LAGI KES NOMBOR PENDAFTARAN SAMA... JPJ JANGAN TIDUR

Sunday, 30 November 2014

Ketika JPJ tengah 'mengamuk' memburu plat nombor-nombor pendaftaran kenderaan persendirian, siap dengan pembaris dan pengukur, muncul juga kisah kenderaan persendirian yang dikesan mempunyai nombor pendaftaran yang sama bagi model dan warna kenderaan yang sama, tetapi dimiliki individu yang berasingan. Lebih menarik lagi, kedua-dua kenderaan yang berkongsi nombor pendaftaran itu turut memiliki cukai jalan yang sah, yang sudah tentulah dikeluarkan oleh JPJ.

Nampaknya, satu lagi kes berlaku dan berjaya dikesan oleh pemilik kenderaan persendirian sah.

Apakah kali ini JPJ akan mula melakukan operasi mengesan kereta sah dan kereta tidak sah?

Atau JPJ akan memulakan siasatan dalaman terlebih dahulu, memburu kakitangan sendiri yang terlibat dalam pengeluaran pemilikan dan pengesahan kenderaan tersebut menerusi cukai jalan dan geran?

Atau JPJ akan mengeluarkan kenyataan bahawa semua ini hanyalah fitnah ke atas Jabatan Pengangkutan Jalan sepertimana yang kerap mereka lakukan sebelum ini?

9 comments:

  1. KES MCM INI BUKAN TERPENCIL. MEH DUDUK2 SEMBANG2 KEDAI TEH TARIK DEKAT KAWSAN USED CAR.
    "ROAD TAX TAK MASAALAH BANG. ..DTG BALEK SINI KITA URUSKAN. TAPI KENA ULUQ ORANG DLM '

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul cakap lu..gua pun cukup2 menyampah& meluat dgn jpj ni...kalau tak pasal renew r/tax dan renew lesen memandu...gua tak hingin nengok muka2 jpj ni...sama macam gua meluat nengok kotak kamera aes tu....nak kebas duit jer orang jer...

      Delete
    2. (pembetulan ayat kt atas)...duit orang jer

      Delete
  2. Mohon SPRM buat ROADBLOCK kat JPJ....KITA TGK sape buat salah lg besar....

    ReplyDelete
  3. Malangnya kebanyakannya yang terlibat adalah orang orang kita gak ... ramai golongan ini juga adalah golongan yang melalak lalak mahukan keadilan, hapuskan rasuah dan sebagainya, tapi mereka sendiri yang kaki khianat kepada negara dan tak pasal pasal kerajaan disalahkan.

    Terlampau byk pengkhianat bangsa dan negara di dalam kerajaan, dari ahli politik celaka sampailah kepada pekerja kerajaan.

    Marilah kita berdoa bersama sama agar mereka ini semua diberikan hidayah untuk mengelak dari berlaku curang dan pecah amanah terhadap kerja mereka. Memang hidup ini sukar ,tetapi jalan kesenangan dunia secara singkat bukanlah agenda hidup kita.

    UMNO=PAS=PKR=Penjilat burit TUAN cina cina DAP/MCA/GERAKAN

    ReplyDelete
  4. Masalah ini timbul bila ada MYEG dan mesin MYEG..semua boleh dibuat tnpa geran ori..tanpa guna geran ori dh bole dpt rtax..sama juga dgn sykt insurans..bila sykt insuran lain mengatakan x bole tetapi insurans TUNE ckp boleh..ini yg terjadi pada kawan saya..kereta dh buat report hilang tp bila check di JPJ mengatakan rtax n insurans baru renew..bila check insurans dari TUNE..rtax renew di mesin MYEG..bila mengamuk semua tuding jari tangan bila tiada jari tangan tuding pula guna muncung mulut maka mmg sah pembohong.

    ReplyDelete
  5. Kereta berlainan bernombor pendaftaran yg sama...ehmmm...ada tangan orang dalam. Kalau minta jpj buat siasatan dalaman tak akan selesai masalah. Kena sprm jugak buat siasatan. Kereta second dari seberang yg dijual murah tapi utk elak cukai import dsb, daftar tipu (tindih) dgn kereta yg memang sedang berada dijalanraya malaysia. KP jpj tahu ke tidak ni?

    ReplyDelete
  6. Skarang nie nak salahkan siapa??

    ReplyDelete
  7. Simple je benda ni....korang beli kete honda RB1 dari agent atau runner kete singapore...berlambak kt jb ni...harga baru rm13k je bang...kalau nk pakai terus plat spore boleh...tapi kalau nk tukar atau klon plate malaysia pun boleh...tambah 1k siap rotex dia bagi...ygjadi dalang kaki2 dari myeg....benda dah bertahun bang jalan ini job kt jb...runner2 dari kl/trgganu/kelantan selalu datang amek kete2 spore...nk klon bkn payah pun...kaki2 myeg akan check kete mana yg sesuai...diorg akan carikan satu kete guna kt kelantan dan klon punya guna kat kl...kalau kt jb ni diorg klon plat kl atau selangor...kalau jpj xdpt trace gak aku xtau nk ckp apa la sbb myeg ada sistem pendua setiap rotax...diorg boleh update apa...apa bangang sangat....

    ReplyDelete

LAGI KES NOMBOR PENDAFTARAN SAMA... JPJ JANGAN TIDUR

Sunday, 30 November 2014 ·

Ketika JPJ tengah 'mengamuk' memburu plat nombor-nombor pendaftaran kenderaan persendirian, siap dengan pembaris dan pengukur, muncul juga kisah kenderaan persendirian yang dikesan mempunyai nombor pendaftaran yang sama bagi model dan warna kenderaan yang sama, tetapi dimiliki individu yang berasingan. Lebih menarik lagi, kedua-dua kenderaan yang berkongsi nombor pendaftaran itu turut memiliki cukai jalan yang sah, yang sudah tentulah dikeluarkan oleh JPJ.

Nampaknya, satu lagi kes berlaku dan berjaya dikesan oleh pemilik kenderaan persendirian sah.

Apakah kali ini JPJ akan mula melakukan operasi mengesan kereta sah dan kereta tidak sah?

Atau JPJ akan memulakan siasatan dalaman terlebih dahulu, memburu kakitangan sendiri yang terlibat dalam pengeluaran pemilikan dan pengesahan kenderaan tersebut menerusi cukai jalan dan geran?

Atau JPJ akan mengeluarkan kenyataan bahawa semua ini hanyalah fitnah ke atas Jabatan Pengangkutan Jalan sepertimana yang kerap mereka lakukan sebelum ini?

9 comments:

Anonymous said...
30 November 2014 at 23:05  

KES MCM INI BUKAN TERPENCIL. MEH DUDUK2 SEMBANG2 KEDAI TEH TARIK DEKAT KAWSAN USED CAR.
"ROAD TAX TAK MASAALAH BANG. ..DTG BALEK SINI KITA URUSKAN. TAPI KENA ULUQ ORANG DLM '

Anonymous said...
30 November 2014 at 23:42  

betul cakap lu..gua pun cukup2 menyampah& meluat dgn jpj ni...kalau tak pasal renew r/tax dan renew lesen memandu...gua tak hingin nengok muka2 jpj ni...sama macam gua meluat nengok kotak kamera aes tu....nak kebas duit jer orang jer...

Anonymous said...
30 November 2014 at 23:44  

(pembetulan ayat kt atas)...duit orang jer

raismazzadam said...
1 December 2014 at 00:19  

Mohon SPRM buat ROADBLOCK kat JPJ....KITA TGK sape buat salah lg besar....

Anonymous said...
1 December 2014 at 00:39  

Malangnya kebanyakannya yang terlibat adalah orang orang kita gak ... ramai golongan ini juga adalah golongan yang melalak lalak mahukan keadilan, hapuskan rasuah dan sebagainya, tapi mereka sendiri yang kaki khianat kepada negara dan tak pasal pasal kerajaan disalahkan.

Terlampau byk pengkhianat bangsa dan negara di dalam kerajaan, dari ahli politik celaka sampailah kepada pekerja kerajaan.

Marilah kita berdoa bersama sama agar mereka ini semua diberikan hidayah untuk mengelak dari berlaku curang dan pecah amanah terhadap kerja mereka. Memang hidup ini sukar ,tetapi jalan kesenangan dunia secara singkat bukanlah agenda hidup kita.

UMNO=PAS=PKR=Penjilat burit TUAN cina cina DAP/MCA/GERAKAN

gabenor johor said...
1 December 2014 at 00:40  

Masalah ini timbul bila ada MYEG dan mesin MYEG..semua boleh dibuat tnpa geran ori..tanpa guna geran ori dh bole dpt rtax..sama juga dgn sykt insurans..bila sykt insuran lain mengatakan x bole tetapi insurans TUNE ckp boleh..ini yg terjadi pada kawan saya..kereta dh buat report hilang tp bila check di JPJ mengatakan rtax n insurans baru renew..bila check insurans dari TUNE..rtax renew di mesin MYEG..bila mengamuk semua tuding jari tangan bila tiada jari tangan tuding pula guna muncung mulut maka mmg sah pembohong.

Anonymous said...
1 December 2014 at 08:51  

Kereta berlainan bernombor pendaftaran yg sama...ehmmm...ada tangan orang dalam. Kalau minta jpj buat siasatan dalaman tak akan selesai masalah. Kena sprm jugak buat siasatan. Kereta second dari seberang yg dijual murah tapi utk elak cukai import dsb, daftar tipu (tindih) dgn kereta yg memang sedang berada dijalanraya malaysia. KP jpj tahu ke tidak ni?

Anonymous said...
1 December 2014 at 11:10  

Skarang nie nak salahkan siapa??

Anonymous said...
1 December 2014 at 19:09  

Simple je benda ni....korang beli kete honda RB1 dari agent atau runner kete singapore...berlambak kt jb ni...harga baru rm13k je bang...kalau nk pakai terus plat spore boleh...tapi kalau nk tukar atau klon plate malaysia pun boleh...tambah 1k siap rotex dia bagi...ygjadi dalang kaki2 dari myeg....benda dah bertahun bang jalan ini job kt jb...runner2 dari kl/trgganu/kelantan selalu datang amek kete2 spore...nk klon bkn payah pun...kaki2 myeg akan check kete mana yg sesuai...diorg akan carikan satu kete guna kt kelantan dan klon punya guna kat kl...kalau kt jb ni diorg klon plat kl atau selangor...kalau jpj xdpt trace gak aku xtau nk ckp apa la sbb myeg ada sistem pendua setiap rotax...diorg boleh update apa...apa bangang sangat....

 
Copyright © -2012 buletin All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks