HELAH MINTA MAAF TIDAK BOLEH MENGHILANGKAN PENGHINAAN YANG DILAKUKAN OLEH AISHAH TAJUDDIN DAN DAP KE ATAS ISLAM

Sunday 22 March 2015


Sekali imbas, Radio BFM dan Aishah Tajuddin memperlekehkan usaha PAS Kelantan mahu mengadakan hudud di negeri tersebut. Namun apabila diperhalusi, ternyata Radio BFM, malah Aishah Tajuddin sendiri sebenarnya mempunyai niat terselindung yang lebih tepat lagi disebutkan sebagai HASUTAN dan penghinaan ke atas Islam serta umat Islam itu sendiri.

Latar belakang Aishah Tajuddin sudah pun diketahui. Ibu bapanya adalah Melayu yang cukup terkenal kerana pejuang liberalisme dan penyokong kuat LGBT selain merupakan penyokong tegar DAP yang berjuang menentang sistem sedia ada walaupun mereka sebenarnya berasal dan memperolehi kehidupan selesa kerana berkhidmat dengan sistem yang mereka tentang.


Radio BFM dimiliki oleh Tong Kooi Ong menerusi pegangan 50.1%. Selain Radio BFM, Tong Kooi Ong yang dikenali sebagai sekutu utama Anwar Ibrahim terutama menerusi pegangannya ke atas Phileo Allied Berhad ketika kemuncak serangan matawang dan kekalutan Anwar Ibrahim mahu merampas jawatan Perdana Menteri daripada Dr. Mahathir pada penghujung 1990-an, turut memiliki akhbar The Edge dan portal berita The Malaysian Insider.

Beberapa minggu lepas, Tong Kooi Ong dikaitkan dengan cubaan memusnahkan nilai Ringgit Malaysia dalam usaha menjatuhkan ekonomi dan kewangan negara melalui serangan pasaran matawang dunia. Tong Kooi Oii bagaimanapun, menafikan perbuatan itu malah mengancam akan mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang menuduhnya.

Ironinya, nilai Ringgit berbanding Dollar Amerika lebih stabil selepas penafian Tong Kooi Ong dan tidak lagi jatuh mendadak pada nilai dan kadar yang lebih besar!

Radio BFM yang dipancarkan pada frekuensi 89.9 sebenarnya bersifat amat rasis, sangat anti dengan Islam dan juga bersifat pro-pembangkang. Seringkali review yang dibuat membabitkan isu-isu semasa di akhbar-akhbar akan diakhiri dengan 'salah kerajaan' dan salah agama Islam serta orang Melayu.

Modus operandi Radio BFM ini sebenarnya mudah. Konsepnya tidak ketara politik tetapi sangat bersifat dan cenderung kepada DAP. Seringkali yang dibangkitkan adalah isu-isu agama Islam yang juga akan digunakan untuk menyerang kerajaan, agama Islam dan Bumiputera. Pada pendengar akan dibawa kepada perbincangan yang sangat sensitif kepada masyarakat dan kemudian dibiarkan untuk membincangkan isu tersebut secara bebas malah akan ditokok tambah agar ianya akan menghangatkan dan menimbulkan ketegangan.

Satu lagi cara adalah dengan membangkitkan isu yang salah tentang hak kaum Bumiputera dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan. Sekiranya ada pendengar Melayu yang cuba membetulkan tuduhan tersebut, pendengar tersebut akan diserang sebagai RASIS. Bagaimanapun, sekiranya mendapat sokongan daripada pendengar bukan Melayu, mereka akan dikatakan sebagai penyokong kebebasan bersuara.

Pada 18 Disember 2014, beberapa NGO telah membuat laporan polis ke atas tiga orang penyampai Radio BFM iaitu Sharaad Kutin serta Umapagam Ampikaypagan dan Caroline. Dalam satu slot yang disiarkan di stesen berkenaan, ketiga-tiga penyampai tersebut telah membincangkan isu yang menyentuh sensitiviti umat Islam termasuk soal pemakaian tudung, kalimah Allah, daging korban dan hak orang Melayu bersama pemanggil bernama Ezra dan Patrick Teoh, pada 12 Disember 2014, jam 6 petang hingga 7 malam.

Penyampai yang paling rasis ialah Sharaad Kutin. Memandangkan majoriti pendengar adalah orang India dan Cina, dia sering mengambil kesempatan untuk meniup api perkauman. Kebanyakan isu perbincangan yang dicetuskannya adalah ke arah perkauman dan kebencian kepada Melayu-Bumiputera serta Islam.


Waktu yang dipilih untuk meniup api kebencian terhadap orang Melayu-Bumiputera dan agama Islam adalah:

(1) Sepanjang minggu antara pukul 7:00 pagi sehingga selepas berita pukul 8:00 pagi. BFM selalunya akan menggunakan waktu ini untuk mengulas tentang tajuk-tajuk utama akhbar. Pada ketika ini, penyampai seperti Sharaad Kutin akan bertindak sebagai agen DAP dan akan menekankan yang Malaysia ini bermentaliti kelas ketiga kerana enggan menerima pembaharuan.

(2) Segmen Talkback yang diadakan setiap hari sepanjang minggu dan disiarkan pada jam 6:00 petang sehingga 7:30 malam. Dalam segmen ini, semua hosnya adalah wanita yang sangat anti-kerajaan, anti-Melayu dan anti-Islam. Antara penyampainya adalah Umapagan Ampkaypagan, Caroline Oh, Ezra Zaid dan Patrick Teoh. Mereka akan membuat pelbagai provokasi ke atas isu-isu agama Islam seperti kalimah ALLAH, daging korban, tudung dan sebagainya.

Aishah Tajudin adalah salah seorang penyampai di stesen radio terbabit. Malah dia juga adalah penerbit untuk segmen SEKILAS. Radio BFM memaklumkan bahawa Aishah Tajuddin yang telah menerima pelbagai ancaman selepas penyiaran klip video 'Hudud Isi Periuk Nasi?' yang telah dimuatnaik di halaman YouTube dua hari lepas, hanyalah pelakon gantian. Permohonan maaf telah dibuat, sekaligus Radio BFM dan Projek Dialog lepas tangan, manakala Aishah Tajuddin pula terperangkap dengan kemarahan masyarakat awam, khususnya orang Melayu-Islam.

Disokong oleh FZ.com dan portal The Malaysian Insider yang kesemuanya milik Tong Kooi Ong, Radio BFM menyelar dan menuduh kemarahan orang ramai kepada Aishah Tajuddin sebagai bukan sahaja menyalahi perundangan, malah tidak bertepatan dengan nilai-nilai masyarakat negara ini yang mendokong keamanan.

Menariknya, dalam hal ini, sebenarnya yang melakukan provokasi adalah Radio BFM sendiri malah dengan 'rekod jenayah' dan track mereka sendiri yang gemar memainkan isu-isu sensitif yang menjurus untuk menimbulkan kebencian terhadap Melayu-Bumiputera serta mempertikaikan hak-hak Bumiputera dan kedudukan agama Islam sebagai Agama Rasmi Persekutuan, motif sebenar penyiaran klip video tersebut yang sudah pasti dijangka reaksi daripada orang ramai, amat jelas.

Dalam kata lain, Radio BFM sememangnya secara sengaja mahu mencetuskan ketidaktenteraman bagi membuktikan bahawa umat Islam adalah umat yang ganas dan agama Islam pula adalah sebuah agama yang karut.

Pihak berkuasa seharusnya mengambil tindakan undang-undang ke atas stesen radio ini walaupun mereka sudah menurunkan klip video tersebut dan memohon maaf. Berdasarkan kecenderungan, laporan polis dan rekod lampau operasi, stesen radio tersebut sememangnya mempunyai agenda yang sangat buruk dalam usaha mengganggu gugat keharmonian dan menghasut kekacauan agama serta kaum di negara ini.


17 comments:

 1. Siapa bagi lesen BFM. Apa nak susah, gantung lesen habis cerita.

  ReplyDelete
 2. Susah ssgt ke nak tutup siaran tu....susah ssgt kr tarik lesen....masalah rasuah dannksu tim menyebabkan radio tsk di tutup....ingat anwar punya cara ialah rasuah utk dapat kan sesuatu tapi tuduh otang lain yg buat kerja rasuah. ....benda ni rakyat dah tahu taktik anwar ibrahim....

  ReplyDelete
 3. Benda mudah akan mudah masa zaman tun jd pm. Zaman najib jd pm, semudah abcpun nampak sgt susah. Najib ni jenis terlalu lemah dan lambat buat keputusan. Susah sgt bagi arahan 'TUTUP'...

  ReplyDelete
 4. Tutup. Habis cerita.

  ReplyDelete
 5. Anak Bukit Jelutung22 March 2015 at 09:53

  Melayu beragama Islam hanya layak jadi alat,
  untuk memperlekehkan bangsa dan Agama Islam ?

  Cukup, cukuplah.

  Jadilah anak bangsa yang berintegriti..

  ReplyDelete
 6. Mulut macam mak bapak dia. Mulut p***

  ReplyDelete
 7. Buat lapuran shingga isu mjadi sgt hangat spi pyampai2 radio tu tk tdo mlm satu famili. Dsebabkan mulut puaka bdn binasa. Berapa org mlayu kita ade brapa org islam di malaysia brapa bumi di bumi ini. Bila btubi lapuran maka gov takes action. Biar dio org tau majoriti speaks so lau x suka pls go elsewhere we want peace. Kdg2 dia org ni patut bgi kat ISIS je

  ReplyDelete
 8. semua ni salah tok dolahzzzzzzzzzzzzzzzzzz & menantu masa jadi PM dulu.....bagi sangat kelonggaran bersuara......pak cik najib pulak, sambung dasar tok dolah zzzzzzzzzzzzzz...hapus kan ISA semata mata nak tarik undi cina & india....sekarang mereka sudah naik lemak......

  ReplyDelete
 9. video tersebut memang kurang ajar...tapi ada kritikan pedas di situ... ada makna tersirat yang hendak disampaikan... bukan soal hudud semata mata. kita lihat dari sudut positif. kaedah penyampaiannya kurang sesuai... niat tidak menghalalkan cara.

  ReplyDelete
 10. Terbaru. Tindakan telah pun diambil. Ini kerana BFM pernah menimbulkan kontrovesi menyiarkan temuramah penggunaan kalimah Allah pada tahun kalu. (Laporan Utusan). Jadi tindakan telah diambil dengan memberi amaran keras oleh IGP. Amaran Keras ......???

  ReplyDelete
 11. bertaubatlah sblm kau mampos..masi ada peluang

  ReplyDelete
 12. itu hudud pas bukan hudud sebenar. mustapa ali bila nak kena?umno pun sama bodo

  ReplyDelete
 13. Kalu dok sembah Tokong Kayu @ Fibre .. luluk liam liam maa

  ReplyDelete
 14. Kalau zaman Tun M, kena dah depa ni. Dulu Lim Kim Sai (Presiden MCA) keluar kenyataan berbaur perkauman terus Tun panggil ke PMO masuk ofis Tun beliak mata.. 'apa hang cakap kat luar sana?, pi tarik balik kenyataan!'. Serentak dengan itu juga Al Marhum Sultan Selangor (Ayahanda Sultan Selangor sekarang) melucutkan gelaran Dato' Seri kepada Kim Sai serta merta.

  ReplyDelete
 15. SKMM dan Kementerian Penerangan tunggu apa lagi.... takkan nak diam aje... letih la tengok cara government of the day bertindak... terlalu lembik dan nampak sangat kelemahannya.

  ReplyDelete
 16. Mungkin ada dikalangan SKMM yg terlibat secara sulit menyokong BFM sehingga takut nak tarik balik lesen penyiaran BFM....Atau ada yg dah kena JOLAK.... Mau hidup PAK....

  ReplyDelete
 17. Mungkin ada dikalangan SKMM yg terlibat secara sulit menyokong BFM sehingga takut nak tarik balik lesen penyiaran BFM....Atau ada yg dah kena JOLAK.... Mau hidup PAK....

  ReplyDelete

HELAH MINTA MAAF TIDAK BOLEH MENGHILANGKAN PENGHINAAN YANG DILAKUKAN OLEH AISHAH TAJUDDIN DAN DAP KE ATAS ISLAM

Sunday 22 March 2015 ·


Sekali imbas, Radio BFM dan Aishah Tajuddin memperlekehkan usaha PAS Kelantan mahu mengadakan hudud di negeri tersebut. Namun apabila diperhalusi, ternyata Radio BFM, malah Aishah Tajuddin sendiri sebenarnya mempunyai niat terselindung yang lebih tepat lagi disebutkan sebagai HASUTAN dan penghinaan ke atas Islam serta umat Islam itu sendiri.

Latar belakang Aishah Tajuddin sudah pun diketahui. Ibu bapanya adalah Melayu yang cukup terkenal kerana pejuang liberalisme dan penyokong kuat LGBT selain merupakan penyokong tegar DAP yang berjuang menentang sistem sedia ada walaupun mereka sebenarnya berasal dan memperolehi kehidupan selesa kerana berkhidmat dengan sistem yang mereka tentang.


Radio BFM dimiliki oleh Tong Kooi Ong menerusi pegangan 50.1%. Selain Radio BFM, Tong Kooi Ong yang dikenali sebagai sekutu utama Anwar Ibrahim terutama menerusi pegangannya ke atas Phileo Allied Berhad ketika kemuncak serangan matawang dan kekalutan Anwar Ibrahim mahu merampas jawatan Perdana Menteri daripada Dr. Mahathir pada penghujung 1990-an, turut memiliki akhbar The Edge dan portal berita The Malaysian Insider.

Beberapa minggu lepas, Tong Kooi Ong dikaitkan dengan cubaan memusnahkan nilai Ringgit Malaysia dalam usaha menjatuhkan ekonomi dan kewangan negara melalui serangan pasaran matawang dunia. Tong Kooi Oii bagaimanapun, menafikan perbuatan itu malah mengancam akan mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak yang menuduhnya.

Ironinya, nilai Ringgit berbanding Dollar Amerika lebih stabil selepas penafian Tong Kooi Ong dan tidak lagi jatuh mendadak pada nilai dan kadar yang lebih besar!

Radio BFM yang dipancarkan pada frekuensi 89.9 sebenarnya bersifat amat rasis, sangat anti dengan Islam dan juga bersifat pro-pembangkang. Seringkali review yang dibuat membabitkan isu-isu semasa di akhbar-akhbar akan diakhiri dengan 'salah kerajaan' dan salah agama Islam serta orang Melayu.

Modus operandi Radio BFM ini sebenarnya mudah. Konsepnya tidak ketara politik tetapi sangat bersifat dan cenderung kepada DAP. Seringkali yang dibangkitkan adalah isu-isu agama Islam yang juga akan digunakan untuk menyerang kerajaan, agama Islam dan Bumiputera. Pada pendengar akan dibawa kepada perbincangan yang sangat sensitif kepada masyarakat dan kemudian dibiarkan untuk membincangkan isu tersebut secara bebas malah akan ditokok tambah agar ianya akan menghangatkan dan menimbulkan ketegangan.

Satu lagi cara adalah dengan membangkitkan isu yang salah tentang hak kaum Bumiputera dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan. Sekiranya ada pendengar Melayu yang cuba membetulkan tuduhan tersebut, pendengar tersebut akan diserang sebagai RASIS. Bagaimanapun, sekiranya mendapat sokongan daripada pendengar bukan Melayu, mereka akan dikatakan sebagai penyokong kebebasan bersuara.

Pada 18 Disember 2014, beberapa NGO telah membuat laporan polis ke atas tiga orang penyampai Radio BFM iaitu Sharaad Kutin serta Umapagam Ampikaypagan dan Caroline. Dalam satu slot yang disiarkan di stesen berkenaan, ketiga-tiga penyampai tersebut telah membincangkan isu yang menyentuh sensitiviti umat Islam termasuk soal pemakaian tudung, kalimah Allah, daging korban dan hak orang Melayu bersama pemanggil bernama Ezra dan Patrick Teoh, pada 12 Disember 2014, jam 6 petang hingga 7 malam.

Penyampai yang paling rasis ialah Sharaad Kutin. Memandangkan majoriti pendengar adalah orang India dan Cina, dia sering mengambil kesempatan untuk meniup api perkauman. Kebanyakan isu perbincangan yang dicetuskannya adalah ke arah perkauman dan kebencian kepada Melayu-Bumiputera serta Islam.


Waktu yang dipilih untuk meniup api kebencian terhadap orang Melayu-Bumiputera dan agama Islam adalah:

(1) Sepanjang minggu antara pukul 7:00 pagi sehingga selepas berita pukul 8:00 pagi. BFM selalunya akan menggunakan waktu ini untuk mengulas tentang tajuk-tajuk utama akhbar. Pada ketika ini, penyampai seperti Sharaad Kutin akan bertindak sebagai agen DAP dan akan menekankan yang Malaysia ini bermentaliti kelas ketiga kerana enggan menerima pembaharuan.

(2) Segmen Talkback yang diadakan setiap hari sepanjang minggu dan disiarkan pada jam 6:00 petang sehingga 7:30 malam. Dalam segmen ini, semua hosnya adalah wanita yang sangat anti-kerajaan, anti-Melayu dan anti-Islam. Antara penyampainya adalah Umapagan Ampkaypagan, Caroline Oh, Ezra Zaid dan Patrick Teoh. Mereka akan membuat pelbagai provokasi ke atas isu-isu agama Islam seperti kalimah ALLAH, daging korban, tudung dan sebagainya.

Aishah Tajudin adalah salah seorang penyampai di stesen radio terbabit. Malah dia juga adalah penerbit untuk segmen SEKILAS. Radio BFM memaklumkan bahawa Aishah Tajuddin yang telah menerima pelbagai ancaman selepas penyiaran klip video 'Hudud Isi Periuk Nasi?' yang telah dimuatnaik di halaman YouTube dua hari lepas, hanyalah pelakon gantian. Permohonan maaf telah dibuat, sekaligus Radio BFM dan Projek Dialog lepas tangan, manakala Aishah Tajuddin pula terperangkap dengan kemarahan masyarakat awam, khususnya orang Melayu-Islam.

Disokong oleh FZ.com dan portal The Malaysian Insider yang kesemuanya milik Tong Kooi Ong, Radio BFM menyelar dan menuduh kemarahan orang ramai kepada Aishah Tajuddin sebagai bukan sahaja menyalahi perundangan, malah tidak bertepatan dengan nilai-nilai masyarakat negara ini yang mendokong keamanan.

Menariknya, dalam hal ini, sebenarnya yang melakukan provokasi adalah Radio BFM sendiri malah dengan 'rekod jenayah' dan track mereka sendiri yang gemar memainkan isu-isu sensitif yang menjurus untuk menimbulkan kebencian terhadap Melayu-Bumiputera serta mempertikaikan hak-hak Bumiputera dan kedudukan agama Islam sebagai Agama Rasmi Persekutuan, motif sebenar penyiaran klip video tersebut yang sudah pasti dijangka reaksi daripada orang ramai, amat jelas.

Dalam kata lain, Radio BFM sememangnya secara sengaja mahu mencetuskan ketidaktenteraman bagi membuktikan bahawa umat Islam adalah umat yang ganas dan agama Islam pula adalah sebuah agama yang karut.

Pihak berkuasa seharusnya mengambil tindakan undang-undang ke atas stesen radio ini walaupun mereka sudah menurunkan klip video tersebut dan memohon maaf. Berdasarkan kecenderungan, laporan polis dan rekod lampau operasi, stesen radio tersebut sememangnya mempunyai agenda yang sangat buruk dalam usaha mengganggu gugat keharmonian dan menghasut kekacauan agama serta kaum di negara ini.


17 comments:

Anonymous said...
22 March 2015 at 07:09  

Siapa bagi lesen BFM. Apa nak susah, gantung lesen habis cerita.

Anonymous said...
22 March 2015 at 07:39  

Susah ssgt ke nak tutup siaran tu....susah ssgt kr tarik lesen....masalah rasuah dannksu tim menyebabkan radio tsk di tutup....ingat anwar punya cara ialah rasuah utk dapat kan sesuatu tapi tuduh otang lain yg buat kerja rasuah. ....benda ni rakyat dah tahu taktik anwar ibrahim....

Anonymous said...
22 March 2015 at 07:52  

Benda mudah akan mudah masa zaman tun jd pm. Zaman najib jd pm, semudah abcpun nampak sgt susah. Najib ni jenis terlalu lemah dan lambat buat keputusan. Susah sgt bagi arahan 'TUTUP'...

Anonymous said...
22 March 2015 at 08:33  

Tutup. Habis cerita.

Anak Bukit Jelutung said...
22 March 2015 at 09:53  

Melayu beragama Islam hanya layak jadi alat,
untuk memperlekehkan bangsa dan Agama Islam ?

Cukup, cukuplah.

Jadilah anak bangsa yang berintegriti..

Anonymous said...
22 March 2015 at 10:53  

Mulut macam mak bapak dia. Mulut p***

Anonymous said...
22 March 2015 at 11:25  

Buat lapuran shingga isu mjadi sgt hangat spi pyampai2 radio tu tk tdo mlm satu famili. Dsebabkan mulut puaka bdn binasa. Berapa org mlayu kita ade brapa org islam di malaysia brapa bumi di bumi ini. Bila btubi lapuran maka gov takes action. Biar dio org tau majoriti speaks so lau x suka pls go elsewhere we want peace. Kdg2 dia org ni patut bgi kat ISIS je

Anonymous said...
22 March 2015 at 11:26  

semua ni salah tok dolahzzzzzzzzzzzzzzzzzz & menantu masa jadi PM dulu.....bagi sangat kelonggaran bersuara......pak cik najib pulak, sambung dasar tok dolah zzzzzzzzzzzzzz...hapus kan ISA semata mata nak tarik undi cina & india....sekarang mereka sudah naik lemak......

Anonymous said...
22 March 2015 at 11:28  

video tersebut memang kurang ajar...tapi ada kritikan pedas di situ... ada makna tersirat yang hendak disampaikan... bukan soal hudud semata mata. kita lihat dari sudut positif. kaedah penyampaiannya kurang sesuai... niat tidak menghalalkan cara.

Anonymous said...
22 March 2015 at 11:44  

Terbaru. Tindakan telah pun diambil. Ini kerana BFM pernah menimbulkan kontrovesi menyiarkan temuramah penggunaan kalimah Allah pada tahun kalu. (Laporan Utusan). Jadi tindakan telah diambil dengan memberi amaran keras oleh IGP. Amaran Keras ......???

Anonymous said...
22 March 2015 at 12:02  

bertaubatlah sblm kau mampos..masi ada peluang

doraemon said...
22 March 2015 at 13:12  

itu hudud pas bukan hudud sebenar. mustapa ali bila nak kena?umno pun sama bodo

Anonymous said...
22 March 2015 at 15:01  

Kalu dok sembah Tokong Kayu @ Fibre .. luluk liam liam maa

SolitaireHunter said...
22 March 2015 at 15:31  

Kalau zaman Tun M, kena dah depa ni. Dulu Lim Kim Sai (Presiden MCA) keluar kenyataan berbaur perkauman terus Tun panggil ke PMO masuk ofis Tun beliak mata.. 'apa hang cakap kat luar sana?, pi tarik balik kenyataan!'. Serentak dengan itu juga Al Marhum Sultan Selangor (Ayahanda Sultan Selangor sekarang) melucutkan gelaran Dato' Seri kepada Kim Sai serta merta.

Anonymous said...
22 March 2015 at 23:08  

SKMM dan Kementerian Penerangan tunggu apa lagi.... takkan nak diam aje... letih la tengok cara government of the day bertindak... terlalu lembik dan nampak sangat kelemahannya.

ha mat said...
31 March 2015 at 11:04  

Mungkin ada dikalangan SKMM yg terlibat secara sulit menyokong BFM sehingga takut nak tarik balik lesen penyiaran BFM....Atau ada yg dah kena JOLAK.... Mau hidup PAK....

ha mat said...
31 March 2015 at 11:05  

Mungkin ada dikalangan SKMM yg terlibat secara sulit menyokong BFM sehingga takut nak tarik balik lesen penyiaran BFM....Atau ada yg dah kena JOLAK.... Mau hidup PAK....

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks