SAMPAIKAN HADIAH LAKI KEPADA BINI PUN, TUN MAHATHIR NAK KONDEM JUGA? TERUK SANGAT DAH NYANYUK ORANG TUA NIH!!!

Thursday 18 February 2016Tun Mahathir membuat tuduhan yang kelihatan sangat melulu kali ini, seoah-olah melepaskan geram kerana usaha menggulingkan Najib Abdul Razak belum lagi berhasil. Tun Mahathir menceritakan dengan penuh tragis bagaimana membazirnya keluarga Najib Abdul Razak apabila membeli belah di luar negara.

Cerita Tun Mahathir adalah 16 tong!

Dan seperti biasa, apabila diperkatakan tentang 16 tong, kita seperti ternampak kumpulan penyamun yang baru pulang dari laut membawa hasil rampasan untuk disimpan di dalam gua, sebelum keluar menyamun lagi untuk 16 tong seterusnya.

Kerana itulah, pendapat terus mengukuh bahawa Tun Dr. Mahathir sudah semakin nyanyuk, tidak lagi fokus dan tidak lagi mempunyai usaha untuk memulihkan keyakinan kepada negara ini selagi mana kroni-kroni utamanya yang telah ditarik banyak projek, terus disenaraihitamkan.

Kalau Tun dah mula main tumbuk bawah garis pusat seperti ini, termasuklah menyerang anak perempuan orang lain, menantu lelaki serta isteri orang lain, semata-mata untuk menimbulkan kebencian dan melepaskan rasa dendam, status negarawan dan penghormatan tertinggi yang diberikan kepadanya, apa beza Tun Dr. Mahathir dengan Nga Kor Ming, si Ahli Parlimen Taiping yang cukup kurang ajar, besar kepala dan angkuh itu?

Apakah Tun Dr. Mahathir sama seperti Nga Kor Ming? SUDAH TENTU TIDAK!!!

Tetapi para penyokong Tun dan pensimpati kepada Tun cepat-cepat menyalahkan pihak-pihak yang menyerang kekayaan anak-anak lelaki Tun, kegilaan liberal Marina Mahathir, berbanding keseronokan mereka apabila perkara-perkara yang tiada kaitan negara dikaitkan dengan anak-anak dan keluarga Najib Abdul Razak.

Para penyokong Tun Mahathir tidak pernah berjaya menerangkan bagaimana anak-anak lelaki Mahathir mewarisi kekayaan perniagaan yang sangat luar biasa tanpa menerangkan bagaimana mereka berjaya memperolehinya dalam tempoh sepanjang bapa mereka menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Persoalan tidak pernah dijawab, apakah anak-anak lelaki Mahathir menjadi kaya raya menerusi perniagaan dengan campurtangan Mahathir atau mereka sememangnya mempunyai kebolehan perniagaan yang sangat hebat kerana mereka lahir dari benih Mahathir walaupun haksilnya, kesemua perniagaan mereka dibina ketika mereka berusia awal 30-an dan menerusi perniagaan berkaitan kerajaan serta syarikat-syarikat UMNO dan proksi-prosksi UMNO?

Perbuatan Tun menyerang anak menantu Najib Abdul Razak sememangnya menimbulkan persoalan yang besar. Tun seringkali mengatakan gaya kekayaan yang ditunjukkan oleh keluarga Najib Abdul Razak tidak memberikan bayangan yang baik kepada persepsi. Sedangkan pada masa yang sama, Tun sendiri tidak pernah menegur, memujuk, memarahi bahkan tidak pernah langsung bercakap tentang gaya-gaya jauh lebih kaya yang ditunjukkan oleh anak-anak lelakinya selain gaya kehidupan manusia tidak beragama yang mengagung-agungkan budaya luar biasa liberal.

Tun seperti cuba menekankan bahawa kemewahan yang ditunjukkan oleh menantu Najib Abdul Razak itu adalah wang rakyat Malaysia, sedangkan sehingga dalam tuduhan terbaru, Daniyar menantu Najib tetap mempertahankan bahawa itu adalah wangnya sendiri.

Malah Daniyar menafikan bahawa bukan 16 tong hadiah seperti yang dikatakan oleh Tun Dr. Mahathir sebaliknya hanya 16 jambangan kotak hadiah dan ianya merupakan satu adat resam serta budaya orang Kazakh.

Budaya Kazakh tidak akan menghantar bertingkat-tingkat sirih junjung seperti budaya India Kerala!

Ibu Daniyar adalah Maria yang berkahwin dengan Bolat Nazarbayev, saudara lelaki kepada Presiden Kazakhstan. Bolat sangat kya dan menguasai industri baja serta memiliki beberapa buah bank di negaranya.

Bagaimanapun, kekayaan Maria dan Borat menghadapi masalah apabila Maria dituduh oleh Bolat menculik teman wanita barunya dan melaporkannya kepada pihak berkuasa Kazak. Maria walau bagaimanapun, tidak pernah didakwa dan kekal bebas sehingga ke hari ini.

Mahkamah New York percaya itu hanyalah satu 'hearsay' dan taktik bagi membolehkan Maria diekstradisi ke Kazakhstan untuk proses perceraian mereka.

Semasa sesi pendengaran perceraian mereka di New York, media melaporkan dan mengesahkan pada masa itu, Maira pernah membeli permata bernilai USD75 juta (RM311 juta) dan membayarnya dengan menggunakan wang Bolat.

Mac 12, 2014, penyelesaian perceraian membolehkan Maria menyimpan USD50 juta (RM207 juta) dalam bentuk permata dan USD20 juta (RM83 juta) dalam bentuk rumah di New Jersey yang mana jumlah keseluruhan adalah RM300  juta. Maria bagaimanapun, terpaksa menyerahkan hak penjagaan anak lelakinya kepada Bolat.

Sudah pasti dalam tempoh 10 tahun perkahwinannya dengan Bolat, Maria menyimpan sesuatu tetapi tidak pernah didedahkan.

Daniyar merupakan satu-satunya anak Maria dan kita tidak melihat sebarang isu sekiranya Maira memberikan sejumlah jutaan ringgit kepadanya untuk membelikan hadiah kepada isterinya sendiri. Malah tidak mustahil golongan sosialit yang sangat kaya seperti Maira sama ada untuk perniagaaan ibunya mahupun untuk membuat wang dia tanpa memerlukan projek-projek yang berkaitan dengan kerajaan seperti yang dinikmati oleh anak-anak Mahathir sendiri.

“Saya tidak mempunyai apa-apa urusan atau sebarang bentuk perniagaan dengan kerajaan Malaysia. Saya juga tidak mengambil wang daripada rakyat Malaysia yang tercinta,” kata Daniyar.

“Saya dengan rasa hormat meminta Dr Mahathir berhenti menggunakan perkahwinan saya, isteri saya dan saya sendiri untuk kepentingan politik.

“Saya percaya Dr Mahathir sebagai seorang ahli politik yang bijak, seorang bapa dan suami pandai menilai apa yang salah dan apa yang betul untuk bercakap,”

6 comments:

 1. pendek kata....dendam Tun M keturunan Tamil Kerala ni pada Najib, semakin menyala nyala...selagi Najib & Rosmah tak di humban ke penjara, selagi itulah Tun akan attack habis habisan....
  aku heran sungguh....tak ingat mati ke Tun M ni...???

  ReplyDelete
 2. masa mahathir jadi pm, memang beliau tidak membenarkan anak2nya terlibat dalam politik. kerana apa? penglibatan dalam politik akan menjadi perhatian ramai, rakyat jelata tahu. beliau menggalakkan anak2nya terlibat dengan perniagaan. tentunya bisnes anak akan dibantu oleh siayah. kini siapa yang tidak kenal mokhzani mahathir, yang pernah menduduki carta 10 terkaya malaysia? tidak timbul soal anak2 mahathir tidak boleh bisnes, soalnya adakah kedudukan mahathir selaku pm tidak digunakan langsung untuk menaikkan reputasi dan bisnes anaknya? bolehkah mahathir bercakap benar tentang hal ini? mahathir kini seperti kehilangan arah dalam tujuan menjatuhkan najib. kenapa anak dan menantu najib yang kini dijadikan sasaran? jika mahathir pernah melihat '16 tong' hadiah semasa najib mengahwinkan anaknya dulu, kenapa diam masa itu? kini bila sudah 'tidak berkawan' dengan najib, yang didiamkan dulu tiba2 jadi salah? sasau atau apa mahathir ini? jika perkara salah, tak kira dulu tak kira sekarang, tetap juga salahnya! kini mahathir kelihatan menilai salah benar atas pertimbangan sendiri, bukan nilai2 moral sebenar.
  soal hadiah perkahwinan juga nak dikecohkan. anak najib adalah perempuan, maka jika ada '16 tong' ke, '160 tong' ke, itu hadiah pihak lelaki kepada pihak perempuan. menantu najib bukan orang malaysia, lantak la kalau dia nak sakau duit kerajaan kazakhtan untuk bagi hadiah kepada anak najib. tuduhan2 yang dulu ada jugak logik dan munasabahnya, kini asal ada benda nak dijadikan peluru, hatta dalam bentuk taik keringpun, mahathir akan tujukan kepada najib.

  ReplyDelete
 3. Jadi soalnya sekarang..betul lah apa kata tun mahathir?
  Makna..tun mahathir masih belum nyanyok la..tong tu betul..hadiah tu betul..cuma tak tau drp siapa..

  Jadi salahkah?
  Soalnya..rm2.6B dah jadi derma..setelah di dedah oleh WSJ..itupun ambik masa sebulan..

  Jaso adakah semuanya kebetulan sahaja..dan bila org bertanya ianya persepsi?

  ReplyDelete
 4. PEMAKAN DEDAK NI DAH MULA MENGIPAS...16 TONG BUKANG 16 DULANG WOOOOIII

  ReplyDelete
 5. medey akan keahir hayat menyerang pm dan keluarga demi dendam kesumat yang tak pernah padam..tak tau apa yang terfikir dikepala nya..medey tidak secara langsung memberi kredit pada pembangkang walau masih dalam parti..mengapa tak keluar saja parti dan bercakap atas platfom pembangkang..atau diusia skrg berehat bertaubat beramal.untuk akhirat dari membebankankan diri dari dosa2 dunia..

  ReplyDelete
 6. Anggap sajalah Tun M tu bukan saja dah jadi pelupa dan nyanyuk, malah dah bertindak mcm budak nakal yg mintak org tuanya belikan mercun, dan krn org tuanya menganggap mercun tu bahaya utk jadi mainan kanak-kanak, dia memberontak, mengamuk, mengata, memaki dan merosakkan barang-barang dlm rumah.

  Begitulah pandangan aku skrg ni terhadap Tun M, walau pun pernah dulu dia menjadi idolaku.

  ReplyDelete

SAMPAIKAN HADIAH LAKI KEPADA BINI PUN, TUN MAHATHIR NAK KONDEM JUGA? TERUK SANGAT DAH NYANYUK ORANG TUA NIH!!!

Thursday 18 February 2016 ·Tun Mahathir membuat tuduhan yang kelihatan sangat melulu kali ini, seoah-olah melepaskan geram kerana usaha menggulingkan Najib Abdul Razak belum lagi berhasil. Tun Mahathir menceritakan dengan penuh tragis bagaimana membazirnya keluarga Najib Abdul Razak apabila membeli belah di luar negara.

Cerita Tun Mahathir adalah 16 tong!

Dan seperti biasa, apabila diperkatakan tentang 16 tong, kita seperti ternampak kumpulan penyamun yang baru pulang dari laut membawa hasil rampasan untuk disimpan di dalam gua, sebelum keluar menyamun lagi untuk 16 tong seterusnya.

Kerana itulah, pendapat terus mengukuh bahawa Tun Dr. Mahathir sudah semakin nyanyuk, tidak lagi fokus dan tidak lagi mempunyai usaha untuk memulihkan keyakinan kepada negara ini selagi mana kroni-kroni utamanya yang telah ditarik banyak projek, terus disenaraihitamkan.

Kalau Tun dah mula main tumbuk bawah garis pusat seperti ini, termasuklah menyerang anak perempuan orang lain, menantu lelaki serta isteri orang lain, semata-mata untuk menimbulkan kebencian dan melepaskan rasa dendam, status negarawan dan penghormatan tertinggi yang diberikan kepadanya, apa beza Tun Dr. Mahathir dengan Nga Kor Ming, si Ahli Parlimen Taiping yang cukup kurang ajar, besar kepala dan angkuh itu?

Apakah Tun Dr. Mahathir sama seperti Nga Kor Ming? SUDAH TENTU TIDAK!!!

Tetapi para penyokong Tun dan pensimpati kepada Tun cepat-cepat menyalahkan pihak-pihak yang menyerang kekayaan anak-anak lelaki Tun, kegilaan liberal Marina Mahathir, berbanding keseronokan mereka apabila perkara-perkara yang tiada kaitan negara dikaitkan dengan anak-anak dan keluarga Najib Abdul Razak.

Para penyokong Tun Mahathir tidak pernah berjaya menerangkan bagaimana anak-anak lelaki Mahathir mewarisi kekayaan perniagaan yang sangat luar biasa tanpa menerangkan bagaimana mereka berjaya memperolehinya dalam tempoh sepanjang bapa mereka menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Persoalan tidak pernah dijawab, apakah anak-anak lelaki Mahathir menjadi kaya raya menerusi perniagaan dengan campurtangan Mahathir atau mereka sememangnya mempunyai kebolehan perniagaan yang sangat hebat kerana mereka lahir dari benih Mahathir walaupun haksilnya, kesemua perniagaan mereka dibina ketika mereka berusia awal 30-an dan menerusi perniagaan berkaitan kerajaan serta syarikat-syarikat UMNO dan proksi-prosksi UMNO?

Perbuatan Tun menyerang anak menantu Najib Abdul Razak sememangnya menimbulkan persoalan yang besar. Tun seringkali mengatakan gaya kekayaan yang ditunjukkan oleh keluarga Najib Abdul Razak tidak memberikan bayangan yang baik kepada persepsi. Sedangkan pada masa yang sama, Tun sendiri tidak pernah menegur, memujuk, memarahi bahkan tidak pernah langsung bercakap tentang gaya-gaya jauh lebih kaya yang ditunjukkan oleh anak-anak lelakinya selain gaya kehidupan manusia tidak beragama yang mengagung-agungkan budaya luar biasa liberal.

Tun seperti cuba menekankan bahawa kemewahan yang ditunjukkan oleh menantu Najib Abdul Razak itu adalah wang rakyat Malaysia, sedangkan sehingga dalam tuduhan terbaru, Daniyar menantu Najib tetap mempertahankan bahawa itu adalah wangnya sendiri.

Malah Daniyar menafikan bahawa bukan 16 tong hadiah seperti yang dikatakan oleh Tun Dr. Mahathir sebaliknya hanya 16 jambangan kotak hadiah dan ianya merupakan satu adat resam serta budaya orang Kazakh.

Budaya Kazakh tidak akan menghantar bertingkat-tingkat sirih junjung seperti budaya India Kerala!

Ibu Daniyar adalah Maria yang berkahwin dengan Bolat Nazarbayev, saudara lelaki kepada Presiden Kazakhstan. Bolat sangat kya dan menguasai industri baja serta memiliki beberapa buah bank di negaranya.

Bagaimanapun, kekayaan Maria dan Borat menghadapi masalah apabila Maria dituduh oleh Bolat menculik teman wanita barunya dan melaporkannya kepada pihak berkuasa Kazak. Maria walau bagaimanapun, tidak pernah didakwa dan kekal bebas sehingga ke hari ini.

Mahkamah New York percaya itu hanyalah satu 'hearsay' dan taktik bagi membolehkan Maria diekstradisi ke Kazakhstan untuk proses perceraian mereka.

Semasa sesi pendengaran perceraian mereka di New York, media melaporkan dan mengesahkan pada masa itu, Maira pernah membeli permata bernilai USD75 juta (RM311 juta) dan membayarnya dengan menggunakan wang Bolat.

Mac 12, 2014, penyelesaian perceraian membolehkan Maria menyimpan USD50 juta (RM207 juta) dalam bentuk permata dan USD20 juta (RM83 juta) dalam bentuk rumah di New Jersey yang mana jumlah keseluruhan adalah RM300  juta. Maria bagaimanapun, terpaksa menyerahkan hak penjagaan anak lelakinya kepada Bolat.

Sudah pasti dalam tempoh 10 tahun perkahwinannya dengan Bolat, Maria menyimpan sesuatu tetapi tidak pernah didedahkan.

Daniyar merupakan satu-satunya anak Maria dan kita tidak melihat sebarang isu sekiranya Maira memberikan sejumlah jutaan ringgit kepadanya untuk membelikan hadiah kepada isterinya sendiri. Malah tidak mustahil golongan sosialit yang sangat kaya seperti Maira sama ada untuk perniagaaan ibunya mahupun untuk membuat wang dia tanpa memerlukan projek-projek yang berkaitan dengan kerajaan seperti yang dinikmati oleh anak-anak Mahathir sendiri.

“Saya tidak mempunyai apa-apa urusan atau sebarang bentuk perniagaan dengan kerajaan Malaysia. Saya juga tidak mengambil wang daripada rakyat Malaysia yang tercinta,” kata Daniyar.

“Saya dengan rasa hormat meminta Dr Mahathir berhenti menggunakan perkahwinan saya, isteri saya dan saya sendiri untuk kepentingan politik.

“Saya percaya Dr Mahathir sebagai seorang ahli politik yang bijak, seorang bapa dan suami pandai menilai apa yang salah dan apa yang betul untuk bercakap,”

6 comments:

Anonymous said...
18 February 2016 at 17:20  

pendek kata....dendam Tun M keturunan Tamil Kerala ni pada Najib, semakin menyala nyala...selagi Najib & Rosmah tak di humban ke penjara, selagi itulah Tun akan attack habis habisan....
aku heran sungguh....tak ingat mati ke Tun M ni...???

Anonymous said...
18 February 2016 at 18:00  

masa mahathir jadi pm, memang beliau tidak membenarkan anak2nya terlibat dalam politik. kerana apa? penglibatan dalam politik akan menjadi perhatian ramai, rakyat jelata tahu. beliau menggalakkan anak2nya terlibat dengan perniagaan. tentunya bisnes anak akan dibantu oleh siayah. kini siapa yang tidak kenal mokhzani mahathir, yang pernah menduduki carta 10 terkaya malaysia? tidak timbul soal anak2 mahathir tidak boleh bisnes, soalnya adakah kedudukan mahathir selaku pm tidak digunakan langsung untuk menaikkan reputasi dan bisnes anaknya? bolehkah mahathir bercakap benar tentang hal ini? mahathir kini seperti kehilangan arah dalam tujuan menjatuhkan najib. kenapa anak dan menantu najib yang kini dijadikan sasaran? jika mahathir pernah melihat '16 tong' hadiah semasa najib mengahwinkan anaknya dulu, kenapa diam masa itu? kini bila sudah 'tidak berkawan' dengan najib, yang didiamkan dulu tiba2 jadi salah? sasau atau apa mahathir ini? jika perkara salah, tak kira dulu tak kira sekarang, tetap juga salahnya! kini mahathir kelihatan menilai salah benar atas pertimbangan sendiri, bukan nilai2 moral sebenar.
soal hadiah perkahwinan juga nak dikecohkan. anak najib adalah perempuan, maka jika ada '16 tong' ke, '160 tong' ke, itu hadiah pihak lelaki kepada pihak perempuan. menantu najib bukan orang malaysia, lantak la kalau dia nak sakau duit kerajaan kazakhtan untuk bagi hadiah kepada anak najib. tuduhan2 yang dulu ada jugak logik dan munasabahnya, kini asal ada benda nak dijadikan peluru, hatta dalam bentuk taik keringpun, mahathir akan tujukan kepada najib.

Anonymous said...
18 February 2016 at 20:28  

Jadi soalnya sekarang..betul lah apa kata tun mahathir?
Makna..tun mahathir masih belum nyanyok la..tong tu betul..hadiah tu betul..cuma tak tau drp siapa..

Jadi salahkah?
Soalnya..rm2.6B dah jadi derma..setelah di dedah oleh WSJ..itupun ambik masa sebulan..

Jaso adakah semuanya kebetulan sahaja..dan bila org bertanya ianya persepsi?

tarantula said...
19 February 2016 at 08:15  

PEMAKAN DEDAK NI DAH MULA MENGIPAS...16 TONG BUKANG 16 DULANG WOOOOIII

Anonymous said...
19 February 2016 at 18:48  

medey akan keahir hayat menyerang pm dan keluarga demi dendam kesumat yang tak pernah padam..tak tau apa yang terfikir dikepala nya..medey tidak secara langsung memberi kredit pada pembangkang walau masih dalam parti..mengapa tak keluar saja parti dan bercakap atas platfom pembangkang..atau diusia skrg berehat bertaubat beramal.untuk akhirat dari membebankankan diri dari dosa2 dunia..

Anonymous said...
20 February 2016 at 00:01  

Anggap sajalah Tun M tu bukan saja dah jadi pelupa dan nyanyuk, malah dah bertindak mcm budak nakal yg mintak org tuanya belikan mercun, dan krn org tuanya menganggap mercun tu bahaya utk jadi mainan kanak-kanak, dia memberontak, mengamuk, mengata, memaki dan merosakkan barang-barang dlm rumah.

Begitulah pandangan aku skrg ni terhadap Tun M, walau pun pernah dulu dia menjadi idolaku.

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks