleh tolong ada tak yang pernah kena mcm ini..

Anonymous said...
6 October 2016 at 13:30  

Mmg cekik darah.bli mesin bsuh hrga 1400..hutang 4 tahun jdlah 4k ++.. haha.plg x boleh blah..if bt full settlement (skg blm smpai stahun byr).. still kna bayo full outstanding.no rebate ktanya...kejammmm tul.depa nk kaut untung x ckup2 lg ke oiii..

Unknown said...
7 October 2016 at 17:38  

Hello.... Sy skrg ini tengah bingung sb betul kah court boleh sita barangan dlm rumah atau apa 2 harta dlm rumah sb tidak bayar installment selama 1 tahun.. Please advice n komen...

Anonymous said...
8 October 2016 at 01:31  

nasib awak sama cam sya...ada hutang courts...nama dah ctos..nak buat personal loan dgn bank x lulus sbb sangkut hutang courts....tpi ada cara lain..sya buat pinjaman dgn koperasi...

Anonymous said...
8 October 2016 at 01:34  

memang mulai tahun ni courts dah blh blacklist nma si penghutang....sya dah kena sbb tu sya thu...bila personal loan dgn bankrakyat x lulus...staff bank yg bgtau...nma sya dah ctos oleh courts mammouth...

Anonymous said...
8 October 2016 at 01:41  

pasal kena ctos ni mmg betul...sya dah kena...nak buat personal loan dgn bank rakyat...tpi x lulus...staff bank cakap sya ada hutang courts...mrk dah ctoskan nama sya...

Anonymous said...
12 October 2016 at 09:34  

Tapi mmg betul la sekarang.. Courts boleh blacklist nama orang yang tak bayar hutang dia...
Saya dah kena.. Tertunggak 22 bulan.. Saya nk buat personal loan tak lepas.. Staf bank Rhb cakap nama dah blacklist sebab courts.. Sekarang ni semuanya dah masuk dlm sistem kalau kita Tertunggak bayaran melebihi 6 bulan

acon viva said...
12 October 2016 at 21:25  

Elok nya babi court ni kna g bom sume skali premis2,kasi bangkarp syarikat ni,mmg teruk bisnes court,melampau2 intrrest kna bayar..sbb tu la org kata yg kaya lg kaya,yg miskin lg miskin.memangla kita kna belanja ikut kemampuan,tp nk belanja ikut kemampuan mcmna,brg2 sume dh naik,nak xnk kna jgk brutang dunia skrang ni,yg kaya tu kasi tlg la org miskin ni,jgn bg berhutang pahtu melampau2 kena interest..sbb tu la ramai yg xdpt byr..

acon viva said...
12 October 2016 at 21:27  

Suh je g masuk sita kalo berani,kalo xnk kluar balik dri kg tu...ugut je cmtu..sbb babi court ni kuat mengugut custemer..

Aimah Nakal said...
17 October 2016 at 12:03  

Kat sini sy nk kongsi gak...abg sy n suami sy ade amek brg cm nih... Haritu tarikh 12hb 10 org cina call sy..ckp naknsita brg uma n lelong brg2 satu uma untuk cukup kn rm11k.. Seperti mana brg yg diambil.. Dy akn sita brg satu uma bkn setakat brg cm jer. Dy nk dtg bwk polis.. Tp dy swoh call haji sulaiman dr syarikat guaman..dh call hj sulaiman, dy pnye cara ckp..mmg dgr suara org muda.. Dh nme hj kann... Nama Allah xlekang dlm perkataan dy.."Allahu Akhbar". Dy swoh abg sy bayr rm3500 dlm mase 2 jam..mane nk cari erk duit sebyk tu... Dy ugut..ugut.. Mmg menangis la time tu..sbb xtaw pape.. Lg pikirkn itu uma mak sy...si cina bangang tu plak asek call jer.. Sy dh nk smpai balai nih..nk dtg dgn polis...nmpak x kevavian nye tu....!! Last2 hj sulaiman yu kasi bayar half sbyak rm1500.. Ok dh buat pembayaran... Dy swoh call dy.. Dlm resit byr plak..ade nmpak fee.. Ats acc no dy.. So..maksudnye.. Dy dpt komisen dr court..hmmm..bangsat pnye cm.!!! Si skrg ni..suami sy plak yg xbyr 5bln sbb brg rumah dy xmncukupi n rosak cept... Skali mahkamah call swoh byr rm2500 pukul 1 tgh hri... Name dy hj mustapha.. Smue loyer buruk nih haji ke??? Mampos!! Cara ckp mmg sma cm hj sulaiman... Cara mintak pon same..lau x..brg uma dy sita.. Ape pndapat??? Nk buat report polis ke x? N nak byr ke x rm2500 tu??

Anonymous said...
3 November 2016 at 12:24  

Itu awak wahai smile cheah....yg bernasib baik ada duit untuk bayar....yang tak boleh bayar tu bukannya diorg taknak bayar..tp ada masalah kewangan yg tak dijangka..mcm kematian si pembayar,kena berhenti kerja,mcm2 la masalah lain..cuma saya doakan sape2 yg ada masalah dengan kaut maut ni murah rezeki untuk selesaikan hutang2 mereka..harap courth mammoth ni cepat2 gulung tikar

Mr ReemY 36 said...
3 November 2016 at 13:12  

sy pon ade membeli brg dgn cm. disebabkan mslh kewangan yang melanda, sy tidak dpt mbayar bulanan . Skrg ini, sy telah dihubungi oleh CM yg menyatakan mereka akan dtg untuk collect brg kalau sy tidak dpt mbayar dlm amaun yg ditetapkan. Mslhnya sy mmg tidak ada duit skrg ni. Skiranya sy tiada d umah, adakah pihak cm/debt collector memecah pintu rumah sy utk mengmbil brg2.

Esya Stelova said...
4 November 2016 at 18:02  

Sape twu mcm Mne Sy Nk batalkn kontrak dgn courts.? Sy dh X mampu Nk byr brg die lg... Sy isaw setiap hari dpt msg collector Nk dtg uma amek brg... Kalau Sy bg brg n langsaikn tunggakan 2 bln Tu... Bole x batalkn kontrak Sy ngn CM? Sy dh X Nk brg die dh pun.. Die Bole amek lAa... Geram cgt la.. Dh la collector Tu biadap cgt

Anonymous said...
10 November 2016 at 15:15  

memang saya ada hutang courts malaysia ,bila baca blog ini ingat mereka peguam semua itu tipu bila saya dapat surat mahkamah untuk hadirkan diri saya telah pergi ke mahkamah,disini saya memang bersalah di sebabkan tidak membaca syarat perjanjian tersebut.saya cuma nasihatkan saja maybe korg semua tidak terima surat tersebut bila sudah dapat kena hadir ke mahkamah akan persalahkan kita juga.semua hutang kos kerugian kita semua kena tanggung tersebut merugikan masa saya, tidak berbincang dengan mereka terlebih dahulu di sebabkan percayakan blog ini ,kalau kita xberhutang xkan mereka tuntut hutang asyik call sebab dalam mahkamah semua akan di tanya,xkan sampai mcm ini..di sini memang saya yg salah kerana tidak berfikir sebelum ambil barang tersebut.korang semua tunggu je lah apa yg akan terjadi nanti.Peguam mereka akan bagi kita semua rugi lagi banyak bila dalam mahkamah nanti.Hakim akan berpihak dengan mereka disebabkan ada bukti syarat perjanjian yg kita sign tersebut.Korg tunggu aja lah sampai bila bila mereka akan tuntut juga kalau di biarkan mereka lagi untung lagi harap maklum.

Penglipur Lara said...
10 November 2016 at 18:42  

Betul ke dorg sita brg???betul ke smpai bole bergaduh??

Anonymous said...
10 November 2016 at 22:24  

Sama la, sy dh 6 bulan trtggak. Sbl m ni cantik je payment. Pastu companny start bayar gaji lambat & deduct salary disbbkan masalah ekonomi skrg. Setiap hari court babi ni asyik call. Call ofiz setiap sejam. Haram jadah betui.
Sampai ke call adik bradik aku. Aku dah geram sgt, aku sound je rima dgn apa ntah nama sorg lagi. Aku tau aku tak bayar.tp ko takde hak nak ugut² aku! Ada procedure kan. Klau nak tarik barang, tarik jelah. Ni dok ugut je buat apa!
Tapi lepas tu call lagi tanya bila nak bayar.

Jangan ingt org bodoh sangat. Surat sampai. Konun surat lawyer. Pdhal gugel, debt colector.

Yg tak leh blah tu, ckp nak bekukan acc bank aku. Sejakbila pulak bank masuk campur hal² gini? Stakat hutang court babi ni, masuk ctos je.

Yg paling haram jadah mg debt collector sbnrnya. Mngku lawyer la, mngaku dr bank negara la. Ntah apa²...

Mula² suruh aku bayar 1000 sebelum pukul 5 ptg. Wey, ingt aku cop duit ke nak dpt bnyk tu... Lps tu makin turun 500, 200. Last skalidia tny brp bajet aku ada. Adeh, aku dapat duit lebih nati aku bayar.

Macam mn nak bayar, dokmalaysia barang asyik naik. Tol asyik naik. Eloknak stabil je, minyak naik. Gaji tak naik ²

Mohd Izuan said...
14 November 2016 at 20:48  

Kes saya lagi la bangsat.. saya mmg tak pernah buat pinjaman bank ke apa.. pinjaman barang pon tak pernah ambik..yg peliknya dia tel dan nak sita barang saya..pelik. saya kata saya tak pernah buat mana mana pinjama..anggaran 15k. Dia kata lagi. Nama saya ada dalam list..hamprak ko la..dia kata saya dah ada dalam list mahkamah.. ok.. saya kata ..ada ke simpanan aggrement atau bagai bagai.. dia kata tak ada..dah tu mcm mana saya boleh berhutang dgn awak pulak.. pelik..last sekali dia kata adik saya buat loan barang.. tapi saya kata tak ada aggrent krantor pon.. tak pernah sain selama ni..pastu saya kata nak cari peguam untuk kes naya ni..terus dia letak.. apakah itu..hahahah

Jang Lobbo said...
21 November 2016 at 14:33  

Jap2.. Sblom nk bom, elok ambik dlu brg2 yg ada dlm premis tu, bru bom... Haha

yati zainol said...
30 November 2016 at 21:27  

Betui...court lebih jahat dr along.antar collector ke rumah memaksa org dkt rumah byr..lps tu x bg resit.check2 akaun short 50...lepas tu upah collector ditambah dlm akaun..jgn beli dgn court.anda akan stress giler

yati zainol said...
30 November 2016 at 21:34  

Jgn beli dgn court.anda akan stress dan menyesal.ini adalah pengalaman saya

Anonymous said...
6 December 2016 at 01:44  

Ari nie aku dapat surat dari court maut. Aku ambil home teater harga 3200 tahun 2004. Pakai setahun dan bayaran telah dibuat dalam 2400.barangan telah ditarik dan dilelong. Baki dalam 1300. Pada tahun 2005. Phk cm kacau ofis aku. Tel aku. Tp aku wat x tahu jer.smpai pada tahun 2012 aku nak wat loan kete x lepas bab ada sangkut ctos ngan cm. Tp aku try gak wat ngan loan Maybank pulak melalui seorg rakn dgn seorg grantor maka lepas la aku keluarkan kereta baru. Pada thn 2015 seorg perempuan tel aku katanya phk guaman mintk hutng cm. Aku ckp kalau bayar yg baki tolak lepas lelong boleh la 1300. Aku x nak byar riba. Tp die ckp nak semua jumlahnya 4300. Maka aku abaikan pggln tersebut. Dan aku tukar No. Tp tmpt keja aku plak die kacau tel opis la. Mmmm tp aku still wat x tau jer bab dlm brpe bln je aku bertukar tmpt keja.skrg aku da berkerja sdri. Jd kalau diorg col opis pon x tau sapa aku. Td aku balik kpg mlwat ibuku. Tiba2 ank buah bgi surt kat aku. Bila aku buka rupanya da cm.mintak hutang berjmlh 4700. Da 12 tahun punya hutang. Ckp nak sita brg bekukan akaun.nak bg muflis. Setahu aku kalau hutang bawah 30k x kan jatuh muflis.cm barang da kau ambil dan lelong.knpa perlu dikenakan riba.
Tp kalau kau dtg tuntut kat adik beradik aku mmg cari maut namanya.hutang perlu dibayar. Tp kalau riba haram namanya.brg baru harga 3200. Tp kena bayar jumlah 9600.2 la pasal aku x nak teruskan bayaran pasal rasa terlampau mahal.tp apa2 pon aku da byr 2400 pas 2 kau lelong dpt berape mking dalam 1500. Aku rasa da dpt da modal kau . Cuma faedah jer aku x bayar. Tp kalau naik mahkamah aku nak wat rayuan mintak bayar baki hutang selepas lelongan barangan sahaja. Sebab aku x mampu nak bayar riba.x pe aku tggu srt mahkamah je la.tuggu dpt duit brim nnt aku byar yea....

Unknown said...
7 December 2016 at 15:27  

Same la kite..kesudahannya mcmne ye

Abdul Rahman Johari said...
7 December 2016 at 15:45  

Sudahnya mcmane? Restructure semula byran or?

Anonymous said...
12 December 2016 at 11:39  

Sy nk tanya . Kawan saya hutang courts setahun x bayar dapat mesej report polis telah dibuat . sila call no die bagi . Tp bila call kene bayar 5000 sblm pkol 4.30 .

Siapa blh tolong

Anonymous said...
15 December 2016 at 15:37  

Itu kerja collector dia bro kalau dpt duit cm bagi la dorang komisen. Collector dorang sama mcm along prngai mcm cbai

Anonymous said...
23 December 2016 at 04:04  

Akaun bank mmg akn dibekukan ke klu xbyr...

Anonymous said...
26 December 2016 at 06:08  

hahah, kes saya da selesai. Tp mmg tk akan amik dgn courts lg da. Beli tv harga rm 888. Skali tgk baki rm3+++ . Seb baik da byr abes.

Anonymous said...
30 December 2016 at 19:09  

my mum pn sama . dah berapa kli dorg kol n msj.. suru no. ni laa .. dtg makmah la.. tdi call nak dtg rmh nak sita .. jam8 mlm ni.. risau sangat niii..

Anonymous said...
30 December 2016 at 19:14  

nak tanya . btul - btul ka dorg datang rmh dan sita barang .. ples reply.. sbb tdi org tu ada cll .. ckp nak dtg jam8 mlm ni.. risau sngat nii

Anonymous said...
12 January 2017 at 11:26  

jgn caya ayat kt atas tu...
yg tulis tu...debt collector...
ingat senang2 ke nak mahkamah..
byk prosedurnyeee....
byk kos kene tanggung oleh CM..
Klu ade 1 juta pembeli tak byr...
tak pening hakim nak bersidang...

kencing kuat debt collector...
puiihhh....sial diaorg ni..
aku doa...biar semua collector ni mampus kene stroke..

Anonymous said...
12 January 2017 at 11:36  

abaikan je bro...
tu semua pemungut hutang..
mmg keje diaorg nak menakutkan org...mengugut org...
mcm lahanat...

abaikan je...
malaysia ade undang2...
bukan senang2 nak sita harta org..
diaorg suruh byr cepat2...sbb dia akan dpt komisyen...
tu je....

mmg khinzir bernanah pemungut2 hutang ni...

aku dh kene...aku taulah...

klu dia call nak dtg umah sbb nak sita...
persilakan....jgn halang2..
siap buatkan nasi beriani utk diaorg...
itupun klu diaorg berani masuk umah le...

pastu..klu dia smpi...
dgn lori sekalipunnn....

call terus polis...caj mereka..
CUBAAN MEROMPAK DAN MENGUGUT..

tp mereka tak berani dtg punn...poyo je lebih..

diaorg pun takut jugak...
klu kene belasah...klu kene tangkap ngan polis...
diaorg pun fikir jugak keselamatan diaorg...

mereka sekadar berani kt telephone je....

cik mok said...
16 January 2017 at 16:44  

hmm kita tak boleh cakap mcm tu cik/tuan smile cheah

mcm kes saya, beli perabut dgn CM, bayaran semua cantik, xpernah miss, xpernah lambat...barang yg dibeli tu masa tahun 2000...dah setel dah semua, CM sendiri pun dh sahkan semua dah habis bayar, tup2 tahun ni, 2017, pihak CM call bgtau ada baki tertunggak rm300...

selepas 17tahun? boleh CM call bgtau suruh bayar lagi rm300? sedangkan masa berhutang dulu tak pernah miss bayar, xpernah lambat, xpernah lari...so kalau kes mcm ni awak nak kata salah individu jugak ke?

syarikat giler mana kat malaysia ni yang tuntut (sedangkan CM sendiri yg bgtau dah selesai) selepas 17tahun call suruh bayar lg rm300?

Dato daniel zafran Daniel zafran said...
17 January 2017 at 14:59  

Suma tu bohong jangan caya

Anonymous said...
20 January 2017 at 12:55  

sy dapat call dari roslan mohd nor...setahun x bayar...kes da masuk mahkamah..sbb ade masalah keluarga...rm 13ribu kene bayar...pastu ugus jabatan akan ambil tindakan tatatertib buang kerja siap sebut akta 605...betul ke...minta kepastian...

Anonymous said...
23 January 2017 at 13:27  

sama mcm kes saya dapat panggilan dari balai IPD dia cakap dia ni koperal tapi bila pegi balai, orang balai cakap tak kenal tak ada staff nama tu, mak aiiiee.. hutang dah 7 tahun hp hilang dorang dah claim insurance pun tiba tiba muncul minta bayaran balik,balai polis pun cakap apa kena megena polis nak tangkap org berhutang, bukan pencuri, perompak pun.

Anonymous said...
24 January 2017 at 13:02  

Salam..saya juga rasa teraniaya dengan pihak cortmamot ni.. mereka dah tarik komputer saya.. yang saya bli secara ansuran penuh lebih kurang 5k lebih.. saya sempat bayar pun xsampai 2k..tapi mereka dah tarik alasan ada tunggakan.. sekarang komputer tu mereka dah ambik.. tapi saya dipaksa bayar 4000lebih.. mereka siap ugut mengenakan tindakan makamah sita dll.. jika saya bayar sekalipun mereka xkan pulangkn semula komputer itu.. saya rasa amat teraniaya.. saya tidak akan halal kan sesen pun duit yg mereka ambil didunia dan akhirat.amin

Nurul Farahain said...
25 January 2017 at 14:34  

Salam..saya nak tanya..baru2 ni..ad org cll nyatakan yg dia dr kakitangn mahkamah..mngatakn nk pg rumah nk sita brg..katanya waren sita dh dikluarkn...saya hnya sebagai penjamin...sedgkn sebelum sebrg surat sya xterima n notis ap2 pun...pihak polis pun ad cll...sya xberhutang tp sya pun kne...si pembeli xpenah byar lgsung..hutang dh jd 20k lebih...giler la sya yg kene..si pembeli lari..semalam pun sya terima cll.dr mahkamah...tp xjwab..so mcm mna tu sya hnya sbgai penjamin tp nk sita brg bgai...

Anonymous said...
25 January 2017 at 14:41  

Sya pun sama..tpi sbg penjamin kta lawyer tu..diorg cll nk sita brg umh..ktanya dh kluar waren sita dr mahkamah...klau nk kluar kn nma dr kes ni aya kne bnkin segera rm3k sblum pkul 4.30pm..gile la..aku bkn org kaya...aku pun xingt bila msa aku jd penjamin...tp pguam tu kta ad sign aku bgai..nk sita brg aku kt kg..tu rumh mak aku...hri ni pun mahkamah cll..tp xjwab..pastu terma mcg yg mngatakan diorg dh hntar pegawai pemantauan ke rumah...ap perlu sya buat...si pembeli xnh byar lgsung..hutang cecah 20k..xthu nk cri pembeli kt mna..larii

Anonymous said...
30 January 2017 at 11:04  

Hallo jgn takut court tak lan berani buat mcm tu nak sita habis barang satu rumah,court tak boleh buat mcm tu sbb kita bukannya hutang barang barang lain kita cuma hutang barang yg kita ambil ngan court aje kita sebagai pengguna dn pelanggan juga ada kuasa dan hak sebagai pengguna kita pun boleh saman court sekiranya ada berlaku penipuan tp kita kena kumpul bukti yg kuat dn kukuh lh.

Anonymous said...
31 January 2017 at 19:43  

Nak tnya..hubby beli radio.8thn lepas.3k cmtu.hubby dh serah blk kat cot radio tu.sbb mmpu xbyaq.thn 2002 nun....ttba 2017 ni timboi blk....peliknya...dia call i....heran cmna blh dpt my number.kami baru kwen xsampai setahun.kenai pun blm masa hubby beli radio dulu tu.dia bgtaw kna byaq.or else depa akan bwk ke high authority.so i pun nak kata pandai x sgt...tp xbodoh...interview dia blk lah...blasah english engkaw....dia ttba kta...im just a guy who reaponsible in making a cal only...takot plak dia...tp jujurnya...i takot jugak.btoi ka depa bwk naik cot bagai nnti...xnk la jd criminal nnti.radio tu dh pulang blk ke cot mamoth..lama dh...guna 2bln ja kot...tolong2...bg pendapat sat..

jamrus said...
5 February 2017 at 21:30  

nak tahu status adik awak tu macam mane skang

Yat Cute said...
7 February 2017 at 12:41  

Cust mmg bogok pas tu.ugut.bagai sekali aq call tya.no.lesen peguam terus diam cilake mmg bab*

Anonymous said...
9 February 2017 at 10:40  

Hehe aku siap main dengan amoi cina courts tu lagi . pergh barang baik boh . hahahahahahahahahahahaha

Unknown said...
15 February 2017 at 14:07  

arini saya dpt kol dr cm,dia srh byr 3200 ptg ni jgk,klo x byr brg uma mak sy kne sita....sdgkn sy pakai alamat rumah saya....hutang yg tunggak 9 bln...kol opis cm.mcm sial...nak mara bagai...mmg sial cm ni....dh yg kol tu nama haji...tp ckp mcm sial sgt....rs serik sgt.ckup ni kali sj lh brhutang ngn cm...tobat ak.....sbb x byr pn masalah kewangan,bkn sengaja x nk byr...hutang ttp kne byr,dhlh hidup skrg trbeban...bila nk settle hal ni,ak yg pening pk hal ni

Penjawat Awam Terkena said...
24 February 2017 at 13:24  

Salam semua dan terima kasih kerana sudi baca pengalaman saya. Pihak Courts mungkin telah menganjak selangkah lagi kehadapan dalam urusan mengutip hutang dari peminjam yang gagal lunaskan ansuran bayaran. Sebelum ini, diugut dengan nak sita barang, nak bekukan akaun atau dipanggil ke mahkamah. Ternyata kita semua tahu itu taktik penipuan mereka. Tetapi hari ini 24 FEBRUARI 2017, mereka betul-betul telah mengambil langkah di luar dugaan saya. Saya seorang penjawat awam, berhutang membeli sebuah SMART TV 42", beserta free gift Blu-Ray Player. Saya akui, saya gagal lunaskan ansuran bulanan lebih 20(dua puluh) bulan kerana masalah kewangan yang sangat kritikal. Akibatnya, hari ini wakil mereka (BAILIF) telah datang ke pejabat saya, memberikan salinan REPORT POLIS kerana saya gagal menjelaskan semua hutang tersebut. Mereka juga mengugut untuk bertemu dengan HR(sumber manusia) supaya saya dikenakan tindakan tatatertib. Wakil Courts yang beriya-iya hendak mengambil tindakan ke atas saya bernama SHARIFAH ADZRINA, No telefon: 018-260 1258 /03 8926 6080. Manakala tukang report polis bernama NURALIZAWATI BINTI ALI (No K/P: 790606-01-6154) dan nombor telefon 011-3540 0108. Saya buntu kerana saya tiada duit untuk selesaikan kesemua hutang berjumlah RM3,200++. Saya akan tulis sambungan pengalaman saya ini dikemudian hari lagi kerana saya masih tak tahu sejauh mana lagi mereka akan mengejar saya. Buat masa ini, laporan polis ini benar-benar boleh menjejaskan karier saya. Sudahlah dimalukan di pejabat kerana wakil mereka ini menghantar salinan report polis serta memburuk-burukkan kita di hadapan staf lain, malah mereka juga menutup pintu rundingan dan hanya akan menerima FULL SETTLEMENT sahaja. Buat PUAN SHARIFAH DAN NURALIZAWATI, saya harap awak akan tidur dengan aman selepas apa yang awak lakukan kepada saya.

Anonymous said...
24 February 2017 at 16:53  

saya ade hutang dengan CM.. sedih sgt.. ketua jabatan panggil.. bgthu saya ade masalah hutang dengan CM.. ketua jabatan mohon saya buat bayaran. jangan ganggu jabatan. saya strees gila.. nak suh bayar 1700 dalam masa 4hari.. ni nak beli susu, pempers anak pun pening..

Anonymous said...
1 March 2017 at 12:23  

http://www.ceritahutangbankdananda.com/jom-buat-aduan-kes-agen-kutip-hutang-tidak-beretika/

arisya ainn said...
14 March 2017 at 15:44  

Saya pun dpt panggilan td.dorang cll opis..sng detack sbb saya keja gomen kut.brg dh bg balik tp msaih ada hutang rm9700..mak aii..ugut nak pg depan opis.betul ke..tkt gk ni

Afizee Shahrul said...
22 March 2017 at 22:39  

Kes saya sama. Skang sy tgh kumpul segala maklumat untuk tindakan lanjut

atiqah tiara said...
27 March 2017 at 16:38  

Tak kan la tunggak 2bulan pas tu nak bayar esok pon tak boleh? Tetap nak kena g mahkamah jugak? Tertekan la

pseudo_farid said...
29 March 2017 at 22:21  

banyak jugak anjing2 collector menyamar dlm ni ye. kihkihkih.

Unknown said...
1 April 2017 at 14:23  

Downg siap ugut,lau x call peguam downg,downg akn hantar 2org polis n org2 die utk sita brg2 kat umah parents sye...da 4tawon downg ugut bnde yg same...

liza nancy said...
7 April 2017 at 13:19  

Boleh tau tak sehingga sekarang apa tindakan mereka lagi? Seperti baru-baru ini sy dengar mereka kata dah minta mahkamah keluarkan waran tangkap pula.

Noor Hidayah said...
8 April 2017 at 11:43  

any new update for courts memot haram jadah ni...?? klo nk sita pun x lepas..mcm mn nk kluarkn waran tangkap?

Noor Hidayah said...
8 April 2017 at 11:45  

liza nancy. mn awak dgr brita tu? xde war2 pun nk tangkap si pemiutang ker? sedangkn dia kluarkn waran utk sita pun not 100% lksana. xbuat pun ada

yeop said...
9 April 2017 at 13:16  

Beli barang cash terus je senang.bayar bulan2 biasa lah tu ada interest.tu cara mana2 company buat duit.xkan dorang nk tnggu awk byr sikit2 bln2 tanpa ada hasil.pikir logik kalau org jual brg dpt full cash trus snang bg dorang nk rolling modal.papepon hutang tetap kene dibayar wlau x dituntut.

Anonymous said...
10 April 2017 at 20:07  

salam suami sye pon ade amk barang dgn courts niy .. hp sony z2 n ade free samsung galaxy tab 3 .. hutang rm7k .. dh 2 tahun bayar .. tapi haritu kami ade masalah kewagan n baru mula kerja baru .. jadi tunggak 4 bulan .. kami rase dh x mampu nak bayar .. hp pon dua2 dh rosak .. ape yg sye boleh buat ye .. kalau nak pulang balek barang tu boleh x ... ?? sebab call n mcg dh bnyak sgt dh .. smpai ckp otw dtg umah lg .. alamat rumah mak mertua .. risau sgt .. hmm

Anonymous said...
15 April 2017 at 15:57  

Asben sya pun dapat call dr pihak lawyer.. kalu x bayar 10k dia akan sita barang dalam rumah. If dh sita tp x ckp akan kna penjara. Ada yg dah kena ke? Tolong.

Anonymous said...
17 April 2017 at 14:58  

Courts mamot nie ada link ngan GOV

Anonymous said...
20 April 2017 at 12:54  

CM ADA CALL ofis sy . dan sy kautim dgn HR yg sy da tak kerja di ofis ini lg . so far collector bodoh tu da xcall ofis sy lagi . pdn muka diaorg kne bodohkan pulak ! hahaaaa . jgn risau nnt ada duit bru bayar . sebulan rm100 pun xpe asl bayar . yg penting kautim dgn company awk tu yg awk xberkerja disitu .

Anonymous said...
20 April 2017 at 14:46  

hahahaa ! yg ini lawak . kuangajar punya collector bodoh ! hahaa . smlm sy dpt call . suara macam budakk2 . sy layankan jek . sy kata okayyy nnt sy bayar ptg ni . okay nnt sy call hj bakri tu . okayyyy bye2 . hehehe . bg dia sakit hati .

Anonymous said...
22 April 2017 at 11:00  

15thn dlu aku ada beli set home teater..pakai 3 bulan speaker pecah nk tukar baru xblh katanya so suh diorg ambik blk. Lps 6 bln diorg tarik psl aku xbayar..baru2 ni jer collector diorg call menyamar jd lawyer nak saman lah..blacklist lah...hahahah... 15tahun dh kot gigih diorg nk jgk aku byr rm2300. Go to hell lah.. brg ko dh ambik ko suh aku byr penuh..naharom betul. Jgn harap aku nak bayar even ko menyamar jadi najib pun.

Anonymous said...
25 April 2017 at 12:29  

dulu aku baya ok jee, tk smpai due pon tibe2 boleh ade tertunggak pastu tibe2 dia cakap aku baya lebih pulak jadi free dari baya tu selama 3 bulan, lepas tuu episod kewangan pon tiba la, kadang dua bulan sekali aku baya, kdg bayar tiap2 bulan, pendek kata bayaran tk menentu.. last month aku tk baya sebab tmpt keje aku dah ttup.. mnggu lepas dtg mamat indian bawak surat merah Segi empat kecik jee tulisNOTIS PENTING suruh call perempuan nama faridah, bila aku call sofea pulak, katanya dia dari mahkamah so dia peguam la konon, katanya kes aku neh bawah mahkamah putrajaya.. pastu tadi aku receive lagi kad merah tu, kali neh dia marah masa budak htr kad tu call dia, sebab aku kata aku tk mampu tk baya dgn amaun yg dia mtk tu, pastu dia cakap kan dah bagi tempoh, tp aku keras jugak cakap tk mampu, pastu dia kata kalo surat ketiga smpai aku dah kena reman.aku punya kes Dia call tkde mention pon pasal barang nak kena tarik , rumah kena sita, cuma nak aku buat payment je,so betol ke kena naek mahkamah+ reman polis semua tu??? Kos mahkamah dia kata semua aku kena tanggung.. last2 aku detect no2 yg call aku tu guna trucaller semua kt situ tulis no debt collector.. tp tu la aku still takot dgn mahkamah dgn reman tu. betol ke ade tu?

Ikan Jerung said...
8 May 2017 at 16:20  

Aku baru kena tadi,, aku dah mantain buat bayaran tiap2 bulan 200,tiba2 ada org call bagitau hutang aku ada tertunggak 1 k lebih, padahal aku dah mantain buat pembayaran ,,apa cite ek,,dia ckp kalau tak byar seribu lebih tu esok sblum pkul 4 ptg dia akan dtg rumah sita barang,,, pening aku

Anonymous said...
15 May 2017 at 17:11  

Saya pun terkena jg...
dekat 10 tahun lepas ade beli barang kaut maoott... beli sofa ala2 jati... tapi xde kualiti langsung... terus saya pulangkan je ... sekarang da 10 tahun berlalu dia tuntut plak suh bayar 2k.. siap repot kat kementerian... yng orng kementerian pun da macam cibai... maki 2 kat saya... nak tumbuk2 org kementerian tu lau saya jumpa dia ...

Anonymous said...
15 May 2017 at 17:15  

betul kan barang dia da ambil pun kena bayar jg... mmng kuang ajor!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...
22 May 2017 at 00:42  

Mcm debt collector je yg kat atas tu..yg tak pernah berhutang dgn cm pun kena ugut mcm2.apa ntah lagi yg pernah berhutang.penyamun murahan betullah debt collector ni.menyamar jadi hajilah..nk sita baranglah..nk serang tempat kerjalah.nk blog acc lah.makan duit haram ke oi..pakai nama haji makan duit haram.haji xtakut ke mati nnt terseksa sbb makan duit haram?yg berhutang tu pandai2lah dorg nk settle pelan2..rakyat msia bukan smua kaya..kalau kaya xwujudlah company 'kaut maut' ni..reti?

Anonymous said...
31 May 2017 at 01:51  

sampai 15tahun dia cari? Dia ada dtg rumah tak cari cari?

Anonymous said...
7 June 2017 at 10:10  

Penipu..bli barang byr kemudian..lps dpt brg..dia akan ckp ada tunggakkn sbln..walhal payment x lewat pun byr tpi still ada tunggakkn..tunggakkn tu dr bli brg byr sbulan lps tu..yg sbulan tu adalh tunggakn..sial..member aku bli mmg sakit jiwa..

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks