JPJ OH JPJ.. MENTERI PENGANGKUTAN PULAK MASUK CAMPUR KES NOMBOR PENDAFTARAN

Monday, 10 November 2014


Barangkali sedar yang tindakan penguatkuasaan JPJ membabitkan nombor pendaftaran kenderaan lebih banyak mendatangkan kekeliruan memandangkan banyak juga tindakan saman yang dikeluarkan, boleh dipertikaikan, akhirnya, Menteri Pengangkutan yang juga Presiden MCA mengeluarkan kenyataan agar penguatkuasa JPJ tidak mengambil tindakan melampau.

"JPJ jangan melampau ketika periksa nombor plat, asal nampak jelas sudah memadai," kata Menteri Pengangkutan.


Sudah ramai yang mengesyorkan agar JPJ sendiri yang mengeluarkan plat nombor pendaftaran dan tidak membenarkan mana-mana kedai atau premis yang mengeluarkan nombor pendaftaran itu. Semua kenderaan yang baru dibeli, akan memperolehi nombor pendaftaran daripada JPJ bukannya disediakan oleh syarikat penjual kereta menerusi kontraktor mereka. 

JPJ kata mereka perlu menguruskan 'perniagaan' plat kenderaan sama seperti mereka menguruskan pembaharuan cukai jalan. Jabatan Pengangkutan Jalan perlu mencontohi jabatan-jabatan pengangkutan jalan negara maju yang mengeluarkan nombor pendaftaran sendiri dengan bayaran tertentu yang turut diletakkan cip komputer yang turut mengandungi data-data tentang cukai jalan. 


Begitu juga dengan cermin gelap. Semuanya diuruskan sendiri oleh JPJ tanpa perlu membenarkan sebarang premis swasta menjalankan perniagaan tersebut. Puspakom juga perlu diletakkan di bawah JPJ sepenuhnya. 

Dan kalau perlu, JPJ wajib mengeluarkan kenderaan sendiri yang mengikut semua spesifikasi dan peraturan yang telah ditetapkan bagi tujuan penyelarasan dan keseragaman. Tiada lagi jenama seperti Honda, Toyota, Proton, Mazda dan sebagainya kecuali JPJ!

19 comments:

  1. Ingat anggota2 jpj ni kena tukar dgn robot la, sebab tak payah ada pertimbangan akal, sama buduh dgn aes.

    ReplyDelete
  2. Boh AES... pas tu pasang sign board besar2
    Bodoh mcm bewak afrika
    Pecut smpi 200kmj.. smpi AES jd 80kmj.. lepas AES pecut balik..
    Mangkuk ayun jer

    ReplyDelete
  3. Jpj dibenci kerana strict tp paling korup dan show off power keterlaluan...
    No. Plate standard dr kilang pon kena saman,cuba gi opis jpj esok..tgk brapa ramai org jpj ikut spec bodoh mcm jpj saman tu...
    Dan...
    Jeng...jeng...jeng...
    Brapa ramai yg no plate cantik termasuk single plate no.?
    Penjawat awam dpt free...tp selalunya dibolot jpj dan lantikan politik
    Yg lain xdiberitahu...semua ni kantoi bila jpj sendiri kena siarkan senarai pembeli no. Plate...
    Tiada siapa yg blh check & balance kuasa jpj

    ReplyDelete
  4. Menteri Pengangkutan tu yg. patut diPECAT! KEMALANGAN BUAS makin berlambak - yg. mengorbankan MAJORITI Islam/Melayu, terutamanya oleh LORI/BAS-BUAS yg. tak takut lansung undg-undg yg. terlalu RINGAN! Sebab itu aku syak Menteri ni tak peduli lansung!

    Kalau kat Barat- mana-mana pemandu/pengusaha-syarikat LORI/BAS serta KERETA-BUAS boleh DISAMAN BERJUTA dan lesen PEMANDU akan diharamkan bertahun-tahun atau sampai bila-bila! Tapi kat Malaysia ni, pemandu BUAS terutamanya Lori/Bas - mereka seolah SAMSENG-tuanpunya-jalnraya!

    Makcik Sambal Belacan.

    ReplyDelete
  5. PEMBETULAN:

    Menteri Pengangkutan tu yg. patut diPECAT! KEMALANGAN BUAS makin berlambak - yg. mengorbankan MAJORITI Islam/Melayu, terutamanya oleh LORI/BAS-BUAS yg. tak takut lansung undg-undg yg. terlalu RINGAN! Sebab itu aku syak Menteri ni tak peduli lansung!

    Kalau kat Barat- mana-mana pemandu/pengusaha-syarikat LORI/BAS serta KERETA-BUAS boleh DISAMAN BERJUTA serta diPENJARAkan, dan lesen PEMANDU akan diharamkan bertahun-tahun atau sampai bila-bila! Tapi kat Malaysia ni, pemandu BUAS terutamanya Lori/Bas - mereka seolah SAMSENG-TUANPUNYA-JLNRAYA!

    Makcik Sambal Belacan.

    ReplyDelete
  6. Org mesia mengalami syndrom dia saja betul...kat kedai no plat da diberi pilihan nak yg ikut spec atau tidak..tp kita ni yg saja gatal langgar spec..kena saman speeding marah..padahal da tulis besor2 halaju brapa..tp kaki kita sendiri yg tekan pedal..da langgor undang2 tanggung la sendiri..lg nak kata diri tu betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dengan pandangan anda. klau semua rakyat malaysia iku peraturan yang dah ditentukan olih undang2 saya pasti kita tak akan ada problem dengan mana2 pihak yang menjalankan tugas memastikan kita ikut peraturan yang telah termktub.

      Delete
  7. Yang nyatanya...setiap kali keluar arahan-arahan JPJ tentang isu keselamatan dan penguatkuasaan...tokey kedai acessories kereta jugak yang untung....itu faktanya....

    ReplyDelete
  8. Sepatutnya pengeluaran plat kenderaan perlu ikut seperti negara Asean yang lain. Kepingan aluminium dan perlu di catkan bukan pakai guna plastik. Itu plat adalah eksklusif punya. hanya Malaysia saja ikut stail sendiri. tak paham lah wak

    ReplyDelete
  9. Klu letak aluminium atau bata bata skalipun,dorang akan gatal tangan nak kecikkan fonts..patutnye kena sedor,klu gatal2 pakai fancy fonts,kena ler tanggung risiko kena saman..sama gak mcm isap dadah,ikutkan takda jual kat tesco,tp gatal gak nak isap,tanggung ler risiko masuk penjala..ah ini smua ngada2 lebey

    ReplyDelete
    Replies
    1. Balik2 pi kdai,tanya uncle,itu number wa mau bikin kicik boley ? Bkn nak tanya boley tak bikin ikut spec..saje mau cari penyakit

      Delete
  10. Jabatan Paling Jobo

    ReplyDelete
  11. salam,
    kalu ikut peraturan tak ada salah pun. tapi kat jpj ni ramai yang dok main tahi bila mereka menguasai dan kuasa 100% kepada mereka. macam lesen memandu, no. kenderaan, dan sebagainya. bila menahan kenderaan, cara pegawainya menyakitkan mata dan perasaan orang ramai bila berurusan. walaupun tak semua begitu dan ramai yang sopan dan bagus terutama di pejabat dan kaunter, tapi yang berbaju biru tu memang ramai kurang ajar. tu yang buat orang angin semacam. contohnya big bossnya sendiri, pakai cermin gelap, pegawai mana yang nak tahan bila boss sendiri buat salah. kalu kena blacklist, mesti lepas pasal boss sign sendiri, dah jadi macam sultan pulak. so, setiap hari boss pi kerja dan lalu depan pegawai jpj, tak saman boss yang bercermin gelap. boss jpj tak termasuk dalam kereta yang dibenarkan bercermin gelap. sendiri buat surat kelulusan ker? sendiri berak tengah jalan, tak kasi orang lain berak tengah jalan macam dia pulak.

    ReplyDelete
  12. Bubar jer JPJ. Di England & USA tak perlu ada JPJ pun, semua bawah polis.

    ReplyDelete
  13. setuju sangat sangat ngan anons 22.01

    ReplyDelete
  14. JPJ di Malaysia ni serupa beruk dapat bunga. rasuah jangan cakap lah. Khidmat pelanggan lagi lah teruk. Pelanggan di layan macam sampah jer tapi kalau ada habuan cepat lah. Tak percaya....pergi lah berurusan dengan JPJ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betoi sgt2 bang..
      Ulat taik rmi gila..
      Bwk doc seguni

      Barua la JPJ ni

      Delete
  15. Bukan kedai acessories jer yang untung tapi banyak lagi. Driving school pun suka kalau JPJ letak syarat2 itu dan ini. Makin mahal lah yang perlu di bayar untuk mendapatkan lesen memandu. Dah jadi macam barangan terkawal pulak ada harga siling. Saya rasa macam tak logik pulak. Sepatutnya perkara2 yang membebankan rakyat ini harus di ambil kira.

    ReplyDelete
  16. Penguagkuasa jpj bodoh sombong. Dgn penunggang2 moto kapcai yg takde duit dorang berani tunjuk lagak. Patutla mat motor aritu ludahkan aje penguatkuasa jpj.

    ReplyDelete

JPJ OH JPJ.. MENTERI PENGANGKUTAN PULAK MASUK CAMPUR KES NOMBOR PENDAFTARAN

Monday, 10 November 2014 ·


Barangkali sedar yang tindakan penguatkuasaan JPJ membabitkan nombor pendaftaran kenderaan lebih banyak mendatangkan kekeliruan memandangkan banyak juga tindakan saman yang dikeluarkan, boleh dipertikaikan, akhirnya, Menteri Pengangkutan yang juga Presiden MCA mengeluarkan kenyataan agar penguatkuasa JPJ tidak mengambil tindakan melampau.

"JPJ jangan melampau ketika periksa nombor plat, asal nampak jelas sudah memadai," kata Menteri Pengangkutan.


Sudah ramai yang mengesyorkan agar JPJ sendiri yang mengeluarkan plat nombor pendaftaran dan tidak membenarkan mana-mana kedai atau premis yang mengeluarkan nombor pendaftaran itu. Semua kenderaan yang baru dibeli, akan memperolehi nombor pendaftaran daripada JPJ bukannya disediakan oleh syarikat penjual kereta menerusi kontraktor mereka. 

JPJ kata mereka perlu menguruskan 'perniagaan' plat kenderaan sama seperti mereka menguruskan pembaharuan cukai jalan. Jabatan Pengangkutan Jalan perlu mencontohi jabatan-jabatan pengangkutan jalan negara maju yang mengeluarkan nombor pendaftaran sendiri dengan bayaran tertentu yang turut diletakkan cip komputer yang turut mengandungi data-data tentang cukai jalan. 


Begitu juga dengan cermin gelap. Semuanya diuruskan sendiri oleh JPJ tanpa perlu membenarkan sebarang premis swasta menjalankan perniagaan tersebut. Puspakom juga perlu diletakkan di bawah JPJ sepenuhnya. 

Dan kalau perlu, JPJ wajib mengeluarkan kenderaan sendiri yang mengikut semua spesifikasi dan peraturan yang telah ditetapkan bagi tujuan penyelarasan dan keseragaman. Tiada lagi jenama seperti Honda, Toyota, Proton, Mazda dan sebagainya kecuali JPJ!

19 comments:

Anonymous said...
10 November 2014 at 23:19  

Ingat anggota2 jpj ni kena tukar dgn robot la, sebab tak payah ada pertimbangan akal, sama buduh dgn aes.

Anonymous said...
11 November 2014 at 00:05  

Boh AES... pas tu pasang sign board besar2
Bodoh mcm bewak afrika
Pecut smpi 200kmj.. smpi AES jd 80kmj.. lepas AES pecut balik..
Mangkuk ayun jer

Anonymous said...
11 November 2014 at 00:07  

Jpj dibenci kerana strict tp paling korup dan show off power keterlaluan...
No. Plate standard dr kilang pon kena saman,cuba gi opis jpj esok..tgk brapa ramai org jpj ikut spec bodoh mcm jpj saman tu...
Dan...
Jeng...jeng...jeng...
Brapa ramai yg no plate cantik termasuk single plate no.?
Penjawat awam dpt free...tp selalunya dibolot jpj dan lantikan politik
Yg lain xdiberitahu...semua ni kantoi bila jpj sendiri kena siarkan senarai pembeli no. Plate...
Tiada siapa yg blh check & balance kuasa jpj

Anonymous said...
11 November 2014 at 02:23  

Menteri Pengangkutan tu yg. patut diPECAT! KEMALANGAN BUAS makin berlambak - yg. mengorbankan MAJORITI Islam/Melayu, terutamanya oleh LORI/BAS-BUAS yg. tak takut lansung undg-undg yg. terlalu RINGAN! Sebab itu aku syak Menteri ni tak peduli lansung!

Kalau kat Barat- mana-mana pemandu/pengusaha-syarikat LORI/BAS serta KERETA-BUAS boleh DISAMAN BERJUTA dan lesen PEMANDU akan diharamkan bertahun-tahun atau sampai bila-bila! Tapi kat Malaysia ni, pemandu BUAS terutamanya Lori/Bas - mereka seolah SAMSENG-tuanpunya-jalnraya!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...
11 November 2014 at 03:33  

PEMBETULAN:

Menteri Pengangkutan tu yg. patut diPECAT! KEMALANGAN BUAS makin berlambak - yg. mengorbankan MAJORITI Islam/Melayu, terutamanya oleh LORI/BAS-BUAS yg. tak takut lansung undg-undg yg. terlalu RINGAN! Sebab itu aku syak Menteri ni tak peduli lansung!

Kalau kat Barat- mana-mana pemandu/pengusaha-syarikat LORI/BAS serta KERETA-BUAS boleh DISAMAN BERJUTA serta diPENJARAkan, dan lesen PEMANDU akan diharamkan bertahun-tahun atau sampai bila-bila! Tapi kat Malaysia ni, pemandu BUAS terutamanya Lori/Bas - mereka seolah SAMSENG-TUANPUNYA-JLNRAYA!

Makcik Sambal Belacan.

Anonymous said...
11 November 2014 at 08:08  

Org mesia mengalami syndrom dia saja betul...kat kedai no plat da diberi pilihan nak yg ikut spec atau tidak..tp kita ni yg saja gatal langgar spec..kena saman speeding marah..padahal da tulis besor2 halaju brapa..tp kaki kita sendiri yg tekan pedal..da langgor undang2 tanggung la sendiri..lg nak kata diri tu betul

Abdul Razak said...
11 November 2014 at 08:54  

Yang nyatanya...setiap kali keluar arahan-arahan JPJ tentang isu keselamatan dan penguatkuasaan...tokey kedai acessories kereta jugak yang untung....itu faktanya....

Anonymous said...
11 November 2014 at 09:41  

Sepatutnya pengeluaran plat kenderaan perlu ikut seperti negara Asean yang lain. Kepingan aluminium dan perlu di catkan bukan pakai guna plastik. Itu plat adalah eksklusif punya. hanya Malaysia saja ikut stail sendiri. tak paham lah wak

Anonymous said...
11 November 2014 at 11:53  

Klu letak aluminium atau bata bata skalipun,dorang akan gatal tangan nak kecikkan fonts..patutnye kena sedor,klu gatal2 pakai fancy fonts,kena ler tanggung risiko kena saman..sama gak mcm isap dadah,ikutkan takda jual kat tesco,tp gatal gak nak isap,tanggung ler risiko masuk penjala..ah ini smua ngada2 lebey

Anonymous said...
11 November 2014 at 12:00  

Balik2 pi kdai,tanya uncle,itu number wa mau bikin kicik boley ? Bkn nak tanya boley tak bikin ikut spec..saje mau cari penyakit

Anonymous said...
11 November 2014 at 12:53  

Jabatan Paling Jobo

Anonymous said...
11 November 2014 at 13:12  

saya setuju dengan pandangan anda. klau semua rakyat malaysia iku peraturan yang dah ditentukan olih undang2 saya pasti kita tak akan ada problem dengan mana2 pihak yang menjalankan tugas memastikan kita ikut peraturan yang telah termktub.

Anonymous said...
11 November 2014 at 14:37  

salam,
kalu ikut peraturan tak ada salah pun. tapi kat jpj ni ramai yang dok main tahi bila mereka menguasai dan kuasa 100% kepada mereka. macam lesen memandu, no. kenderaan, dan sebagainya. bila menahan kenderaan, cara pegawainya menyakitkan mata dan perasaan orang ramai bila berurusan. walaupun tak semua begitu dan ramai yang sopan dan bagus terutama di pejabat dan kaunter, tapi yang berbaju biru tu memang ramai kurang ajar. tu yang buat orang angin semacam. contohnya big bossnya sendiri, pakai cermin gelap, pegawai mana yang nak tahan bila boss sendiri buat salah. kalu kena blacklist, mesti lepas pasal boss sign sendiri, dah jadi macam sultan pulak. so, setiap hari boss pi kerja dan lalu depan pegawai jpj, tak saman boss yang bercermin gelap. boss jpj tak termasuk dalam kereta yang dibenarkan bercermin gelap. sendiri buat surat kelulusan ker? sendiri berak tengah jalan, tak kasi orang lain berak tengah jalan macam dia pulak.

Anonymous said...
11 November 2014 at 22:01  

Bubar jer JPJ. Di England & USA tak perlu ada JPJ pun, semua bawah polis.

Anonymous said...
12 November 2014 at 02:05  

setuju sangat sangat ngan anons 22.01

Anonymous said...
12 November 2014 at 12:58  

JPJ di Malaysia ni serupa beruk dapat bunga. rasuah jangan cakap lah. Khidmat pelanggan lagi lah teruk. Pelanggan di layan macam sampah jer tapi kalau ada habuan cepat lah. Tak percaya....pergi lah berurusan dengan JPJ.

Anonymous said...
12 November 2014 at 13:16  

Bukan kedai acessories jer yang untung tapi banyak lagi. Driving school pun suka kalau JPJ letak syarat2 itu dan ini. Makin mahal lah yang perlu di bayar untuk mendapatkan lesen memandu. Dah jadi macam barangan terkawal pulak ada harga siling. Saya rasa macam tak logik pulak. Sepatutnya perkara2 yang membebankan rakyat ini harus di ambil kira.

Anonymous said...
13 November 2014 at 19:12  

Betoi sgt2 bang..
Ulat taik rmi gila..
Bwk doc seguni

Barua la JPJ ni

Anonymous said...
15 November 2014 at 08:40  

Penguagkuasa jpj bodoh sombong. Dgn penunggang2 moto kapcai yg takde duit dorang berani tunjuk lagak. Patutla mat motor aritu ludahkan aje penguatkuasa jpj.

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks