Perwakilan GERAKAN Dari Johor, Tegaskan Melayu Juga Adalah Pendatang... Sama Seperti Cina dan India

Sunday 19 October 2014

Orang yang mula-mula mencetuskan idea Melayu adalah pendatang di Malaysia adalah Lee Kuan Yew, bekas Perdana Menteri Singapura dan sekarang ini Menteri Mentor republik tersebut. Sebabnya ialah, dia mahu menghapuskan sejarah Melayu di Pulau Singapura dan sememangnya itulah yang dilakukannya apabila PAP berkuasa membentuk kerajaan.

Sehingga sekarang, tidak tercatat langsung dalam buku-buku sejarah Singapura, negara pulau tersebut sebelum kedatangan Stamford Raffles adalah salah sebuah daripada kerajaan Melayu dan Melayu adalah pembuka, perintis dan pendiri negara tersebut. Sejarah Singapura hanya berkisar tentang Raffles dan Cina.

Pada 1963, sebaik-baik sahaja menyertai Malaysia, Le Kuan Yew memulakan revolusi fahaman songsang tersebut dengan menjadikan Malaysia dan Indonesia sebagai dua buah negara yang berasingan tanpa mengambil kira sebelum 1947, iaitu pada tahun Indonesia merdeka, negara berkenaan dan Semenanjung Tanah Melayu adalah sebuah 'negara Melayu'.

Orang-orang Melayu yang berasal dari kawasan Nusantara meliputi Laut China Selatan sehingga ke penghujung Pasifik, seringkali berpindah randah di kampung halaman mereka sendiri. Berbeza pula dengan India dan Cina yang melakukan trans-migrasi melibatkan perpindahan negara, memandangkan India dan Cina tidak pernah merupakan sebahagian daripada negara Melayu, tidak seperti Malaysia, Filipina, Brunei, malahan Hawaii di Lautan Pasifik.

Sepatutnya buku-buku sejarah Malaysia perlu menekankan tentang proses migrasi melibatkan orang Cina dan India sepertimana yang ditulis oleh R.Emerson dalam bukunya yang bertajuk, 'MALAYSIA' terbitan September 1937.

Disebabkan terlalu bertoleransi dan terlalu mahu mengambil hati Cina dan India, Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Pelajaran sangat takut untuk menekankan perkara ini. Ketakutan itu boleh dilihat secara jelas apabila tidak ada sebuah buku sejarah di sekolah mahupun di institusi pengajian tinggi pun yang menceritakan secara terperinci tentang Tragedi 13 Mei 1969. Begitu juga dengan hansard Parlimen pada tahun berkenaan.

Sebaliknya pada masa yang sama, golongan pelampau yang cuba mengubah sejarah itu, secara berani dan berterus-terang menyatakan bahawa Melayu adalah pendatang, termasuklah menghasilkan buku-buku yang kemudiannya dipaksa menjadi rujukan sepertimana yang ditulis oleh penulis DAP terkenal, Kua Kia Song.

Seringkali hujah golongan berkenaan bahawa Melayu adalah pendatang membawa maksud Melayu berhijrah dari Kepulauan Indonesia ke negara ini. Negara ini pada asalnya menurut mereka, tidak dibangunkan, tidak mempunyai penghuni dan hanya mula berkerajaan pada tahun 1401 di Melaka, sedangkan lebih dua milineum sebelum itu, sudah ada pelbagai kerajaan dan tamadun di Tanah Melayu seperti Langkasuka, Kedah Tua, Gangga Negara, Chermin, Gelanggi, Bruas, Dinding dan sebagainya sebelum putera raja dari Srivijaya, membuka Melaka yang turut telah diduduki oleh Melayu Laut.

Bagaimana Melayu menjadi pendatang di kampung halamannya sendiri? Kecualilah Melayu di China, di India, di Maldives, di Sri Lanka, di Eire dan Kirby, England, di Afrika Selatan dan Malawi, selagi mereka berada di Nusantara yang merangkumi negara-negara Asia Tenggara sehingga ke kepulauan Pasifik, mereka bukanlah pendatang.

Tidak seperti Cina dan India yang sememangnya adalah pendatang di wilayah ini.

Wakil GERAKAN Johor itu sepatutnya lebih banyak belajar daripada cuba menimbulkan kontroversi dan polemik semata-mata untuk menjayakan rancangan DAP! (BACA DI SINI)

19 comments:

 1. Siapa harapan Melayu sekarang untuk berani dan bertindak menyatakan yg benar ? UMNO takut, PAS mmg tak berminat, PKR tak boleh diharap. NGO ? Dibiarkan melalak, lama2 diam sendiri.

  ReplyDelete
 2. aku nak cakap..LANCAU LU Gerakan..

  ReplyDelete
 3. Tiori penghijrahan terbaru mengatakan populasi berkembang keutara dimulakan dari selatan ini berikutan penemuan artifak sejarah di Malaysia yang berumur lebih dari 20000 tahun . juga penemuam bukti2 peninggalan Melayu di Jepun, Korea , Vietnam Utara dsbnya..
  CINA yang ada sekarang ini Majoritinya dibawa masuk pada penghujung abad ke 18 sebagai buruh di TANAH MELAYU / MALAYSia.... Bukti CINA sebagai Pendatang adalah Mereka tidak fasih berbahasa Melayu ... tidak seperti Cina Peranakkan di Melaka yang menyerap BAHASA , BUDAYA dan Kepimpinan Melayu didalam kehidupan seharian.

  ReplyDelete
 4. Kepimpinan GERAKAN perlu memantau golongan pemimpin kemaruk populariti yang bongok macam Tan Lai Soon ni, kerana bukannya apa, GERAKAN pun dah nyawa-nyawa ikan, ada kerusi di parlimen dan DUN pun atas ihsan undi orang Melayu kerana di kerusi majoriti Cina, Gerakan dah mampus sebab kalah teruk.

  Kebodohan golongan yang sibuk meniru DAP dalam Gerakan dan MCA hanya akan memusnahkan Gerakan dan MCA itu sendiri sahajalah, UMNO tidak terkesan pun dengan pendirian bodoh perwakilan Gerakan itu, malahan ADUN dan Ahli Parlimen Gerakan di Johor pun, berhati-hatilah sebab anda menang pun di kawasan pengundi Melayu, kerana ada si bodoh macam Tan Lai Soon ni, habis kerusi Gerakan di seluruh negara bertukar tangan kepada pembangkang dalam PRU 14 kelak, kerana undi Cina jangan haraplah GERAKAN boleh nak kutip, hanya harap ihsan kepada orang Melayu sahaja, kalau bersikap kurang ajar, apakah orang Melayu nak tolong orang yang kurang ajar?

  Kepimpinan GERAKAN, sila ajar orang di bawah anda, kepimpinan di peringkat cawangan dan bahagian supaya jangan jadi manusia bodoh mengejar yang tak dapat tapi sibuk mencicirkan apa yang dah dalam genggaman.

  Payah cakap dengan orang bodoh yang sombong, nak mampus pun masih menyombong lagi, tak payah tolonglah, biar dia mampus sahajalah, baru padan muka dia.

  ReplyDelete
 5. sampai bila bangsa ku akan sedar yg kita perlu bersatu

  ReplyDelete
 6. Orang-orang Cina meluat dengan Gerakan dan MCA sebab mereka meniru DAP dalam berpolitik. Pimpinan Gerakan dan MCA sekarang ini tiada yang berkaliber untuk mendapatkan kepercayaan orang Cina bagi mengundi parti itu dalam pilihanraya kerana sudahlah tidak dapat menerangkan kepada rakyat berhubung teras Barisan Nasional iaitu perpaduan dan bertoleransi, sibuk meniru DAP pula.

  Gerakan dan MCA kena sedar bahawa mereka hanya akan hanyut dan mampus dibadai ombak sekiranya masih berpolitik secara bodoh oleh sebahagian besar pemimpin mereka yang bodoh itu. Orang-orang Cina melihat apakah yang Gerakan dan MCA boleh bantu mereka dalam mengharungi situasi getir dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, politik tidak menentu dan perpaduan yang kucar kacir sekarang ini, apakah peranan Gerakan dan MCA?

  Pimpinan Gerakan, MCA, sama juga dengan kepimpinan UMNO kini telah lupa daratan akan perjuangan pimpinan dan generasi terdahulu yang menjayakan Barisan Nasional atas dasar toleransi, hormat menghormati, bekerjasama, ringan sama dijinjing, berat sama dipikul, tidak menikam rakan komponen untuk menaikkan nama sendiri, sanggup bersusah dan berkorban untuk membantu rakan komponen, sekarang ini lihatlah, ada lagi perkara sebegini?

  Saya melihat bahawa parti komponen terutama Gerakan dan MCA hanya menunggu masa untuk hanyut dan mampus dibadai ombak dan tenggelam entah di mana tak dapat dikesan sekiranya masih mengamalkan politik bodoh sebegini, di saat Gerakan dan MCA memerlukan sokongan orang-orang Melayu bagi mendapatkan semula kerusi yang tumbang dengan majoriti sedikit di kawasan campuran sebelum ini serta untuk mempertahankan kerusi yang dimenangi dengan majoriti sedikit dalam pilihanraya yang lalu, ada juga pimpinan bodoh yang menuang minyak ke dalam api permusuhan yang dicetuskan oleh DAP, kalau beginilah jadinya, apa akan jadi dengan MCA dan Gerakan dalam PRU akan datang? Untuk dapatkan undi Cina adalah terlalu sukar bagi MCA dan Gerakan, untuk mendapatkan undi Melayu pula, dengan berbagai provokasi dan kenyataan bodoh oleh pimpinan MCA dan Gerakan yang tak cerdik ini, apa lagi yang boleh dibuat oleh Gerakan dan MCA untuk terus menongkah arus politik dalam PRU 14 kelak? MCA dan Gerakan hanya menggali lubang kubur sendiri dengan bersikap bermusuhan antara kaum dan meniru gelagat jahat DAP selama ini.

  Sedarlah pimpinan Gerakan dan MCA, jika dah nak mampus pun masih sombong lagi, macam mana orang nak tolong, musuh seperti DAP akan buat apa saja lagi untuk mempercepatkan anda mampus, rakan yang selama ini setia bersama kamu tetapi dikhianati oleh kamu pun berat hati nak tolong, maka mampuslah kamu dengan sikap sombong dan bodoh serta tidak bertanggung jawab kamu itu.

  ReplyDelete
 7. Kita tunggu komen Najib berhubung perkara ini. Jika Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional tidak mampu untuk mengawal sikap bodoh sebahagian parti komponen, apa lagi yang boleh diharapkan pada Najib untuk selamatkan Barisan Nasional?

  Pengerusi Barisan Nasional perlu tegas dan berani untuk menyelamatkan bahtera Barisan Nasional, rakyat sekarang ini berat untuk beri sokongan kepada Barisan Nasional bukannya kerana Barisan Nasional tak bagus, tetapi kerana segelintir pimpinan di peringkat atasan parti komponen yang bodoh dalam tindakan hingga menyebabkan masalah yang tak boleh dikekang dari terus merebak menyebabkan rakyat berat hati nak menyokong Barisan Nasional.

  Nasihat saya kepada pimpinan parti komponen yang sudah tidak relevan, tidak mampu untuk menguruskan, tidak mampu untuk bersikap tegas, tidak mampu untuk berfikir dengan berwawasan, berundurlah, salah seorangnya Najib sendiri, dia sendiri gagal mengawal segelintir pimpinan bodoh dalam UMNO, lepas tu dalam MCA dan Gerakan pun dah banyak dikuasai oleh pimpinan bodoh yang hanya meniru DAP hingga menyebabkan MCA dan Gerakan makin tenat hingga nak mampus, apa lagi yang boleh diharapkan pada Najib?

  Sedarlah bahawa kemenangan Barisan Nasional dalam PRU 13 adalah disebabkan ketakutan rakyat terhadap pakatan palsu PKR, DAP dan PAS yang rakyat lihat tidak boleh dipercayai dan rakyat menyakini bahawa sekiranya PAS, PKR dan DAP berkuasa, maka negara ini akan huru hara akibat pertentangan ideologi politik sesama mereka, itu sebabnya, bukannya kerana sokongn Najib sangat pun, itu Najib kena sedar diri.

  ReplyDelete
 8. Sebelum Malaysia, Semenanjung ini di tanamakn Semenanjung Tanah Melayu.
  Selepas jadi Malaysia, nama Malaysia itu sendiri bermaksud Tanah Bangsa Melayu.
  Kaum Cina ada negaranya, iaitu negara China.
  Kaum India ada negaranya, iaitu negara India.
  Justeru, siapa yg sebenarnya pendatang?
  Kalau Melayu pun pendatang, kenapa negara ini di namakan Tanah Melayu dan Malaysia?
  Inilah pemimpin bangang dan tongong yg tak tahu apa yg dia cakap.
  Kalau beginilah cara berfikir kaum imigran Cina di negara ini, tunggulah kecelakaan berdarah yg bakal terjadi suatu masa nanti.

  ReplyDelete
 9. Adakah ini yang najib mahukan?

  ReplyDelete

 10. ADA KELING TAMPAR MUKA NAJIB DGN SELIPAR. DIA NI SEBENARNYA MELUDAH MUKA NAJIB.

  ReplyDelete

 11. HALLO APEK. . .TLG TENGOK PETA DUNIA. BOLEH JUMPA KEPULAUAN MELAYU ? PAHAM APA ITU KEPULAUAN MELAYU ?
  KALAU TAK PAJAM LEBIH BAEK KAMU USULKAN GERAKAN KELUAR BN DAN BERSATU DGN DAP. DUDUK DLM BN PUN JADI DURI DLM DDAGING. APA SUMBANGAN GERAKAN PD BN ?

  ReplyDelete
 12. Nak buat macam mana bila bangang dan buta fakta sejarah nak tunjuk pandai , tapi yang kita nampak bodoh macam babi .

  ReplyDelete
 13. NAJIB pun setuju (melayu pendatang) orang melayu mestilah berfikiran liberal seperti dia!

  dont worry takde tindakan dari dia maupun dari umno

  ReplyDelete
 14. Inilah hasilnya dan Inilah akibatnya apabila Pendidikan dan Sekolah Cina dibenarkan di negara ini ditambah pula dengan asuhan ibubapa kaum itu sendiri terhadap anak2 mereka.

  Sebenarnya mereka tidak kenal sejarah (melalui pendidikan) tanah melayu.

  ReplyDelete
 15. SENANG JER....SUROH APEK TU TENGOK RUPA DIA KAT CERMIN....BANDINGKAN DENGAN RUPA MELAYU NUSANTARA.
  RUPA CINA....MEMANG JELAS PENDATANG DARI NEGARA CINA. PERTUTURAN PUN .....BAHASA CINA.
  APEK....LU BAIK PIGI BELAJAR SEJARAH LA. ...
  MELAYU NUSANTARA BAHASA PERCAKAPAN GUNA BAHASA MELAYU....CUMA DIALEK JER BERBEZA.
  JAUH BEZANYA DENGAN BAHASA PEMDATANG CINA.
  INI BARU BAGI SEKOLAH SIKIT JER....

  ReplyDelete
 16. Dasar si PENDATANG Cina RASIS KANGKANG BABI - itulah MCACELAKA mahupun GerakanBABI memang DALANG DUA MUKA amat merbahaya! Dahlah si Cina ada negara dia sendiri, China - kita yg. Melayu ada Tanah/Alam Melayu ni sebelum dijajah si BINATANG BUAS, British-ZIONIS, maka yg. si apek-KANGKANGBABI ni benci sgt. apasal?!

  Akibat kaum PENDATANG RASIS dari MUSUH ISLAM asyik MENGHINA/MENGGERTAK ISLAM/umatnya, maka dah tiba masanya NGO-NGO Islam/Melayu membawa di Mahkamah Persekutuan mengenai PENIPUAN ke atas SEJARAH kita. Di mana, Tanah Melayu kita ini dulunya adalah kepunyaan Kesultanan ISLAM/Melayu dan rakyat BUMIPUTERAnya termasuk BUMIPUTERA Islam/Melayu sehingga Kesultanan ISLAM/Melayu kita diTIPU si PENJAJAH KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS utk. menandatangani perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 (melaksanakan juga strategi DAJAL Malayan Union dlm. bentuk lain, lihat di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/sejarah-perjuangan-kemerdekaan-v.html, Sejarah Perjuangan Kemerdekaan V: Protes Melayu, UMNO & Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu).

  Biaq seluruh Barat pun sendiri tahu PENIPUAN ini dan sedaq tentang SEJARAH benar Tanah Melayu dan BUMIPUTERA Islam/Melayunya yg. asyik di TINDAS oleh Penjajah/Pendatang KAPIR MUSUH ISLAM/umatnya! Sebab itu Britain mesti diSAMAN BERBILLION!

  PENIPUAN perjanjian 1948 ini yg. dipaksa oleh PENJAJAH British/ZIONIS ke atas Kesultanan Melayu serta rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayunya, adalah utk. menghapuskan SEJARAH Tanah Melayu sbg. bumi ISLAM, termasuk dgn. menghapuskan terus KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Melayu terutamanya berkaitan pemerintahan secara ISLAM, dan dlm. kuasa memberikan kerakyatan serta pemilikan tanah PUSAKA di bumi ISLAM kita (maka sebab itulah BERJUTA Pendatang KAPIR Cina dan India diberi kerakyatan dan hakmilik tanah dgn. begitu mudah mengikut Perjanjian PENIPU ini, yg. berasaskan undg-undg DAJAL, si British-ZIONIS “jus soli”).

  Sebab itu juga K’jaan Persekutuan serta K’jaan Negeri mesti DISAMAN BERJUTA – terutamanya dlm. perampasan-perampasan Tanah Rizab Melayu serta Tanah Adat di Sabah/S’wak, penghapusan/penipuan sejarah dan hak Bumiputera, dan juga sebarang pembangunan tanah K’jaan yg. MENDISKRIMINASI hak BUMIPUTERA terutamanya sekrg., amat rakus di Pulau Pinang dan Selangor yg. di bawah anti-ISLAM/Hak BUMIPUTERA DAPBANGKAI/PKRSODOM dan juga di Johor yg. seolah dah jadi KOLONI Singapura (lihat di http://beliabangkit.blogspot.com/2014/09/kejutan-danga-bay-nak-keluar-malaysia.html , KEJUTAN!!! Danga Bay Nak Keluar Malaysia?, Diterbitkan Belia Bangkit!)

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

 17. CINA SAMPAI DI TANAH MELAYU SELEPAS MELAYU MEMBENA TAMADUN DI SINI. KAUM CINA SAMPAI DI TANAH MELAYU CUMA UNTUK MENCARI SESUDU BUBUR NASI DGN SAYUR KANGKUNG DAN TELUR ITEK MASIN. ADA MELAYU KESAH ?

  ReplyDelete
 18. Cuba perhatikan perjalan HIDUP Cina Pendatan ini, sebahagian besarnya dihabiskan kat mana....

  Umur 5-6 Tahun, Taska/ Tadika CINA ---> Umur 7 - 12 Tahun , sekolah SRJK (Cina ) --->
  ---> Umur 13 - 17 tahun, sekolah SMJK (Cina ) ---> Kolej/Universiti ( dalam negeri IPT beraliran cina, Manakala luar negara , Singapura, Hongkong , Taiwan dan tanah besar China..

  JADI TIDAK HAIRANLAH MEREKA TIDAK MEMAHAMI ASAL USUL BUDAYA MALAYSIA ( MELAYU ).. Cuba tanya Pegawai Banci penduduk 2010,bagaimana sukarnya mereka berurusan dengan golongan ini..bercakap masih menggunakan bahasa Isyarat, walaupun tinggal kat Malaysia lebih 3 generasi..

  Jadi Rakyat malaysia yang pentingkan keharmonian , perlulah bersama-sama MENDESAK kerajaan menghapuskan sekolah-sekolah aliran Jenis Kebangsaan ini dan menukarkan kepada sekolah satu aliran.

  Apek Pendatang Haram Warga Cina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sokong ! hapuskan sekolah Cina yang hanya membawa kemudaratan!

   Delete

Perwakilan GERAKAN Dari Johor, Tegaskan Melayu Juga Adalah Pendatang... Sama Seperti Cina dan India

Sunday 19 October 2014 ·

Orang yang mula-mula mencetuskan idea Melayu adalah pendatang di Malaysia adalah Lee Kuan Yew, bekas Perdana Menteri Singapura dan sekarang ini Menteri Mentor republik tersebut. Sebabnya ialah, dia mahu menghapuskan sejarah Melayu di Pulau Singapura dan sememangnya itulah yang dilakukannya apabila PAP berkuasa membentuk kerajaan.

Sehingga sekarang, tidak tercatat langsung dalam buku-buku sejarah Singapura, negara pulau tersebut sebelum kedatangan Stamford Raffles adalah salah sebuah daripada kerajaan Melayu dan Melayu adalah pembuka, perintis dan pendiri negara tersebut. Sejarah Singapura hanya berkisar tentang Raffles dan Cina.

Pada 1963, sebaik-baik sahaja menyertai Malaysia, Le Kuan Yew memulakan revolusi fahaman songsang tersebut dengan menjadikan Malaysia dan Indonesia sebagai dua buah negara yang berasingan tanpa mengambil kira sebelum 1947, iaitu pada tahun Indonesia merdeka, negara berkenaan dan Semenanjung Tanah Melayu adalah sebuah 'negara Melayu'.

Orang-orang Melayu yang berasal dari kawasan Nusantara meliputi Laut China Selatan sehingga ke penghujung Pasifik, seringkali berpindah randah di kampung halaman mereka sendiri. Berbeza pula dengan India dan Cina yang melakukan trans-migrasi melibatkan perpindahan negara, memandangkan India dan Cina tidak pernah merupakan sebahagian daripada negara Melayu, tidak seperti Malaysia, Filipina, Brunei, malahan Hawaii di Lautan Pasifik.

Sepatutnya buku-buku sejarah Malaysia perlu menekankan tentang proses migrasi melibatkan orang Cina dan India sepertimana yang ditulis oleh R.Emerson dalam bukunya yang bertajuk, 'MALAYSIA' terbitan September 1937.

Disebabkan terlalu bertoleransi dan terlalu mahu mengambil hati Cina dan India, Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Pelajaran sangat takut untuk menekankan perkara ini. Ketakutan itu boleh dilihat secara jelas apabila tidak ada sebuah buku sejarah di sekolah mahupun di institusi pengajian tinggi pun yang menceritakan secara terperinci tentang Tragedi 13 Mei 1969. Begitu juga dengan hansard Parlimen pada tahun berkenaan.

Sebaliknya pada masa yang sama, golongan pelampau yang cuba mengubah sejarah itu, secara berani dan berterus-terang menyatakan bahawa Melayu adalah pendatang, termasuklah menghasilkan buku-buku yang kemudiannya dipaksa menjadi rujukan sepertimana yang ditulis oleh penulis DAP terkenal, Kua Kia Song.

Seringkali hujah golongan berkenaan bahawa Melayu adalah pendatang membawa maksud Melayu berhijrah dari Kepulauan Indonesia ke negara ini. Negara ini pada asalnya menurut mereka, tidak dibangunkan, tidak mempunyai penghuni dan hanya mula berkerajaan pada tahun 1401 di Melaka, sedangkan lebih dua milineum sebelum itu, sudah ada pelbagai kerajaan dan tamadun di Tanah Melayu seperti Langkasuka, Kedah Tua, Gangga Negara, Chermin, Gelanggi, Bruas, Dinding dan sebagainya sebelum putera raja dari Srivijaya, membuka Melaka yang turut telah diduduki oleh Melayu Laut.

Bagaimana Melayu menjadi pendatang di kampung halamannya sendiri? Kecualilah Melayu di China, di India, di Maldives, di Sri Lanka, di Eire dan Kirby, England, di Afrika Selatan dan Malawi, selagi mereka berada di Nusantara yang merangkumi negara-negara Asia Tenggara sehingga ke kepulauan Pasifik, mereka bukanlah pendatang.

Tidak seperti Cina dan India yang sememangnya adalah pendatang di wilayah ini.

Wakil GERAKAN Johor itu sepatutnya lebih banyak belajar daripada cuba menimbulkan kontroversi dan polemik semata-mata untuk menjayakan rancangan DAP! (BACA DI SINI)

19 comments:

mae said...
19 October 2014 at 16:55  

Siapa harapan Melayu sekarang untuk berani dan bertindak menyatakan yg benar ? UMNO takut, PAS mmg tak berminat, PKR tak boleh diharap. NGO ? Dibiarkan melalak, lama2 diam sendiri.

Anonymous said...
19 October 2014 at 16:56  

aku nak cakap..LANCAU LU Gerakan..

Anonymous said...
19 October 2014 at 17:01  

Tiori penghijrahan terbaru mengatakan populasi berkembang keutara dimulakan dari selatan ini berikutan penemuan artifak sejarah di Malaysia yang berumur lebih dari 20000 tahun . juga penemuam bukti2 peninggalan Melayu di Jepun, Korea , Vietnam Utara dsbnya..
CINA yang ada sekarang ini Majoritinya dibawa masuk pada penghujung abad ke 18 sebagai buruh di TANAH MELAYU / MALAYSia.... Bukti CINA sebagai Pendatang adalah Mereka tidak fasih berbahasa Melayu ... tidak seperti Cina Peranakkan di Melaka yang menyerap BAHASA , BUDAYA dan Kepimpinan Melayu didalam kehidupan seharian.

Anonymous said...
19 October 2014 at 17:05  

Kepimpinan GERAKAN perlu memantau golongan pemimpin kemaruk populariti yang bongok macam Tan Lai Soon ni, kerana bukannya apa, GERAKAN pun dah nyawa-nyawa ikan, ada kerusi di parlimen dan DUN pun atas ihsan undi orang Melayu kerana di kerusi majoriti Cina, Gerakan dah mampus sebab kalah teruk.

Kebodohan golongan yang sibuk meniru DAP dalam Gerakan dan MCA hanya akan memusnahkan Gerakan dan MCA itu sendiri sahajalah, UMNO tidak terkesan pun dengan pendirian bodoh perwakilan Gerakan itu, malahan ADUN dan Ahli Parlimen Gerakan di Johor pun, berhati-hatilah sebab anda menang pun di kawasan pengundi Melayu, kerana ada si bodoh macam Tan Lai Soon ni, habis kerusi Gerakan di seluruh negara bertukar tangan kepada pembangkang dalam PRU 14 kelak, kerana undi Cina jangan haraplah GERAKAN boleh nak kutip, hanya harap ihsan kepada orang Melayu sahaja, kalau bersikap kurang ajar, apakah orang Melayu nak tolong orang yang kurang ajar?

Kepimpinan GERAKAN, sila ajar orang di bawah anda, kepimpinan di peringkat cawangan dan bahagian supaya jangan jadi manusia bodoh mengejar yang tak dapat tapi sibuk mencicirkan apa yang dah dalam genggaman.

Payah cakap dengan orang bodoh yang sombong, nak mampus pun masih menyombong lagi, tak payah tolonglah, biar dia mampus sahajalah, baru padan muka dia.

Anonymous said...
19 October 2014 at 17:12  

sampai bila bangsa ku akan sedar yg kita perlu bersatu

Anonymous said...
19 October 2014 at 17:17  

Orang-orang Cina meluat dengan Gerakan dan MCA sebab mereka meniru DAP dalam berpolitik. Pimpinan Gerakan dan MCA sekarang ini tiada yang berkaliber untuk mendapatkan kepercayaan orang Cina bagi mengundi parti itu dalam pilihanraya kerana sudahlah tidak dapat menerangkan kepada rakyat berhubung teras Barisan Nasional iaitu perpaduan dan bertoleransi, sibuk meniru DAP pula.

Gerakan dan MCA kena sedar bahawa mereka hanya akan hanyut dan mampus dibadai ombak sekiranya masih berpolitik secara bodoh oleh sebahagian besar pemimpin mereka yang bodoh itu. Orang-orang Cina melihat apakah yang Gerakan dan MCA boleh bantu mereka dalam mengharungi situasi getir dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, politik tidak menentu dan perpaduan yang kucar kacir sekarang ini, apakah peranan Gerakan dan MCA?

Pimpinan Gerakan, MCA, sama juga dengan kepimpinan UMNO kini telah lupa daratan akan perjuangan pimpinan dan generasi terdahulu yang menjayakan Barisan Nasional atas dasar toleransi, hormat menghormati, bekerjasama, ringan sama dijinjing, berat sama dipikul, tidak menikam rakan komponen untuk menaikkan nama sendiri, sanggup bersusah dan berkorban untuk membantu rakan komponen, sekarang ini lihatlah, ada lagi perkara sebegini?

Saya melihat bahawa parti komponen terutama Gerakan dan MCA hanya menunggu masa untuk hanyut dan mampus dibadai ombak dan tenggelam entah di mana tak dapat dikesan sekiranya masih mengamalkan politik bodoh sebegini, di saat Gerakan dan MCA memerlukan sokongan orang-orang Melayu bagi mendapatkan semula kerusi yang tumbang dengan majoriti sedikit di kawasan campuran sebelum ini serta untuk mempertahankan kerusi yang dimenangi dengan majoriti sedikit dalam pilihanraya yang lalu, ada juga pimpinan bodoh yang menuang minyak ke dalam api permusuhan yang dicetuskan oleh DAP, kalau beginilah jadinya, apa akan jadi dengan MCA dan Gerakan dalam PRU akan datang? Untuk dapatkan undi Cina adalah terlalu sukar bagi MCA dan Gerakan, untuk mendapatkan undi Melayu pula, dengan berbagai provokasi dan kenyataan bodoh oleh pimpinan MCA dan Gerakan yang tak cerdik ini, apa lagi yang boleh dibuat oleh Gerakan dan MCA untuk terus menongkah arus politik dalam PRU 14 kelak? MCA dan Gerakan hanya menggali lubang kubur sendiri dengan bersikap bermusuhan antara kaum dan meniru gelagat jahat DAP selama ini.

Sedarlah pimpinan Gerakan dan MCA, jika dah nak mampus pun masih sombong lagi, macam mana orang nak tolong, musuh seperti DAP akan buat apa saja lagi untuk mempercepatkan anda mampus, rakan yang selama ini setia bersama kamu tetapi dikhianati oleh kamu pun berat hati nak tolong, maka mampuslah kamu dengan sikap sombong dan bodoh serta tidak bertanggung jawab kamu itu.

Anonymous said...
19 October 2014 at 17:25  

Kita tunggu komen Najib berhubung perkara ini. Jika Najib selaku Pengerusi Barisan Nasional tidak mampu untuk mengawal sikap bodoh sebahagian parti komponen, apa lagi yang boleh diharapkan pada Najib untuk selamatkan Barisan Nasional?

Pengerusi Barisan Nasional perlu tegas dan berani untuk menyelamatkan bahtera Barisan Nasional, rakyat sekarang ini berat untuk beri sokongan kepada Barisan Nasional bukannya kerana Barisan Nasional tak bagus, tetapi kerana segelintir pimpinan di peringkat atasan parti komponen yang bodoh dalam tindakan hingga menyebabkan masalah yang tak boleh dikekang dari terus merebak menyebabkan rakyat berat hati nak menyokong Barisan Nasional.

Nasihat saya kepada pimpinan parti komponen yang sudah tidak relevan, tidak mampu untuk menguruskan, tidak mampu untuk bersikap tegas, tidak mampu untuk berfikir dengan berwawasan, berundurlah, salah seorangnya Najib sendiri, dia sendiri gagal mengawal segelintir pimpinan bodoh dalam UMNO, lepas tu dalam MCA dan Gerakan pun dah banyak dikuasai oleh pimpinan bodoh yang hanya meniru DAP hingga menyebabkan MCA dan Gerakan makin tenat hingga nak mampus, apa lagi yang boleh diharapkan pada Najib?

Sedarlah bahawa kemenangan Barisan Nasional dalam PRU 13 adalah disebabkan ketakutan rakyat terhadap pakatan palsu PKR, DAP dan PAS yang rakyat lihat tidak boleh dipercayai dan rakyat menyakini bahawa sekiranya PAS, PKR dan DAP berkuasa, maka negara ini akan huru hara akibat pertentangan ideologi politik sesama mereka, itu sebabnya, bukannya kerana sokongn Najib sangat pun, itu Najib kena sedar diri.

h said...
19 October 2014 at 17:52  

Sebelum Malaysia, Semenanjung ini di tanamakn Semenanjung Tanah Melayu.
Selepas jadi Malaysia, nama Malaysia itu sendiri bermaksud Tanah Bangsa Melayu.
Kaum Cina ada negaranya, iaitu negara China.
Kaum India ada negaranya, iaitu negara India.
Justeru, siapa yg sebenarnya pendatang?
Kalau Melayu pun pendatang, kenapa negara ini di namakan Tanah Melayu dan Malaysia?
Inilah pemimpin bangang dan tongong yg tak tahu apa yg dia cakap.
Kalau beginilah cara berfikir kaum imigran Cina di negara ini, tunggulah kecelakaan berdarah yg bakal terjadi suatu masa nanti.

Anonymous said...
19 October 2014 at 19:21  

Adakah ini yang najib mahukan?

Anonymous said...
19 October 2014 at 20:21  


ADA KELING TAMPAR MUKA NAJIB DGN SELIPAR. DIA NI SEBENARNYA MELUDAH MUKA NAJIB.

Anonymous said...
19 October 2014 at 20:25  


HALLO APEK. . .TLG TENGOK PETA DUNIA. BOLEH JUMPA KEPULAUAN MELAYU ? PAHAM APA ITU KEPULAUAN MELAYU ?
KALAU TAK PAJAM LEBIH BAEK KAMU USULKAN GERAKAN KELUAR BN DAN BERSATU DGN DAP. DUDUK DLM BN PUN JADI DURI DLM DDAGING. APA SUMBANGAN GERAKAN PD BN ?

Anonymous said...
19 October 2014 at 21:49  

Nak buat macam mana bila bangang dan buta fakta sejarah nak tunjuk pandai , tapi yang kita nampak bodoh macam babi .

Anonymous said...
20 October 2014 at 01:15  

NAJIB pun setuju (melayu pendatang) orang melayu mestilah berfikiran liberal seperti dia!

dont worry takde tindakan dari dia maupun dari umno

Anonymous said...
20 October 2014 at 02:24  

Inilah hasilnya dan Inilah akibatnya apabila Pendidikan dan Sekolah Cina dibenarkan di negara ini ditambah pula dengan asuhan ibubapa kaum itu sendiri terhadap anak2 mereka.

Sebenarnya mereka tidak kenal sejarah (melalui pendidikan) tanah melayu.

Anonymous said...
20 October 2014 at 02:26  

SENANG JER....SUROH APEK TU TENGOK RUPA DIA KAT CERMIN....BANDINGKAN DENGAN RUPA MELAYU NUSANTARA.
RUPA CINA....MEMANG JELAS PENDATANG DARI NEGARA CINA. PERTUTURAN PUN .....BAHASA CINA.
APEK....LU BAIK PIGI BELAJAR SEJARAH LA. ...
MELAYU NUSANTARA BAHASA PERCAKAPAN GUNA BAHASA MELAYU....CUMA DIALEK JER BERBEZA.
JAUH BEZANYA DENGAN BAHASA PEMDATANG CINA.
INI BARU BAGI SEKOLAH SIKIT JER....

Anonymous said...
20 October 2014 at 03:56  

Dasar si PENDATANG Cina RASIS KANGKANG BABI - itulah MCACELAKA mahupun GerakanBABI memang DALANG DUA MUKA amat merbahaya! Dahlah si Cina ada negara dia sendiri, China - kita yg. Melayu ada Tanah/Alam Melayu ni sebelum dijajah si BINATANG BUAS, British-ZIONIS, maka yg. si apek-KANGKANGBABI ni benci sgt. apasal?!

Akibat kaum PENDATANG RASIS dari MUSUH ISLAM asyik MENGHINA/MENGGERTAK ISLAM/umatnya, maka dah tiba masanya NGO-NGO Islam/Melayu membawa di Mahkamah Persekutuan mengenai PENIPUAN ke atas SEJARAH kita. Di mana, Tanah Melayu kita ini dulunya adalah kepunyaan Kesultanan ISLAM/Melayu dan rakyat BUMIPUTERAnya termasuk BUMIPUTERA Islam/Melayu sehingga Kesultanan ISLAM/Melayu kita diTIPU si PENJAJAH KAPIRDAJAL Barat-ZIONIS utk. menandatangani perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 (melaksanakan juga strategi DAJAL Malayan Union dlm. bentuk lain, lihat di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/sejarah-perjuangan-kemerdekaan-v.html, Sejarah Perjuangan Kemerdekaan V: Protes Melayu, UMNO & Pembentukan Persekutuan Tanah Melayu).

Biaq seluruh Barat pun sendiri tahu PENIPUAN ini dan sedaq tentang SEJARAH benar Tanah Melayu dan BUMIPUTERA Islam/Melayunya yg. asyik di TINDAS oleh Penjajah/Pendatang KAPIR MUSUH ISLAM/umatnya! Sebab itu Britain mesti diSAMAN BERBILLION!

PENIPUAN perjanjian 1948 ini yg. dipaksa oleh PENJAJAH British/ZIONIS ke atas Kesultanan Melayu serta rakyat BUMIPUTERA Islam/Melayunya, adalah utk. menghapuskan SEJARAH Tanah Melayu sbg. bumi ISLAM, termasuk dgn. menghapuskan terus KUASA EKSEKUTIF Kesultanan Melayu terutamanya berkaitan pemerintahan secara ISLAM, dan dlm. kuasa memberikan kerakyatan serta pemilikan tanah PUSAKA di bumi ISLAM kita (maka sebab itulah BERJUTA Pendatang KAPIR Cina dan India diberi kerakyatan dan hakmilik tanah dgn. begitu mudah mengikut Perjanjian PENIPU ini, yg. berasaskan undg-undg DAJAL, si British-ZIONIS “jus soli”).

Sebab itu juga K’jaan Persekutuan serta K’jaan Negeri mesti DISAMAN BERJUTA – terutamanya dlm. perampasan-perampasan Tanah Rizab Melayu serta Tanah Adat di Sabah/S’wak, penghapusan/penipuan sejarah dan hak Bumiputera, dan juga sebarang pembangunan tanah K’jaan yg. MENDISKRIMINASI hak BUMIPUTERA terutamanya sekrg., amat rakus di Pulau Pinang dan Selangor yg. di bawah anti-ISLAM/Hak BUMIPUTERA DAPBANGKAI/PKRSODOM dan juga di Johor yg. seolah dah jadi KOLONI Singapura (lihat di http://beliabangkit.blogspot.com/2014/09/kejutan-danga-bay-nak-keluar-malaysia.html , KEJUTAN!!! Danga Bay Nak Keluar Malaysia?, Diterbitkan Belia Bangkit!)

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...
20 October 2014 at 06:52  


CINA SAMPAI DI TANAH MELAYU SELEPAS MELAYU MEMBENA TAMADUN DI SINI. KAUM CINA SAMPAI DI TANAH MELAYU CUMA UNTUK MENCARI SESUDU BUBUR NASI DGN SAYUR KANGKUNG DAN TELUR ITEK MASIN. ADA MELAYU KESAH ?

Anonymous said...
20 October 2014 at 08:50  

Cuba perhatikan perjalan HIDUP Cina Pendatan ini, sebahagian besarnya dihabiskan kat mana....

Umur 5-6 Tahun, Taska/ Tadika CINA ---> Umur 7 - 12 Tahun , sekolah SRJK (Cina ) --->
---> Umur 13 - 17 tahun, sekolah SMJK (Cina ) ---> Kolej/Universiti ( dalam negeri IPT beraliran cina, Manakala luar negara , Singapura, Hongkong , Taiwan dan tanah besar China..

JADI TIDAK HAIRANLAH MEREKA TIDAK MEMAHAMI ASAL USUL BUDAYA MALAYSIA ( MELAYU ).. Cuba tanya Pegawai Banci penduduk 2010,bagaimana sukarnya mereka berurusan dengan golongan ini..bercakap masih menggunakan bahasa Isyarat, walaupun tinggal kat Malaysia lebih 3 generasi..

Jadi Rakyat malaysia yang pentingkan keharmonian , perlulah bersama-sama MENDESAK kerajaan menghapuskan sekolah-sekolah aliran Jenis Kebangsaan ini dan menukarkan kepada sekolah satu aliran.

Apek Pendatang Haram Warga Cina.

Anonymous said...
20 October 2014 at 17:53  

Sokong ! hapuskan sekolah Cina yang hanya membawa kemudaratan!

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks