INDONESIA KUATKUASAKAN PERINTAH KARAMKAN KAPAL NELAYAN MALAYSIA BILA NAK KUATKUASAKAN UNDANG-UNDANG IMIGRESEN KE ATAS PENDATANG INDONESIA PULA?

Thursday 20 November 2014

Dasar Jokowi untuk menjaga kepentingan negaranya, menyaksikan perintah mengaramkan kapal-kapal nelayan Malaysia yang memasuki perairan negara itu secara haram atau tidak disengajakan, pasti akan menimbulkan kejengkelan memandangkan Malaysia menampungkan belasan juta rakyat Indonesia di serata Malaysia sama ada sebagai pekerja halal atau pun pendatang haram.

Pentadbiran baru Presiden Indonesia merancang untuk mewujudkan pengawal-pengawal laut yang menjaga sempadan negara itu daripada dicerobohi oleh kapal-kapal dari negara jiran, terutama sekali kapal-kapal nelayan. Bagaimanapun, pada masa yang sama, pentadbiran baru Indonesia itu tidak pula mengulas berhubung kemasukan rakyat mereka secara haram ke wilayah-wilayah Malaysia untuk mencari peluang pekerjaan di samping ada pula yang menjalankan aktiviti jenayah.

Melihat kepada kesungguhan pihak Indonesia menjaga sempadan mereka dan bersedia untuk mengambil tindakan keras ke atas penceroboh terutama nelayan-nelayan dari Malaysia, satu persoalan pula timbul.

Sehingga bila pihak berkuasa Imigresen Malaysia benar-benar hendak menjaga keselamatan dalam negara ini?

Apa yang Kerajaan Malaysia takut sangat untuk menyapu bersih pendatang-pendatang haram di negara ini? Apa yang susah sangat nak mencari pendatang-pendatang haram yang hidup berkelompok dan berlagak seperti maharaja seperti yang mereka lakukan di Cameron Highland?

Mengapa Kerajaan Malaysia terlalu berlembut dalam hal pendatang asing? Bukankah tindakan dan amalan pihak berkuasa Malaysia ini hanya akan menyusahkan negara ini pada kemudian hari?

Atau sebenarnya ada pihak-pihak atasan yang bertindak sebagai dalang kerana pemerdagangan manusia merupakan untung yang sangat besar?

27 comments:

 1. Tak perlu tanya, jika rasuah yang jadi penentunya. Selagi perlantikan pegawai kerajaan yang keparat tu dibuat dengan jalan yang tak telus. Slagi tu la masalah kebanjiran ini akan terus berlaku.

  ReplyDelete
 2. Aku sokong dasar jokowi...dia pertahan negara dia...itulah namanya pemimpin...
  Tanya pihak berkuasa dan pemimpin Malaysia...orang singapore masuk buat lumba haram kat Malaysia....orang Indonesia dah boleh buat MINI JAKARTA di sini...kulit hitam dah mula bina empayar....orang Myanmar dah penuh kat pasar borong...LAST SEKALI ORANG MALAYSIA DAH MULA JADI HAMBA KAT PENDATANG2 NI...itulah dasar PEMERINTAH...bila dah penuh...baru la operasi sana sini...klu tak semua buat PEKAK buat BISU...MALAYSIA NI AKAN HANCUR SEBAB ORANG POLITIK...SEMUA BENDA NAK DI POLITIK...MCM SIAL

  ReplyDelete
 3. Pemimpin sejati....Jokowi mempertahankan negara dia.....itu yang sepatutnya dibuat. Malaysia penguatkuasaannya bermusim itu pun pelaksanaannya seperti melepas batuk ditangga. Undang2 banyak tapi penguatkuasaannya hampeh. Program PEMUTIHAN dah berkali2 buat tapi tak putih2 juga.

  ReplyDelete
 4. Jokowi bermain politik...mengalih drpd isu kenaikan harga minyak dan perlantikan gebenor Jakarta yg beragama kristian dgn menjadikan malaysia sebagai Kampung hitam...Goblok jokowi haramjadah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anggota imegresen@rasuah ke?

   Delete
  2. Oi anon 00.02, lu jgn. nak MENYAMAQlah! lu punya ekoq ni si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM aaahh?! PI BERAMBOS

   Delete
 5. Malulah pemimpin dan pihak berkuasa malaysia..

  ReplyDelete
 6. Ada Lagi ke jabatan imigresen kat Malaysia ni???

  ReplyDelete
 7. Apahal kau MEREPEK ni, B247! Kebanyakan 'Pendatg' Indonesia adalah saudara seBUMIPUTERA kita dari Alam Melayu tau! kau nak jadi POPULAR dgn. si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOMkah?!

  Memanag BANGSAT betullah si Jokowi-LIBERAL pro-Barat/ZIONIS ni kalau betul dia buat arahan DAJAL ni - tetapi ini TIDAK bermakna kita harus MENGANIAYA saudara se BUMIPUTERA kita; yg. kebanyakan jadi KULI kat M'sia ni sebab KEMISKINAN dan PENINDASAN K'jaannnya; terutamanya terhadap BUMIPUTERAnya; apalagi kaum PENDATANG KAPIR di Indonesia juga MENGUASAI ekonomi spt. di Tanah Melayu ni!

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Islam-Melayu (yg. berjuang terutamanya, demi ISLAM/umatnya serta seluruh kaum BUMIPUTERA yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BANGSA BUMIPUTERA Islam/Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta bangsa dan hak Bumiputera [BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Orang Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah “(SATU) BANGSA Malaysia“ sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU “bangsa Malayan bersatu”, pelansungan dari Malayan Union-JAHANAM].

  ReplyDelete
 8. Nanti kita karamkan vot pendatang haram , kita tengok sedap tak dorang makan ubat sendiri.

  ReplyDelete
 9. Oi nao 2.33, lu ni manusia atau BINATANG?! PI MAMPOS kat KANDANG PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM-ejen-ZIONIS-no-1!

  ReplyDelete
 10. Malaysia sentiasa dibenci oleh penduduk Indon, macam2 gelaran diberi kpd rakyat malaysia. Untuk menyatukan rakyat Indon cukup dengan hanya tiupkan semangat bencikan Malaysia. Tapi rakyat Malaysia tak cukup patriotik, dihina dikeji pun terhegeh hegeh terima pendatang Indon, pergi melancong lambak duit kat Indon. Sungguh memalukan.

  ReplyDelete
 11. Oi anon 3.38pm, lu jgn. nak mENYAMAQlah! Nampaknya makin galak si PENGGANAS-PENGGANAS Red Bean si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM, yg. mahu MENGHASUT umat Islam/Melayu kita utk. membenci saudara se BUMIPUTERA Islam/Melayu kita dari Indonesia, selatan Thailand dan Selatan Filipina termasuk BUMIPUTERA Melayu Sulu dsbnya serta pekerja ISLAM Bangladesh dan pelarian ISLAM Rohingya!

  ReplyDelete
 12. Sebenaqnya PENGHASUT dari Indonesia yg. suruh bencikan Malaysia terutama umat Islamnya, ialah disyaki dari puak si PENDATANG KAPIRDAJAL; ejen Barat-ZIONIS, utk. MELAGAkan BUMIPUTERA Islam/Melayu dari Alam Mealyu, Malaysia/Indonesia!

  Sebab itu aku syaki kalau Jokowi-LIBERAL buat arahan DAJAL mcm. ni, dia juga diHASUT sedemikian!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 13. pakcik sangat setuju dgn pendapat makcik sambal belacan...pakcik selalu ikuti komen2 anda yg bernas....dah solo ke? blh berkenalan?

  Pakcik Sambal Tempoyak.

  ReplyDelete
 14. T'KASIH Pakcik Sambal Tempoyak! MAAFlah; saya dah BERSUAMI; SYUKUR ALHAMDULILLAH

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ADUH melepas nak try....

   Bujang Sambal Kuinin

   Delete
 15. Ini juga disyaki adalah MO licik si PENGGANAS-PENGGANAS Red Bean si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM dan TUAN Barat-ZIONISnya - untuk MENGALIH perhatian dari berpuluh ribu PATI Cina dari PELANCONG China yg. HILANG; serta usaha PENIPUAN disyaki utk. menambah jumlah kaum Cina di negara ini melalui pemberian Mykad milik mereka yang telah meninggal dunia – lihat di . http://sarawakia.blogspot.com/2014/11/orang-cina-tidak-tahu-bahasa-melayu.html, Orang Cina tidak tahu bahasa melayu adalah PATI? , November 19, 2014!

  Sebab itu aku syak sampai BERATUS pelatih PKLN thari tu TAK boleh Bahasa MELAYU/KEBANGSAAN lansung – yg. amat MUSTAHIL kalau rakyat Negara ini; jadi ini amat MENGANCAM KESELAMATAN/KEDAULATAN Negara Islam ini serta umatnya!

  Maka, baik KDN periksa balik kes ini yg. telah SENYAP – dan pastikan pemillik IC tersebut samada betul rakyat Malaysia! Kes ini bukan hanya pd. tanggungjawab Kem. Pendidikan! Malangnya juga sekrg.. polis nak dipastikan semua tahu bahasa INGGERIS - jadi ini juga amat bahaya kalau PATI yg. tak tahu lansung cakap Melayu serta PENYAMAQ boleh jadi polis nanti dgn. IC palsu - dan hanya perlu berbahasa Inggeris! Bahkan aku pernah telefon JPA termasuk PDRM - ada yg. tak fasih Bahasa Melayunya; heran betul aku!

  Makcik Sambal Belacan.


  ReplyDelete
 16. Indonesia kalau tentang hak dia bukan main jaga hilang berbillionlah yg rakyat dia masuk cara haram bawa balik berbillion tak terfikir pulak. Malaysia saja yg berlembut terhadap warganegara mereka taklah sampai nak bocorkan bot mereka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg. si rakyat kat Malaysia termasuk kaum PENDATANG RASIS, ni jadikan BUMIPUTERA Indonesia mcm. KULI; sampai MENDERA dgn. KEJAM, tak pula lu bising aaahhh!

   Delete
 17. Sy puji tindakan Jokowi krn berjaya menggunakan kuasanya pertahankan sempadan negaranya. Kerana apa sy puji? Kerana itulah bidang tugas seorang Ketua Kerajaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puji bukan bererti menyokong..

   Delete
 18. Jangan terus percaya dengan fitnah..Ini adalah langkah-2 kedaulatan..sekarang baru korang sedar bagaimana keadaan diNegara kita apa bila menghadapi kemasukan pendatang dari Negara-2 yg langsung tidak mampu berbahasa Melayu ..mereka lebih banyak melakukan jenayah seperti Dadah,Penipuan berjuta2,gangster,dadah,perdagangan manusia dan banyak lagi..mereka tidak pernah mnghormati Undang-2..warga Indonesia yg Asalnya Pendatang inilah yg akan Melahirkan Zuriat Bangsa melayu yg akan memenuhi Masjid dan Surau berbanding Myanmar atau Nepal ..Aku dan ramai lagi Orang Melayu Islam Tanah Melayu tidak pernah memandang orang Indonesia di Sini Pendatang ..dari Arwah Ayah aku lagi..sudah-2 la tu...jangan korang sampai tak sedar sedang kafir diagong-2kan...mengucaplah Dua Kalimah Syahadat semoga kita tidak terus tidur dalam jaga...

  ReplyDelete
 19. Sebagai pemerintah yg diamanahkan oleh jutaan rakyat nya....Tuan presiden Jokowi hanya menjalankan tanggung jawab nya menjaga hak negara dan rakyat nya...ada yg marah2 kat sini pada jokowi apasal?udah pemimpin & penguatkuasa negara kita yg lemah & lembab juga korup utk menghalang & mengatasi kedatangan jutaan pendatang yg sah mahu pun yg haram dari negara tersebut datang ke negara kita...tak kan nak suruh jokowi & pemimpin2 dia supaya ikut style kita yg lemah ni.... tak gitu makcik sambal belacan?

  Pakcik Sambal Tempoyak.

  ReplyDelete
 20. Tak payah nak tatang sangat pendatang indon tu makcik sambal belacan yg emo tak tentu arah kat merata blog. Kebencian Indon kat Malaysia bukan perkara baru makcik oii, hang pi la check kt youtube2 n blog2 sebelah sana, yang cop Malaysia ni maling bagai ni sapa, pendatang cina ka? Heh aku ni tak kata xdak pendatang cina n india yg dok menyorok kat umah urut n kedai makan n restoran2 tuttt tu, tapi jgn telampau pejam mata dgn tanggapan org indon kat malaysia, ya lah mak cik sambal belacan oi hang mmg hati mulia, kedutaan malaysia kena baling dgn taik hang balas dgn bunga, mulia ka pengecut macam tu? Dan fyi aku sangat sayangkan org2 melayu bangsa aku di Malaysia ni dari perlis sampai ke sabah, wabillahi...tapi jgn lah sampai tunduk menyembah bila dihina mak cik sambal belacan oii. Mmg mereka seagama islam tapu itu persepsi kita di Malaysia tapi disebelah sana?

  ReplyDelete
 21. pokok nya sekarang...menteri& agency2kerajaan yg memerintah malaysia negara ku ini...yg diketuai PM ahjib gor terlalu lemah dlm menangani isu PATI...berapa ramai rakyat malaysia yg menjadi pengkhianat dgn membawa masuk PATI & menolong mengeluarkan ic/dokumen palsu pada mereka...pengkhianat2 ini sudah kaya raya dan bermaharajalela sampai sekarang...dimana2 dlm negara pendatang bersepah berkeliaran dgn bebas...ada penguat kuasa ambil peduli?semua relax & menutup mata....mungkin poket masing2sudah penuh...atau cuma tunggu..cukup bulan dapat gaji...buat apa susah2kan diri...cukup bulan dapat gaji.....

  ReplyDelete

INDONESIA KUATKUASAKAN PERINTAH KARAMKAN KAPAL NELAYAN MALAYSIA BILA NAK KUATKUASAKAN UNDANG-UNDANG IMIGRESEN KE ATAS PENDATANG INDONESIA PULA?

Thursday 20 November 2014 ·

Dasar Jokowi untuk menjaga kepentingan negaranya, menyaksikan perintah mengaramkan kapal-kapal nelayan Malaysia yang memasuki perairan negara itu secara haram atau tidak disengajakan, pasti akan menimbulkan kejengkelan memandangkan Malaysia menampungkan belasan juta rakyat Indonesia di serata Malaysia sama ada sebagai pekerja halal atau pun pendatang haram.

Pentadbiran baru Presiden Indonesia merancang untuk mewujudkan pengawal-pengawal laut yang menjaga sempadan negara itu daripada dicerobohi oleh kapal-kapal dari negara jiran, terutama sekali kapal-kapal nelayan. Bagaimanapun, pada masa yang sama, pentadbiran baru Indonesia itu tidak pula mengulas berhubung kemasukan rakyat mereka secara haram ke wilayah-wilayah Malaysia untuk mencari peluang pekerjaan di samping ada pula yang menjalankan aktiviti jenayah.

Melihat kepada kesungguhan pihak Indonesia menjaga sempadan mereka dan bersedia untuk mengambil tindakan keras ke atas penceroboh terutama nelayan-nelayan dari Malaysia, satu persoalan pula timbul.

Sehingga bila pihak berkuasa Imigresen Malaysia benar-benar hendak menjaga keselamatan dalam negara ini?

Apa yang Kerajaan Malaysia takut sangat untuk menyapu bersih pendatang-pendatang haram di negara ini? Apa yang susah sangat nak mencari pendatang-pendatang haram yang hidup berkelompok dan berlagak seperti maharaja seperti yang mereka lakukan di Cameron Highland?

Mengapa Kerajaan Malaysia terlalu berlembut dalam hal pendatang asing? Bukankah tindakan dan amalan pihak berkuasa Malaysia ini hanya akan menyusahkan negara ini pada kemudian hari?

Atau sebenarnya ada pihak-pihak atasan yang bertindak sebagai dalang kerana pemerdagangan manusia merupakan untung yang sangat besar?

27 comments:

Anonymous said...
20 November 2014 at 22:04  

Tak perlu tanya, jika rasuah yang jadi penentunya. Selagi perlantikan pegawai kerajaan yang keparat tu dibuat dengan jalan yang tak telus. Slagi tu la masalah kebanjiran ini akan terus berlaku.

raismazzadam said...
20 November 2014 at 22:31  

Aku sokong dasar jokowi...dia pertahan negara dia...itulah namanya pemimpin...
Tanya pihak berkuasa dan pemimpin Malaysia...orang singapore masuk buat lumba haram kat Malaysia....orang Indonesia dah boleh buat MINI JAKARTA di sini...kulit hitam dah mula bina empayar....orang Myanmar dah penuh kat pasar borong...LAST SEKALI ORANG MALAYSIA DAH MULA JADI HAMBA KAT PENDATANG2 NI...itulah dasar PEMERINTAH...bila dah penuh...baru la operasi sana sini...klu tak semua buat PEKAK buat BISU...MALAYSIA NI AKAN HANCUR SEBAB ORANG POLITIK...SEMUA BENDA NAK DI POLITIK...MCM SIAL

Unknown said...
20 November 2014 at 23:33  

Pemimpin sejati....Jokowi mempertahankan negara dia.....itu yang sepatutnya dibuat. Malaysia penguatkuasaannya bermusim itu pun pelaksanaannya seperti melepas batuk ditangga. Undang2 banyak tapi penguatkuasaannya hampeh. Program PEMUTIHAN dah berkali2 buat tapi tak putih2 juga.

Anonymous said...
20 November 2014 at 23:41  

Jokowi bermain politik...mengalih drpd isu kenaikan harga minyak dan perlantikan gebenor Jakarta yg beragama kristian dgn menjadikan malaysia sebagai Kampung hitam...Goblok jokowi haramjadah

Anonymous said...
20 November 2014 at 23:48  

Malulah pemimpin dan pihak berkuasa malaysia..

Anonymous said...
21 November 2014 at 00:00  

Ada Lagi ke jabatan imigresen kat Malaysia ni???

Anonymous said...
21 November 2014 at 00:02  

Anggota imegresen@rasuah ke?

Anonymous said...
21 November 2014 at 00:12  

Cakap macam pantat.

Anonymous said...
21 November 2014 at 02:23  

Apahal kau MEREPEK ni, B247! Kebanyakan 'Pendatg' Indonesia adalah saudara seBUMIPUTERA kita dari Alam Melayu tau! kau nak jadi POPULAR dgn. si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOMkah?!

Memanag BANGSAT betullah si Jokowi-LIBERAL pro-Barat/ZIONIS ni kalau betul dia buat arahan DAJAL ni - tetapi ini TIDAK bermakna kita harus MENGANIAYA saudara se BUMIPUTERA kita; yg. kebanyakan jadi KULI kat M'sia ni sebab KEMISKINAN dan PENINDASAN K'jaannnya; terutamanya terhadap BUMIPUTERAnya; apalagi kaum PENDATANG KAPIR di Indonesia juga MENGUASAI ekonomi spt. di Tanah Melayu ni!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Islam-Melayu (yg. berjuang terutamanya, demi ISLAM/umatnya serta seluruh kaum BUMIPUTERA yg. miskin-tertindas), Bahasa Melayu, hak BANGSA BUMIPUTERA Islam/Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta bangsa dan hak Bumiputera [BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Orang Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah “(SATU) BANGSA Malaysia“ sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU “bangsa Malayan bersatu”, pelansungan dari Malayan Union-JAHANAM].

Anonymous said...
21 November 2014 at 02:26  

Oi anon 00.02, lu jgn. nak MENYAMAQlah! lu punya ekoq ni si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM aaahh?! PI BERAMBOS

Anonymous said...
21 November 2014 at 02:33  

Nanti kita karamkan vot pendatang haram , kita tengok sedap tak dorang makan ubat sendiri.

Anonymous said...
21 November 2014 at 02:38  

Oi nao 2.33, lu ni manusia atau BINATANG?! PI MAMPOS kat KANDANG PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM-ejen-ZIONIS-no-1!

Anonymous said...
21 November 2014 at 03:38  

Malaysia sentiasa dibenci oleh penduduk Indon, macam2 gelaran diberi kpd rakyat malaysia. Untuk menyatukan rakyat Indon cukup dengan hanya tiupkan semangat bencikan Malaysia. Tapi rakyat Malaysia tak cukup patriotik, dihina dikeji pun terhegeh hegeh terima pendatang Indon, pergi melancong lambak duit kat Indon. Sungguh memalukan.

Anonymous said...
21 November 2014 at 04:27  

Oi anon 3.38pm, lu jgn. nak mENYAMAQlah! Nampaknya makin galak si PENGGANAS-PENGGANAS Red Bean si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM, yg. mahu MENGHASUT umat Islam/Melayu kita utk. membenci saudara se BUMIPUTERA Islam/Melayu kita dari Indonesia, selatan Thailand dan Selatan Filipina termasuk BUMIPUTERA Melayu Sulu dsbnya serta pekerja ISLAM Bangladesh dan pelarian ISLAM Rohingya!

Anonymous said...
21 November 2014 at 04:30  

Sebenaqnya PENGHASUT dari Indonesia yg. suruh bencikan Malaysia terutama umat Islamnya, ialah disyaki dari puak si PENDATANG KAPIRDAJAL; ejen Barat-ZIONIS, utk. MELAGAkan BUMIPUTERA Islam/Melayu dari Alam Mealyu, Malaysia/Indonesia!

Sebab itu aku syaki kalau Jokowi-LIBERAL buat arahan DAJAL mcm. ni, dia juga diHASUT sedemikian!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...
21 November 2014 at 07:32  

pakcik sangat setuju dgn pendapat makcik sambal belacan...pakcik selalu ikuti komen2 anda yg bernas....dah solo ke? blh berkenalan?

Pakcik Sambal Tempoyak.

Anonymous said...
21 November 2014 at 07:36  

T'KASIH Pakcik Sambal Tempoyak! MAAFlah; saya dah BERSUAMI; SYUKUR ALHAMDULILLAH

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...
21 November 2014 at 07:43  

Ini juga disyaki adalah MO licik si PENGGANAS-PENGGANAS Red Bean si PENDATANG KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM dan TUAN Barat-ZIONISnya - untuk MENGALIH perhatian dari berpuluh ribu PATI Cina dari PELANCONG China yg. HILANG; serta usaha PENIPUAN disyaki utk. menambah jumlah kaum Cina di negara ini melalui pemberian Mykad milik mereka yang telah meninggal dunia – lihat di . http://sarawakia.blogspot.com/2014/11/orang-cina-tidak-tahu-bahasa-melayu.html, Orang Cina tidak tahu bahasa melayu adalah PATI? , November 19, 2014!

Sebab itu aku syak sampai BERATUS pelatih PKLN thari tu TAK boleh Bahasa MELAYU/KEBANGSAAN lansung – yg. amat MUSTAHIL kalau rakyat Negara ini; jadi ini amat MENGANCAM KESELAMATAN/KEDAULATAN Negara Islam ini serta umatnya!

Maka, baik KDN periksa balik kes ini yg. telah SENYAP – dan pastikan pemillik IC tersebut samada betul rakyat Malaysia! Kes ini bukan hanya pd. tanggungjawab Kem. Pendidikan! Malangnya juga sekrg.. polis nak dipastikan semua tahu bahasa INGGERIS - jadi ini juga amat bahaya kalau PATI yg. tak tahu lansung cakap Melayu serta PENYAMAQ boleh jadi polis nanti dgn. IC palsu - dan hanya perlu berbahasa Inggeris! Bahkan aku pernah telefon JPA termasuk PDRM - ada yg. tak fasih Bahasa Melayunya; heran betul aku!

Makcik Sambal Belacan.


Anonymous said...
21 November 2014 at 08:17  

Indonesia kalau tentang hak dia bukan main jaga hilang berbillionlah yg rakyat dia masuk cara haram bawa balik berbillion tak terfikir pulak. Malaysia saja yg berlembut terhadap warganegara mereka taklah sampai nak bocorkan bot mereka.

Anonymous said...
21 November 2014 at 08:32  

Yg. si rakyat kat Malaysia termasuk kaum PENDATANG RASIS, ni jadikan BUMIPUTERA Indonesia mcm. KULI; sampai MENDERA dgn. KEJAM, tak pula lu bising aaahhh!

Anonymous said...
21 November 2014 at 09:58  

ADUH melepas nak try....

Bujang Sambal Kuinin

Anonymous said...
21 November 2014 at 12:42  

Sy puji tindakan Jokowi krn berjaya menggunakan kuasanya pertahankan sempadan negaranya. Kerana apa sy puji? Kerana itulah bidang tugas seorang Ketua Kerajaan.

Anonymous said...
21 November 2014 at 12:44  

Puji bukan bererti menyokong..

Unknown said...
21 November 2014 at 12:49  

Jangan terus percaya dengan fitnah..Ini adalah langkah-2 kedaulatan..sekarang baru korang sedar bagaimana keadaan diNegara kita apa bila menghadapi kemasukan pendatang dari Negara-2 yg langsung tidak mampu berbahasa Melayu ..mereka lebih banyak melakukan jenayah seperti Dadah,Penipuan berjuta2,gangster,dadah,perdagangan manusia dan banyak lagi..mereka tidak pernah mnghormati Undang-2..warga Indonesia yg Asalnya Pendatang inilah yg akan Melahirkan Zuriat Bangsa melayu yg akan memenuhi Masjid dan Surau berbanding Myanmar atau Nepal ..Aku dan ramai lagi Orang Melayu Islam Tanah Melayu tidak pernah memandang orang Indonesia di Sini Pendatang ..dari Arwah Ayah aku lagi..sudah-2 la tu...jangan korang sampai tak sedar sedang kafir diagong-2kan...mengucaplah Dua Kalimah Syahadat semoga kita tidak terus tidur dalam jaga...

Anonymous said...
21 November 2014 at 19:01  

Sebagai pemerintah yg diamanahkan oleh jutaan rakyat nya....Tuan presiden Jokowi hanya menjalankan tanggung jawab nya menjaga hak negara dan rakyat nya...ada yg marah2 kat sini pada jokowi apasal?udah pemimpin & penguatkuasa negara kita yg lemah & lembab juga korup utk menghalang & mengatasi kedatangan jutaan pendatang yg sah mahu pun yg haram dari negara tersebut datang ke negara kita...tak kan nak suruh jokowi & pemimpin2 dia supaya ikut style kita yg lemah ni.... tak gitu makcik sambal belacan?

Pakcik Sambal Tempoyak.

Anonymous said...
22 November 2014 at 04:29  

Tak payah nak tatang sangat pendatang indon tu makcik sambal belacan yg emo tak tentu arah kat merata blog. Kebencian Indon kat Malaysia bukan perkara baru makcik oii, hang pi la check kt youtube2 n blog2 sebelah sana, yang cop Malaysia ni maling bagai ni sapa, pendatang cina ka? Heh aku ni tak kata xdak pendatang cina n india yg dok menyorok kat umah urut n kedai makan n restoran2 tuttt tu, tapi jgn telampau pejam mata dgn tanggapan org indon kat malaysia, ya lah mak cik sambal belacan oi hang mmg hati mulia, kedutaan malaysia kena baling dgn taik hang balas dgn bunga, mulia ka pengecut macam tu? Dan fyi aku sangat sayangkan org2 melayu bangsa aku di Malaysia ni dari perlis sampai ke sabah, wabillahi...tapi jgn lah sampai tunduk menyembah bila dihina mak cik sambal belacan oii. Mmg mereka seagama islam tapu itu persepsi kita di Malaysia tapi disebelah sana?

Anonymous said...
22 November 2014 at 07:46  

pokok nya sekarang...menteri& agency2kerajaan yg memerintah malaysia negara ku ini...yg diketuai PM ahjib gor terlalu lemah dlm menangani isu PATI...berapa ramai rakyat malaysia yg menjadi pengkhianat dgn membawa masuk PATI & menolong mengeluarkan ic/dokumen palsu pada mereka...pengkhianat2 ini sudah kaya raya dan bermaharajalela sampai sekarang...dimana2 dlm negara pendatang bersepah berkeliaran dgn bebas...ada penguat kuasa ambil peduli?semua relax & menutup mata....mungkin poket masing2sudah penuh...atau cuma tunggu..cukup bulan dapat gaji...buat apa susah2kan diri...cukup bulan dapat gaji.....

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks